iTunes 11 nu te downloaden: alle vernieuwingen op een rij

Apple heeft zojuist iTunes 11 vrijgegeven om te downloaden. De muziekspeler van Apple is totaal vernieuwd met een nieuwe visuele indeling, vernieuwde iTunes Store, nieuwe minispeler en nieuwe iCloud-mogelijkheden.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

iTunes 11 nu te downloaden Mac en Windows headerDe nieuwste versie van Apple’s muziekprogramma iTunes is vanaf nu te downloaden voor Mac en Windows. iTunes 11 heeft een aantal ingrijpende vernieuwingen, zoals iCloud-synchronisatie tussen je apparaten, een nieuwe indeling van je mediabestanden en een nieuwe en flexibelere minispeler. Het uiterlijk van de iTunes Store is gelijkgetrokken met dat van iTunes in iOS 6. Een van de handigste mogelijkheden is dat iTunes je positie in een film, studieboek of muziek onthoudt en dat je op de iPhone verder kan gaan met waar je gebleven was – en andersom.


iTunes 11 liet iets langer op zich wachten dan verwacht. Apple zei de nieuwste versie van het muziekprogramma in oktober uit te willen brengen, maar aan het eind van die maand bleek de verschijning te zijn uitgesteld naar november. Hieronder zetten we de nieuwe eigenschappen van iTunes 11 op een rij.

Nieuwe interface

Het zwaartepunt van de iTunes-interface is niet langer de linkerbalk, waarmee je in vorige versies altijd naar andere mediabibliotheken kon gaan en kon wisselen tussen muziek, films, podcasts, studieboeken en meer. Er is nu nog één liggende balk net onder de afspeelbalk, waarin je met een uitvouwmenu links schakelt tussen de mediabibliotheken. Centraal in beeld prijkt de onderverdeling per genre. In het geval van muziek Song, Albums, Artists, Genres, Playlists en Radio. Daaronder wordt alle muziek standaard met albumcovers weergegeven. Druk op bijvoorbeeld een album en je krijgt het centraal groot in beeld, met de albums er omheen boven en onder weergegeven. Een belangrijk nieuw onderdeel is ook de lijst-knop in het afspeelvenster. Daarmee kan je zien welke nummers hierna klinken en kan je de volgorde veranderen. Een andere handigheid is de splitscreen-weergave waarmee je muziek in playlists kan zetten.

iTunes 11 nieuwe interface

Aanverwante muziek zoeken

Als je een album hebt geselecteerd in iTunes 11, kan je met de functie ‘In the Store’ rechts in beeld links naar aanverwante muziek in de iTunes Store zien. Je ziet welke albums luisteraars van jouw plaat ook luisteren, wat de meest gedraaide nummers van deze artiest en aanverwante artiesten zijn, en je krijgt een overzicht van artiesten die muziek maken die in hetzelfde straatje past. Dat is althans de bedoeling.

Nieuwe indeling iTunes Store

iTunes 11 iTunes StoreDe nieuwe iTunes Store is voortaan hetzelfde ingedeeld als op de iPad onder iOS 6, en lijkt daarmee qua kleurgebruik ook meer op de iTunes Store op de iPhone met die firmware. Daarnaast hebben artiesten meer mogelijkheden gekregen in iTunes. Dat demonstreerde Apple al op de iPhone 5-presentatie aan de hand van Coldplay, die foto’s beschikbaar stelt aan haar fans (lees: kopers). Het is een verleidingstruc om je muziek in iTunes te gaan kopen, en niet ergens anders. Als laatste is de Preview History-functie nieuw. Daarmee kan je in een aparte zijbalk rechts in beeld, de geschiedenis van de films en muziek zien die je daarvoor bent tegengekomen in de Store.

Up Next en verdwijnen iTunes DJ

iTunes DJ, de functie waarin iTunes op zoek gaat naar bijpassende muziek bij hetgeen wat je draait en aan de hand daarvan een ‘radiostation’ aanmaakt, is niet meer in iTunes 11. De vernieuwing die ervoor terug is gekomen heet Up Next. Met de nieuwe functie kan je tijdelijke afspeellijsten aanmaken en daarmee is hij ideaal voor een feestje. Overal vanuit iTunes kan je met de rechter muisknop kiezen voor de optie ‘Voeg toe aan Volgende’ en daarmee wordt het liedje in een playlist gezet van nummers die iTunes hierna draait. De nummers spelen af op volgorde van toevoeging, maar je kan de volgorde naar je hand zetten door de lijstknop naast de player in te drukken en de nummers te verslepen. De functie is ook beschikbaar in de nieuwe minispeler.

Nieuwe minispeler

De minispeler is onder handen genomen in iTunes 11. Als de minispeler op de achtergrond draait, is het niks meer dan een spelertje met een albumcover met de naam van een artiest en nummer ernaast. Pas als je erop gaat staan, onthullen de functies van de minispeler zich. Dan kan je meteen naar het volgende of vorige nummer kan met knoppen, en er is een lijstknop om de aankomende nummers van Up Next te bekijken, van volgorde te verwisselen en er meteen een van te selecteren. Zo is het handiger nummers die je niet mag, over te slaan. Eveneens kan je je gehele bibliotheek doorzoeken met het vergrootglas.

iTunes 11 nieuwe minispeler

iCloud en downloadknop

Een van de handigste mogelijkheden is dat iTunes je positie in een film, studieboek of muziek onthoudt en op de iPhone verder kan gaan met waar je gebleven was – en andersom. Dus kan je ook een film pauzeren op de Mac en die verder spelen op een iPod of iPad. Er is nog een nieuwe optie die media makkelijker mee te nemen maakt, en dat is de downloadknop. Als je weet dat je het vliegtuig instapt en een film vanuit de iTunes Store niet wil streamen maar offline wil bekijken, dan kan je hem downloaden met een knop. De licentie van de film verandert er niet door.

Dit kan je doen vóór iTunes 11

Apple adviseert je alvast om vooraf albumcovers te downloaden voor je gehele muziekbibiliotheek, zodat je collectie visueel klaar is voor iTunes 11 en je meer overzicht hebt. Klik op Geavanceerd (Advanced) en kiest dan voor de optie Haal Albumillustraties Op (Get Album Covers).

Een andere voorbereiding is het opschonen van je muzieklijst. Klik op Archief (Files) en dan Geef Dubbele Onderdelen Weer (Display Duplicates). De bibliotheek gaat op zoek naar dubbele bestanden en die kan je eenvoudig verwijderen.

Wat Apple niet vermeldt, maar wel handig is: nadat je deze stappen hebt ondernomen, ga je naar Archief (Files) -> Bibliotheek (Library) en dan kies je voor de optie Exporteer Bibliotheek (Export Library). Je kan dan een .xml-bestand opslaan dat je na de installatie van iTunes 11 weer kan importeren, zodat je zeker weet dat je indeling en benaming van genres en afspeellijsten behouden blijft. Waarschijnlijk pikt iTunes 11 je bibliotheek echter probleemloos op.

Nieuwe ontdekkingen

Het is nu ook mogelijk om iTunes-cadeaukaarten in te wisselen door gebruik te maken van de camera in je computer. Hiervoor lijkt een nieuw type cadeaubon nodig, dus het kan zijn dat het in Nederland nog niet werkt. Als we meer nieuwe functies ontdekken vullen we dit artikel verder aan.

Downloaden: iTunes 11 (gratis, voor Mac en PC)

Reacties: 123 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.