Een spannend moment voor vrijwel iedere ouder: je kind gaat voor het eerst naar school. Daar komt veel bij kijken, soms zelfs meer dan je denkt. Hoe zit het bijvoorbeeld met overblijven, luizen-moeders en plaskettingen? De app Naar School helpt ouders bij al deze vragen.

Kind naar school? Naar School vertelt je alles
Naar School is in feite een survivalgids voor ouders met jonge kinderen. Alle informatie die je als ouder nodig hebt wanneer je kind voor het eerst naar school gaat, is te vinden in vijf handige hoofdstukken. Denk aan informatie over scholen, over de kinderen zelf en praktische tips.
Naast de uitleg is er ook een checklist over de schoolkeuze, die je als geheugensteuntje kunt gebruiken bij het kiezen van een school. Bovendien is er niet alleen uitleg over voor de hand liggende zaken als de kosten van schoolgaande en de verschillende schooltypes, maar ook over onderwerpen waar je misschien minder snel aan denkt. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een TSO en een BSO? En wat als je kinderen buiten de vakanties om vrij moeten nemen? Hoe zit het met de opvang tijdens vakanties en wat als je kind uitgekleuterd is? Naar school geeft je hier alle informatie over.
Je betaalt €1,99 voor deze app en je kunt het dan ook het beste beschouwen als een soort ebook, maar dan in de vorm van een app. Alle informatie is ongetwijfeld ook wel op internet te vinden, maar deze app vraagt wat geld voor het feit dat ze alles overzichtelijk bij elkaar hebben gesprokkeld. Dat bespaart drukbezette ouders weer wat tijd.
Prettig is daarbij dat je de app op twee manieren kunt gebruiken. Je kunt in de lijst met hoofdstukken zoeken naar specifieke onderwerpen, maar je kunt ook bladeren en op die manier alle informatie als een boek lezen. De app is op een speelse wijze ontworpen, met rustige kleuren en vrolijke illustraties. Ook zitten er interessante citaten in van bekende mensen, bijvoorbeeld één van John Dewey, een Amerikaanse filosoof: “De school mag geen voorbereiding zijn op het leven, ze is het leven zelf.”
Wat is een plasketting?
Prettig is ook het hoofdstuk Vakjargon. Veel woorden ken je misschien nog wel uit je eigen kindertijd, zoals de poppenhoek en de kring, maar andere zijn geheel nieuw. In dit hoofdstuk lees je precies wat dingen als een Digibord en een plasketting zijn. Handig om te weten, want voor je het weet heeft jouw kleuter deze woorden opgepikt. Je kunt desgewenst het lettertype
De app Naar School is gemaakt door Hanneke van der Meer, die al een hele reeks kinderapps heeft uitgebracht, onder andere die van Professor Staal en diverse apps met Noa in de hoofdrol.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Meta brengt losstaande app voor Meta AI uit (maar wij kunnen er nog niet zo veel mee) (30-04)
- Bellen via de browser: 'Webversie WhatsApp krijgt optie voor (video)bellen' (29-04)
- WhatsApp gaat spraakberichten vernieuwen: dit verandert er (28-04)
- WhatsApp vanaf nu met extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (23-04)
- Betalen om je account te delen? Ook bij HBO Max zul je eraan moeten geloven (en zoveel betaal je in de VS) (23-04)
De iPhone en iPad voor kinderen
De iPad en iPhone zijn ook leuk voor kinderen. Met deze artikelen zorg je dat kinderen ze veilig kunnen gebruiken, met onder andere informatie over delen met gezin, ouderlijk toezicht, tijdslot instellen en leuke apps vinden. En met Schermtijd beperk je de tijd die kinderen (of jijzelf) kunnen doorbrengen op de iPhone en iPad. Ook lees je hoe je een Apple ID voor kinderen kunt aanmaken.

- Ouderlijk toezicht gebruiken
- Schermtijd op iPhone en iPad
- Applimieten instellen in Schermtijd
- Begeleide toegang gebruiken
- iPad-gebruik van kinderen beperken
- Geschikte apps voor oudere iPad zoeken
- Leerzame programmeerapps voor kinderen
- Tijdslot voor kinderen instellen op iPhone en iPad
- Thuisknop blokkeren op de iPad
- iPad-apps filteren op leeftijd
- iPad kindveilig maken met beschermhoezen
- Apps voor kinderen tijdens lange autoritten
- Meldingen uitschakelen op een gezamenlijke iPad
- In-app aankopen uitschakelen
- Alles over Delen met gezin
- Apple ID voor kinderen