App Store

Reclamebanners sturen iPhone-gebruikers weer ongevraagd naar App Store

Reclamebedrijven zijn er wederom in geslaagd om iPhone-bezitters ongevraagd naar de App Store te sturen. Dat terwijl Apple dit wilde oplossen in iOS 8.2
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

App Store iOS 7Het is je wellicht wel eens gebeurd: je zit gewoon op het internet te browsen, waarna ineens de App Store wordt geopend en je een app laat zien. Je vraagt je meteen af: heb je per ongeluk op een verkeerde link gedrukt op het iPhone-scherm?

In veel gevallen schuilt er een truc achter het openen van de App Store: met behulp van slimmigheden met Javascript zijn er online reclamebanners op websites, die zodra je ze ziet automatisch doorverwijzen naar de App Store. Een probleem dat Apple beloofde op te lossen in iOS 8.2 beta 2, maar het lijkt er nu op dat een aantal reclamebedrijven alsnog een workaround hebben gevonden.

In onderstaande video laat 9to5Mac meerdere grote websites zien waarop advertenties automatisch een app in de App Store openen. Onder andere Reddit lijkt de App Store-banners te tonen.

De advertenties worden geautomatiseerd via online reclamebureaus geleverd. Het lijkt er daarom niet op dat de getroffen websites zich bewust waren van de omleiding – totdat gebruikers er over begonnen te klagen. Sommige sites kunnen de doorverwijzing voorkomen door de betreffende advertenties weg te halen, maar het lijkt vooral een probleem dat bij reclamebedrijven en Apple neergelegd moet worden. Aangezien Apple in iOS 8.2 beta 2 een oplossing beloofde voor dit probleem, lijkt het er op dat adverteerders een workaround hebben gevonden. De kans is dan ook groot dat Apple nu op zoek wil naar een nieuwe manier bannermisbruik tegen te gaan.

Er zijn twee manieren om de kwaadwillende advertenties te vermijden. De minst ideale oplossing is op JavaScript uit te schakelen. Dit doe je door naar Instellingen > Safari > Geavanceerd, waar je vervolgens de schakelaar naast JavaScript uitzet. Veel websites zijn afhankelijk van JavaScript, wat betekent dat deze methode ervoor zorgt dat sommige pagina’s niet langer correct werken. Een tweede optie is daarom om een app gebruiken. We hebben eerder bijvoorbeeld uitgebreid beschreven hoe je Reddit met een iPhone-app bezoekt, waardoor je de site niet hoeft te gebruiken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 maart 2015, 14:59
Categorie iOS
Onderwerpen app store, reclame, safari

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.