WhatsApp telefoon

Blauwe vinkjes in WhatsApp: zo ontwijk je ze

WhatsApp stuurt nu leesbewijzen in de vorm van blauwe vinkjes. Hoe voorkom je dat iemand ziet dat je een bericht hebt gelezen? We leggen het uit.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

WhatsApp telefoonWhatsApp laat sindskort zien wanneer iemand een bericht heeft gelezen met behulp van twee blauwe vinkjes. Tot grote frustratie van veel WhatsApp-gebruikers: het is namelijk nog niet mogelijk om de leesbewijzen in WhatsApp uit te schakelen. Gelukkig zijn er manieren om berichten te lezen, zonder dat er in WhatsApp blauwe vinkjes zichtbaar zijn.


Update: Het is inmiddels mogelijk om de blauwe vinkjes van WhatsApp uit te schakelen vanuit de app-instellingen. Meer hierover in het volgende artikel: Blauwe vinkjes uitzetten in WhatsApp

Blauwe vinkjes WhatsApp ontwijken

Door de volgende stappen te volgen kun je een WhatsApp-bericht lezen zonder dat de verzender blauwe vinkjes te zien krijgt:

whatsapp-2-blauwe-vinkjes

  1. Draait WhatsApp in de achtergrond? Druk tweemaal op de homeknop en veeg de app naar boven om hem af te sluiten. (Dit voorkomt dat je per ongeluk in de openstaande chat terecht komt voordat je de truc hebt toegepast.)
  2. Start WhatsApp, maar open nog geen berichten.
  3. Open het Bedieningspaneel door vanaf de onderkant van het scherm naar boven te vegen.
  4. Zet de iPhone in vliegtuigstand door te tikken op het vliegtuigicoon aan de linkerzijde.
  5. Sluit het Bedieningspaneel en open de chat die je wil lezen.
  6. Klaar? Ga terug naar de lijst met chats door linksboven op Berichten te drukken.
  7. Open weer het Bedieningspaneel en druk op het vliegtuigicoon.

Met bovenstaande stappen zet je de iPhone in vliegtuigmodus voordat je de chat opent. De iPhone kan hierdoor geen verbinding maken met Wi-Fi of je mobiele internetverbinding, waardoor WhatsApp niet kan doorgeven dat je een bericht hebt gelezen. WhatsApp verstuurt na het activeren van je internetverbinding niet alsnog een leesbevestiging, zolang je de chat op dat moment hebt afgesloten. Deze methode heeft uiteraard wel één groot nadeel: omdat je tijdelijk geen internet hebt, stoppen apps zoals Spotify er ook even mee.

Alternatief: lees je pushberichten

Geen zin in de hierboven beschreven truc? Dan is er een andere manier om je WhatsApp-berichten te lezen zonder blauwe vinkjes te sturen: bekijk het Berichtencentrum van je iPhone. Deze open je door vanaf de bovenkant van het scherm naar beneden te vegen. In het Berichtencentrum staan de vijf laatste notificaties die een app heeft verstuurd, die je kunt lezen zonder dat er een blauwe vink wordt verzonden. Net wat makkelijker, maar deze methode heeft een paar nadelen. In het Berichtencentrum staan bijvoorbeeld maar een paar notificaties, waardoor je niet al je gewenste berichten te zien krijgt. Daarnaast worden lange chatberichten afgekapt, omdat een pushnotificatie slechts uit een bepaald aantal tekens mag bestaan. Je moet uiteraard wel notificaties hebben ingeschakeld om deze truc te benutten.

Ons advies: lees een pushbericht gelijk als hij op je iPhone binnenkomt. Dan voorkom je dat hij in het Berichtencentrum wordt weggedrukt. Je kunt een pushbericht bovenin het scherm vanaf iOS 8 naar beneden vegen, om verdere inhoud te lezen.

Blauwe vinkjes uitschakelen: binnenkort

WhatsApp blauwe vinkjesOp het moment is er nog geen officiële manier waarop je de blauwe vinkjes uitschakelt, maar een oplossing lijkt in de maak. Een insider bij WhatsApp bevestigde eerder namelijk dat WhatsApp binnenkort een schakelaar voor de leesbewijzen krijgt. Wellicht komt deze tegelijkertijd met ondersteuning voor de iPhone 6. WhatsApp werkt ook aan een update met een belfunctie, maar die staat waarschijnlijk pas voor 2015 gepland.

Nu maar hopen dat er geen rode en roze vinkjes bij komen … 😉

En je kunt natuurlijk altijd een alternatieve chat-app zoals het populaire Telegram of het veiliger iMessage of Treema gaan gebruiken: iCulture vergelijkt: beste chat-apps voor iPhone en iPad.

Meer informatie: ‘Blauwe vinkjes WhatsApp binnenkort uit te schakelen’

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt
21 april 2015 om 22:00
Onderwerp
Categorie
Apps
53 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.