Instagram live

Instagram introduceert livestreams en video’s die vanzelf verdwijnen

Instagram introduceert direct messages die vanzelf verdwijnen en een Instagram Live-functie voor het livestreamen van je leven.

Instagram gaat de komende tijd twee belangrijke nieuwe functies toevoegen aan de iPhone-app. Met Instagram Live kun je live video streamen naar je volgers, waarbij er wel wat beperkingen gelden. Bovendien kun je berichten en video’s in direct messages sturen naar je vrienden. Ze kunnen echter maar twee keer kijken; daarna verdwijnt het weer.

Instagram live

Instagram Direct: video’s verdwijnen vanzelf

Instagram’s moederbedrijf Facebook ziet een grote toekomst in foto’s en video’s. In plaats van tekstberichten verwachten ze dat mensen steeds meer beelden gaan versturen. De grootste drempel is dat mensen zich onzeker voelen als ze voor een camera staan, maar daar hebben ze iets op gevonden: de video’s verdwijnen vanzelf. Je wordt in de toekomst daardoor niet achtervolgd door een fout filmpje, die je ooit in een dronken bui hebt gemaakt.

Instagram Direct is al een succes met 300 miljoen maandelijkse gebruikers. Nu is het nog zo dat de berichten altijd blijven bestaan, ongeacht of het om tekst, foto’s of videos gaat. Dat gaat veranderen. In Instagram Direct krijg je automatisch verdwijnende berichten bovenaan te zien, met daaronder de berichten die nog wel permanent bewaard blijven. Bij het delen van een foto of video in Instagram Stories kun je individuele vrienden of groepen kiezen. Ontvangers kunnen het bericht twee maal bekijken. Daarna verdwijnt het vanzelf. Het handige hiervan is dat Facebook geen gigantisch serverpark hoeft neer te zetten om al die verzonden video’s eindeloos te bewaren.

Instagram Direct message

Instagram Live: videostream alleen live te kijken

Instagram Live is Instagram’s antwoord op de vele livestreamingdiensten zoals Facebook Live en Periscope. Maar er gelden meer beperkingen dan bij de andere diensten. De beelden die je live streamt kunnen namelijk alleen realtime bekeken worden. Je kunt ze niet terugkijken. Bij Periscope was het aanvankelijk mogelijk om alleen binnen 24 uur terug te kijken, maar je kunt daar tegenwoordig ook kiezen voor permanent opslaan. Bij Facebook Live is het ook mogelijk om langere tijd terug te kijken.

Bij Instagram live is dat niet het geval. De video’s zijn verdwenen zodra je stopt met streamen. Dit zou ervoor moeten zorgen dat mensen minder cameravrees hebben en wat vaker een uitzending maken. Eigenlijk probeert Instagram ook een beetje de populariteit van de app Houseparty (link) mee te pakken, waarbij vriendengroepen live met elkaar rondhangen. Je zou dit kunnen vergelijken met een FaceTime-sessie met meerdere vrienden.

Wil je een Instagram Live-sessie starten, dan ga je naar de Instagram Stories-camera. Veeg daarna omhoog. Je krijgt de profielen van enkele vrienden te zien, die je kunt aantikken om een notificatie te sturen. Bij jouw profiel komt een Live-logo te staan, zodat vrienden weten dat ze meteen naar de livestream kunnen gaan. Gelukkig worden de notificaties niet naar al je vrienden gestuurd. De kijkers kunnen reageren en hartjes geven door op het scherm te tikken, net als in Periscope. Het is ook mogelijk om personen te blokkeren.

Is niemand van je vrienden aan het livestreamen en heb je toch zin om wat te kijken? Gelukkig is er op het Explore-tabblad een constante selectie van livestreams te zien, ook van mensen die je niet kent. Daarbij wordt rekening gehouden met het aantal kijkers, locatie en taal. Zo kun je meekijken in het leven van wildvreemden.

De functies zijn nog niet direct beschikbaar in de app, maar worden de komende weken uitgerold. Je bent dus vanzelf aan de beurt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 november 2016, 17:20
Categorie Apps
Onderwerp instagram

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.