iTunes Cloud: deal met Sony, patent voor offline sync

Sony heeft een overeenkomst bereikt met Apple voor de levering van muziek aan Apple's online muziekdienst via het cloud-principe. Een nieuw patent laat zien dat er ook offline elementen aan de clouddienst zitten.

Apple cloud muziekdienstHet gaat voortvarend met het contact tussen Apple en de grote muziekmaatschappijen. Een dag na een akkoord met EMI heeft ook Sony getekend om haar muziek te verstrekken aan Apple’s aangekondigde online muziekdienst. Die werkt via het cloud-principe: media wordt online opgeslagen en is voorts vanaf elk apparaat met een internetverbinding te bereiken. Het was natuurlijk te verwachten, maar een nieuw patent bevestigt dat de clouddienst vanuit iTunes werkt en synchroniseert. Het patent brengt een interessante mogelijkheid van de dienst in kaart.

De clouddienst van Apple gaat waarschijnlijk de optie bieden om het eerste stukje van een liedje in te laden op de iPhone. Het is een optie die kan worden aan- en uitgevinkt. Als je voor de optie kiest, wordt het eerste gedeelte van een nummer geladen vanaf de iPhone en pas daarna wordt de rest van het nummer online gestreamd. Het lijkt een goede optie om niet te hoeven wachten tot een nummer start als je op een 3G-verbinding zit. Hetzelfde patent laat zien dat je minimaal een 3G-verbinding nodig hebt om van de dienst gebruik te maken. Doordat je gedeelten van nummers echter toch op de iPhone opslaat, is Apple’s dienst met de optie aangevinkt eigenlijk geen echte cloud. Een van de ideeën achter een cloud is juist dat je zelf geen ruimte hoeft vrij te maken voor media, maar dat is dan dus wel nodig.

Apple cloud iTunes muziekdienst iCloud

De overeenkomst met Sony is een opsteker voor Apple. Na EMI en eerder al Warner Music is er nu nog maar één grote platenmaatschappij over – maar dat is wel de grootste van allemaal. De Universal Music Group is nog niet tot een afspraak met Apple gekomen. The Next Web verwacht de aankondiging van de gehoopte deal op de World Wide Developer’s Conference (WWDC) die Apple van 6 tot 10 juni houdt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 mei 2011, 11:31
Categorieën Apps, Diensten, Mac & macOS
Onderwerpen apple, cloud, itunes, sony

iTunes

Lees alles over iTunes, de software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven?

iTunes

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.