Magic Keyboard met Touch ID

Review: Apple Magic Keyboard 2015, oplaadbaar en strakker design

Apple's Magic Keyboard heeft in 2015 een strakker design gekregen en heeft nu een oplaadbare batterij in vergelijking met z'n voorganger. Hoe bevalt het verbeterde toetsenbordje ? In deze review van het Apple Magic Keyboard lees je het!

Prijs (vanaf €109,-)

Het Magic Keyboard (€109 in de Apple Store) is een verbeterde uitvoering van het toetsenbord dat Apple al langer verkocht onder de naam Wireless Keyboard. Het handige van dit Magic Keyboard is dat je het zowel draadloos als bedraad kunt gebruiken. In deze review lees je hoe ‘magic’ het toetsenbord nu eigenlijk is.


Vernieuwingen Magic Keyboard

Apple bracht in 2015 een nieuwe serie Magic-accessoires uit. Het Magic Mouse 2 review vind je elders op onze site en we hebben ook een review van de Magic TrackPad 2.

Nu is het Magic Keyboard aan de beurt. Dit toetsenbord is geschikt voor elke Mac waarop je OS X El Capitan (10.11) of hoger kunt installeren. De Mac hoeft niet te voorzien te zijn van Bluetooth 4.0, want ook met oudere Bluetooth-versies blijkt het vaak te werken.

Magic Keyboard 2 review: oude en nieuwe toetsenbord dikte vergeleken

Van de drie Magic-accessoires moet het toetsenbord het vooral hebben van de technische verbeteringen: het feit dat er een oplaadbare batterij in zit en dat de koppeling een stuk makkelijker verloopt. Batterijen wisselen hoeft niet meer. Het toetsenbordje is handig voor desktopgebruikers die hun MacBook met een extern scherm koppelen of een Mac Mini hebben. Maar het is ook nog steeds een ideaal Bluetooth-toetsenbord voor iPhone of iPad, als je langere stukken tekst wilt tikken.

Bekijk ook

Bluetooth-toetsenbord koppelen met iPad of iPhone

Als je een Bluetooth-toetsenbord koppelt met je iPhone of iPad, kun je veel comfortabeler lange teksten typen. Lees in deze tip hoe je je Bluetooth-toetsenbord koppelt, zoals een Magic Keyboard.

Magic Keyboard design

Het Magic Keyboard heeft een iets strakker design gekregen. Het is meer gestroomlijnd dan het Apple Wireless Keyboard. De ronde staaf aan de achterkant, waarin je voorheen de AA-batterijen stopte is vervangen door een schuin aflopende metalen grondplaat. Aan de achterkant vind je een aan/uitschakelaar om de batterij te sparen als je er langere tijd geen gebruik van maakt. Aan de achterkant vind je ook een Lightning-aansluiting om de inwendige batterij op te laden en om het toetsenbord op de Mac aan te sluiten.

Magic Keyboard 2 review: toetsenbord met aangesloten kabel

Het toetsenbord gebruikt het nieuwe schaarmechanisme voor de toetsen, waar je even aan zult moeten wennen. De toetsen voelen daardoor wel stabieler aan. De toetsen zijn bovendien groter en de randjes zitten dichter bij elkaar, zodat je nauwelijks nog aluminium ziet. Typen voelt net iets anders als je het oude toetsenbord gewend was, in positieve zin. Door het wegvallen van het batterijcompartiment kon Apple de functietoetsen wat groter maken. Grootste nadeel is dat er geen achtergrondverlichting in de toetsen zit, wat het voor mensen die niet blind kunnen typen lastiger maakt om in het donker te schrijven.

Magic Keyboard 2 review: toetsenbord met trackpad ernaast
Vooral naast het nieuwe trackpad ziet het er mooi uit.

Apple heeft alleen een kleine uitvoering van het Magic Keyboard uitgebracht. Zoek je een groot toetsenbord met nummerpad aan de zijkant, dan ben je voorlopig aangewezen op het oude model met draadje of een toetsenbord van een concurrerend merk. Het Magic Keyboard is iets lichter van gewicht dan z’n voorganger, maar omdat een toetsenbord meestal op je bureau blijft liggen is het gewicht niet meteen een argument om naar de winkel te rennen. Neem je het toetsenbord regelmatig mee om op je iPad te tikken, dan maakt het wel verschil (al is het dan ook verwaarloosbaar).

Het toetsenbord ligt wat vlakker dan bij het voorgaande model, waarbij het batterijcompartiment zorgde voor een wat steilere plaatsing. Het heeft geen impact op het gebruiksgemak. Bij MacBooks ben je immers al gewend aan vrijwel volledig vlak liggende toetsenborden.

Magic Keyboard 2 review: oude en nieuwe toetsenbord naast elkaar

Magic Keyboard in gebruik

Zoals we al eerder hebben besproken bij de Magic Mouse is het bij deze nieuwe accessoires een piece of cake om ze aan te sluiten. Sluit het toetsenbord met de meegeleverde Lightning-kabel aan op de computer en de koppeling is gelegd. Je kunt het toetsenbord op twee manieren gebruiken: aangesloten op de computer als een bedraad toetsenbord of losgekoppeld, waarbij je gebruik maakt van de interne batterij. Het voordeel van een toetsenbord met kabel vind ik altijd dat het sneller werkt: als je aansluit kun je meteen beginnen te typen, terwijl je met een Bluetooth-Toetsenbordjes eerst nog op de Bluetooth-koppeling met wachten. Dat nadeel valt weg bij het Magic Keyboard, omdat alles instant werkt.

De ingebouwde batterijen gaan een maand mee en zijn heel snel op te laden: slechts 2 minuten laden is genoeg om het weer een lange werkdag van 9 uur vol te houden. Opladen doe je uiteraard via de Lightning-aansluiting achterop het toetsenbord. Tijdens het laden kun je uiteraard gewoon doorwerken.

Magic Keyboard 2 review: oude en nieuwe toetsenbord naast elkaar

Alternatieven en andere overwegingen

Net als bij de andere Magic-accessoires geldt: niet noodzakelijk om te hebben, maar wel heel wat verbeteringen ten opzichte van het voorgaande model.

Alternatieven zijn er genoeg. Zelf wil ik als Apple-gebruiker toch het liefst een origineel Apple-toetsenbordje, omdat alles qua stijl dan mooi bij elkaar past en omdat het design van Apple net iets mooier is. Gaat het vooral om prijs, dan kun je in de winkel genoeg andere kleine, draadloze toetsenbordjes vinden. Sommige proberen zelfs het design van Apple na te apen.

Moet je kiezen tussen een nieuwe Magic Mouse 2 of een Magic Keyboard, dan zou ik de verbeterde muis nemen omdat je daarbij vaker het probleem hebt van lege batterijen.

Het Magic Keyboard is €30 duurder dan z’n voorganger en wordt geleverd met een Lightning-kabel. Liever had ik gezien dat Apple hetzelfde prijspeil had gehanteerd en de Lightning-kabel (los verkrijgbaar voor €30) achterwege had gelaten.

Conclusie Magic Keyboard review

Het Magic Keyboard is strakker ontworpen, lichter van gewicht en heeft een beter design dan het voorgaande toetsenbordje. Maar het is geen noodzakelijke vervanging. Valt de koppeling van je oude Bluetooth-toetsenbord regelmatig weg of is ‘ie echt aan vervanging toe, dan is het Magic Keyboard een zinvolle vervanging. Voor de rest moet je dit toetsenbord vooral overwegen vanwege het verbeterde gebruiksgemak: makkelijker opladen en koppelen, prettiger typen op de verbeterde toetsenbordconstructie. Voor mensen die het Magic Keyboard willen meenemen om bijvoorbeeld op de iPad te typen, is het lichtere gewicht een voordeel.

Pluspunten

  • Makkelijker koppelen met de Mac.
  • Strakker design door achterwege laten van batterijcompartiment.
  • Snel en makkelijk opladen via Lighting-kabel.
  • Zowel met als zonder kabel te gebruiken.
  • Verbeterde toetsen met groot oppervlak.

Minpunten

  • Geen achtergrondverlichting van toetsen.
  • Prijzig voor een toetsenbord.

Magic Keyboard kopen

Het Magic Keyboard is aanvankelijk voor 119 euro verkrijgbaar bij de Apple Store, maar alleen in de nieuwere 2021-uitvoering. Het model van 2015 is vrijwel nergens meer verkrijgbaar.

Bekijken: Magic Keyboard zonder Touch ID (nieuw design): €109,-

Hieronder vind je prijzen voor de 2021-uitvoering:

Lees ook onze Magic Mouse 2 review en onze review van de Magic Trackpad 2.