
Apple Kaarten krijgt deze nieuwe functies in iOS 26 (met nieuwe functies in ontwikkelaarsbeta 3)
De navigatie-app van Apple kreeg tijdens WWDC 2025 ook wat aandacht, al is het een relatief kleine update. Zoals de rest van iOS 26 heeft ook Kaarten een nieuw design in de stijl genaamd Liquid Glass gekregen. Maar hoe nuttig zijn de nieuwe functies nu echt voor ons? Dat vertellen we je hier.
#1 Routines worden onthouden
Ga je met de auto naar je werk en neem je regelmatig een route die afwijkt van de voorgestelde route? Vanaf iOS 26 zal je iPhone dat herkennen en het zien als een routine. Apple’s voorbeeld is dat je de kinderen afzet onderweg naar je werk. De eindbestemming is dan je werk, maar vanwege de school neem je, vanaf je huis gezien, niet de snelste route naar het werk. Echter lijkt het er nu op dat dit in Nederland (en de rest van de Europese Unie) niet werkt.
Kaarten leert van je routines en kan daarom ook vertragingen op die route tonen. Bij aanzienlijke vertraging krijg je ook een melding, zelfs voordat je vertrokken bent. De app leert namelijk niet alleen je route, maar ook wanneer je deze normaal gesproken neemt. Heb je een widget van Kaarten op je toegangsscherm, dan staat je routine hier ook.
#2 Bezochte locaties terugvinden (maar let op…)
Kun je je de naam van dat ene tentje of park niet herinneren, maar wil je het graag nog eens zien of misschien delen met iemand, dan heeft Kaarten daar vanaf iOS 26 een oplossing voor. Je kunt ervoor kiezen dat je iPhone herkent waar je bent geweest. Dit wordt vervolgens in een speciale lijst in Kaarten getoond. De app sorteert het zelfs per stad. Handig! Maar er is een nadeel. Deze functie zal nog niet in Nederland werken. Apple geeft aan dat het vooralsnog werkt in de VS, Canada, het VK, Zwitserland, Maleisië en Australië.
#3 Nieuwe indeling van informatiekaarten
Als deel van het nieuwe Liquid Glass design heeft Apple ook de informatiekaarten van locaties op de schop gegooid. De indeling is opgeschoond om zo meer ruimte te geven aan knoppen die belangrijk zijn. De infokaart is doorzichtig en gebruikt nu meer afgeronde hoeken. Dat past beter bij het hardwaredesign van de iPhone. Functioneel is hier dus niet echt iets nieuws, maar het ziet er wel modern uit.

#4 Verbeterde zoekmogelijkheden (ontdekt in de code)
In de broncode van de derde bèta van iOS 26 is een nieuwe functie ontdekt. De zoekfunctie in de Kaarten-app krijgt een upgrade, waardoor je straks natuurlijkere zoektermen kunt gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een zoekopdracht als: “een goed koffietentje met stabiele wifi”, wanneer je op zoek bent naar een geschikte werkplek. Deze verbetering maakt gebruik van Apple Intelligence.
In de afgelopen maanden is deze technologie al in apps zoals Foto’s, Muziek en Apple TV geïntegreerd, wat heeft geleid tot betere en relevantere zoekresultaten. Op dit moment is de functie nog niet beschikbaar, maar wordt verwacht in iOS 26.1 of 26.2. Met die laatste update verwachten we ook de komst van Apple Intelligence in het Nederlands.
#6 Kaarten in CarPlay in iOS 26
Met iOS 26 introduceert Apple een nieuw visueel ontwerp voor CarPlay, genaamd Liquid Glass, dat ook zijn weg vindt naar de Kaarten-app in CarPlay. Deze stijl maakt gebruik van semi-transparante panelen, vloeiende animaties en subtiele vervagingen, waardoor routeaanwijzingen en meldingen als glazen vlakken over de kaart zweven. Dit zorgt ervoor dat de navigatie-informatie zichtbaar blijft, zelfs wanneer er meldingen of instructies in beeld verschijnen, wat de leesbaarheid en veiligheid tijdens het rijden verbetert.
De nieuwe interface oogt rustiger en moderner, met afgeronde vormen en een heldere, minder opdringerige presentatie van informatie. Meldingen zoals inkomende oproepen worden nu als kleine balken weergegeven in plaats van het hele scherm over te nemen. Dankzij deze aanpassingen blijft de focus beter op de kaart en de weg, zonder afleiding. Bovendien sluit het ontwerp naadloos aan bij de stijl van iOS 26 op de iPhone, wat zorgt voor een consistente gebruikerservaring binnen het hele Apple-ecosysteem.
Meer over iOS 26
iOS 26 is de grote nieuwe iPhone-update van 2025. In iOS 26 vind je talloze nieuwe functies en er is een gloednieuw design, genaamd Liquid Glass. Alle standaardapps zijn opnieuw ontworpen, maar er zijn ook veel nieuwe functies in apps als Berichten, Safari, Muziek en Foto’s. CarPlay krijgt ook een nieuw ontwerp en functies als widgets. De geschikte toestellen van iOS 26 zijn de iPhone 11-serie en nieuwer. De beta van iOS 26 is beschikbaar, maar de release van iOS 26 is pas in september.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Publieke beta van iOS 26 geïnstalleerd? Doe deze 8 dingen dan meteen (24-07)
- Nu te downloaden: eerste publieke beta van iPadOS 26 (24-07)
- Het is zover: eerste publieke beta van iOS 26 nu beschikbaar (24-07)
- Welke auto's hebben CarPlay Ultra? Dit automerk zegt ook niet mee te doen - net als veel andere merken (24-07)
- Matglas terug naar Liquid Glass: dit is er veranderd in iOS 26 beta 4 (23-07)
iOS 26
iOS 26 is de grote iPhone-update van 2025. iOS 26 is in juni tijdens de WWDC aangekondigd en verschijnt vervolgens in september voor iedereen. In iOS 26 gaat het design op de schop met het nieuwe design genaamd Liquid Glass. Daarbij wordt extra veel gebruikgemaakt van transparantie en glasachtige elementen. Veel standaardapps krijgen nieuwe functies, waaronder Berichten, Safari, Camera en Telefoon. Ook krijgt CarPlay in iOS 26 een grote update. Gebruik je AirPods met iOS 26, dan profiteer je ook van nieuwe functies. Lees ook ons overzicht welke iPhones iOS 26 krijgen. Op onze pagina over iOS 26 lees je nog veel meer info.

- Alles over iOS 26
- De beste iOS 26 functies op een rij
- iOS 26 ontdekkingen en details
- Dit moet je weten over de iOS 26 beta
- Geschikte iPhones voor iOS 26
- Releasedatum iOS 26
- CarPlay in iOS 26
- AirPods in iOS 26
- Camera-app in iOS 26
- Apple Music in iOS 26
- Wekker in iOS 26
- Nieuw voor de Telefoon-app in iOS 26
Wat nog steeds niet kan en wat ik al jaren zou willen is input en output in de lokale taal zonder de telefoon in te moeten stellen op een andere taal (staat permanent ingesteld op Engels): als ik in Nederland rijd, wil ik plaats- en straatnamen in het Nederlands kunnen inspreken en horen, en dat zelfde voor andere landen. Kwestie van vinkje toch?