iPhone Dev Team legt status rond jailbreak iPhone 3GS uit

Het iPhone Dev Team stelt de jailbreak voor de iPhone 3GS voorlopig even uit, omdat maar weinig mensen er profijt van zullen hebben. Tegelijk leggen ze uit wat de huidige status is en waarom Apple snel met een update komt.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

dfuMuscleNerd schreef gisteren al op Twitter dat het weinig zin had om een 3GS-jailbreak uit te brengen vóór de release van iPhone OS 3.0.1. In een posting op het Dev Team-blog zou meer duidelijkheid komen. Die posting is er inmiddels: het iPhone Dev Team is erin geslaagd om de iPhone 3GS te jailbreaken. Toch zal het team de jailbreak pas publiceren wanneer Apple de volgende firmware 3.0.1 heeft uitgebreid.

Dit doen ze om zeker te zijn, dat de benodigde veiligheidslek in de iBoot van de 3GS, ook op de nieuw verkochte apparaten nog aanwezig is. Iedereen die de iPhone 3GS al in handen heeft kan op termijn een jailbreak uitvoeren en het Dev Team roept iedereen die daartoe bereid is op, om een ECID-certificaat aan te maken. Als reden waarom de jailbreak voor de 3GS niet wordt uitgebracht, is dat er op dit moment weinig mensen van kunnen profiteren.

Tipgever Erik heeft een duidelijke uitleg geschreven hoe het momenteel zit en toestemming gegeven om dat te citeren:

De iPhone 3GS is tot nu toe alleen te jailbreaken met een iBoot-exploit. iBoot is iets dat Apple kan updaten; het is een soort firmware die het besturingssysteem opstart. De iPhone accepteert alleen gesigneerde iBoot’s. Die signature hangt af van Apple’s unieke serverkey- en een unieke ECID (soort sleutel) voor elke iPhone. Apple *kan* de exploit in iBoot gevonden hebben en repareren, waardoor een jailbreak van bijv 3.0.1 heel lang kan duren. Zonder de signature zal een iPhone met 3.0.1 ook niet naar 3.0 te downgraden zijn. Het is zelfs niet zeker of een iPhone met 3.0 nog te jailbreaken valt als 3.0.1 uit is. Het Dev-Team zal de jailbreak niet uitbrengen tot na 3.0.1, simpelweg omdat 3.0 vol bugs zit en 3.0.1 er dus waarschijnlijk snel aankomt (Apple zal dan ook het ultrasn0w-lek patchen.) Dus er is een kans dat 3.0.1 wel nog te jailbreaken valt (maar zelfs dan zal die niet te unl0cken zijn.) Gelukkig kan je dit alles omzeilen. Koop nu je iPhone en download Apple’s signature (die uniek is en gekoppeld is aan je ECID). Dan is je iPhone altijd kwetsbaar voor die ene iBoot-image. En als je de firmware niet upgrade, zal de baseband hetzelfde blijven en kun je je iPhone 3GS in de toekomst dan ook met ultrsn0w unlocken.

Het Dev Team is bezig om wat resterende problemen met de 3.0 jailbreak uit te zoeken, waaronder push notificaties.

ECID uitlezen

GeoHot is degene die de ECID als eerste is tegengekomen en ontdekt heeft, dat er een soort certificaat nodig is om deze te kunnen omzeilen. Zo’n certificaat kun je op dit moment al aanmaken, al is nog onduidelijk of je het certificaat in de toekomst überhaupt nodig hebt. Maar wie het zekere voor het onzekere wil nemen…

Benodigd:

  • Een iPhone 3GS
  • iTunes 8.2

1. Breng de iPhone 3GS in recovery mode.

  • iPhone loshalen van de computer.
  • Home en Sleep gelijktijdig ingedrukt houden totdat de iPhone uitschakelt.
  • Home ingedrukt houden en op USB aansluiten.
  • Bootlogo van Apple verschijnt.
  • iPhone toont iTunes-symbool met USB-stekker.

Windows-gebruikers:
2. Download USBView.
3. Kies Options > Config Descriptors > F5.
4. In de lijst die verschijnt zie je alle usb-apparaten. Zoek naar ‘Apple Mobile Device (Recovery Mode)’.
5. Je vindt hier de ECID-waarde. Kopieer dit en ga naar de website http://www.purplera1n.com/.
6. Vul de waarde in onder de afbeelding in het tekstveld. Druk op Enter en je krijgt het het certificaat. Sla op.

Verlaat de recovery mode door de powerknop iets langer ingedrukt te houden totdat de iPhone uitschakelt. Schakel daarna de iPhone weer opnieuw in.

Mac OS X-gebruikers:
2. Linksboven op het Apple-logo klikken en daarna ‘Over deze Mac’.
3. Klik op ‘Meer info’.
4. Klik links op USB en kies uit de lijst de iPhone onder ‘Apple Mobile Device (Recovery Mode)’.
5. Kopieer de waarde achter ECID en ga naar de website http://www.purplera1n.com/.
6. Vul de waarde in onder de afbeelding in het tekstveld. Druk op Enter en je krijgt het het certificaat. Sla op.

Verlaat de recovery mode door de powerknop iets langer ingedrukt te houden totdat de iPhone uitschakelt. Schakel daarna de iPhone weer opnieuw in.

Meer info: iPhone Dev Team: The Needs Of Many.
Zie ook: GeoHot heeft jailbreak iPhone 3GS voor elkaar.

Tipgevers: Erik, Jeroen en @VisionRoy

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2009, 23:31
Categorie Jailbreak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.