Geen gebrek aan iPhones in Rusland en China

In Rusland en China is de iPhone 3G makkelijk verkrijgbaar - als je maar wel ruim 1000 dollar meebrengt. De meeste Russen en Chinezen laten de iPhone echter door vrienden en familie het land binnensmokkelen.

In het sovjet-tijdperk smokkelden de Russen spijkerbroeken, langspeelplaten en andere westerse goederen het land binnen. Tegenwoordig is er nieuwe smokkelwaar: de Apple iPhone. In Rusland is de iPhone 3G voor $1.200 verkrijgbaar en wie goed zoekt kan voor $775 ook nog wel een eerste generatie iPhone op de kop tikken. De telefoons worden in koffers het land binnengesluisd, om de douane heen. Eldar Murtazin van de Moskouse Mobile Research Group denkt dat op die manier al 400.000 iPhones het land zijn binnengesmokkeld. In China zijn dat er minstens tweemaal zoveel.

Op online veilingsites levert een nieuwe 16GB iPhone 3G op dit moment $1.370 op, zo schrijft Mercury News. Terwijl handelaren in een winkelcentrum van Beijing voorspelden dat het toestel zo’n $735 zou gaan kosten. Toch betalen de Russen en Chinezen niet allemaal deze absurde prijzen: veel iPhones worden zelf of door vrienden het land binnengebracht, waar de nieuwe eigenaar gemiddeld zo’n $100 betaalt om de telefoon te laten unlocken. Mercury News gaat verder nog in op de situatie in de VS, waar tegenwoordig bij aankoop van een iPhone meteen een abonnement moet worden afgesloten, maar vergeet daarbij te vermelden dat er ook landen zijn waarbij dat niet nodig is. Later dit jaar zal de iPhone ook officieel in Rusland en China te koop zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juli 2008, 14:25
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.