iPhone 8 review: liggend op bureau

iOS 11.3 maakt touchscreen van iPhone 8 onbruikbaar na vervanging door derde partijen

Als je je iPhone 8 touchscreen hebt laten vervangen door een derde partij, is het oppassen met de update naar iOS 11.3. In sommige gevallen blijkt het touchscreen niet meer te werken, omdat het bedrijfje de bijbehorende hardware-chip niet heeft vervangen.

Touchscreen-probleem bij iPhone 8

Dat blijkt uit ervaringen van reparatieshops waar de website Motherboard mee sprak. “Het lijkt alsof Apple dit opzettelijk doet, om te voorkomen dat consumenten third-party iPhone-reparaties laten uitvoeren”, aldus de boze eigenaar van reparatieshop Injured Gadget. Maar de kans dat Apple het gaat oplossen is vrij groot. Het is namelijk niet de eerste keer dat een iOS-update ervoor zorgt dat hardwarefuncties niet meer werken. Vorig jaar zorgde een iOS-update ervoor dat het touchscreen van sommige toestellen niet meer werkte. Ook daarbij ging het om reparaties door onafhankelijke bedrijfjes. Apple lost het een week later op met een software-update. In 2016 deed zich een soortgelijk probleem voor met iOS 9.2.1, waardoor gerepareerde thuisknoppen niet meer werkten. Ook dat werd opgelost met een software-update.


Apple heeft het probleem nog niet erkend, maar de oplossing zal waarschijnlijk niet lang op zich laten wachten. De eigenaar van de Amerikaanse reparatieshop iOutlet zag de bui al hangen en besloot daarom opzettelijk geen iPhone 8 reparaties te doen.”Ik had een voorgevoel dat iets soortgelijks zich opnieuw zou voordoen.” En dat blijkt nu inderdaad het geval. Heb je het scherm van je iPhone 8 of iPhone 8 Plus laten vervangen, dan kun je beter niet updaten naar iOS 11.3. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien de update al een paar dagen beschikbaar is en je niet meer kunt downgraden naar iOS 11.2.6.

‘Tweeduizend toestellen’
Hoewel de eigenaar van Injured Gadget spreekt over tweeduizend toestellen die hij na reparatie terugkreeg van klanten, zal het aantal gebruikers met een third-party schermvervanging niet zo groot zijn. Dit model is nog maar een halfjaar op de markt en veel mensen kiezen in de garantieperiode uit voorzorg voor vervanging door Apple zelf of een erkende serviceprovider zoals Card Services. Bij oudere iPhones die buiten de garantie zijn kan het aantrekkelijker zijn om voor een niet-officiële reparatiedienst te kiezen vanwege de kosten.

iPhone 8 Plus touchscreen en iOS 11.3

Problemen met hardware-chip
Apple gebruikt een speciale hardware-processor om het scherm aan te sturen. Deze chip kan problemen opleveren met het touchscreen in combinatie met iOS 11.3. Vervangen van de chip lost het probleem op, zeggen reparatiebedrijfjes. Is je iPhone 8-scherm vervangen door een andere partij en heb je problemen met je touchscreen, dan kun je het beste contact opnemen met de reparateur en uitleggen dat niet alleen het touchscreen, maar ook de bijbehorende microchip vervangen had moeten worden. Krijg je nul op het rekest, dan zou je kunnen wachten op een toekomstige iOS-update die het probleem oplost.

Dat Apple zelf geen last heeft van problemen na vervanging van het touchscreen, komt omdat ze bij voorbaat al het touchscreen én de bijbehorende chip vervangen. Externe reparatiebedrijfjes doen dat misschien niet altijd, om kosten te besparen. Dat de eerder genoemde shop Injured Gadget klaagt over tweeduizend toestellen zou dus ook aan de eigen werkwijze kunnen liggen.

Overigens hebben reparatieshops ook moeite met iPhone X reparaties. het vervangen van de frontcamera of de sensor voor omgevingslicht kan ervoor zorgen dat Face ID niet meer werkt. Het als bij de eerdere problemen met Touch ID zou dit een beveiligingsmaatregel rondom authenticatie kunnen zijn, om te voorkomen dat er met de sensoren kan worden geknoeid.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 10 april 2018, 8:27
Categorie iOS
Onderwerpen ios 11, iPhone 8, iPhone 8 Plus
Devices iPhone 8, iPhone 8 Plus

Actuele iPhone 8 deals

13 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.