Telmap gaat navigatie op de iPhone aanbieden

Telmap gaat een iPhone-applicatie ontwikkelen. De Telmap Navigator voor iPhone zal een offboard oplossing zijn: de kaarten staan daarbij niet op je toestel, maar op een server.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

telmap navigatorEr zijn op dit moment meerdere mogelijkheden om met je iPhone te navigeren en Google heeft aangegeven dat ze hun gratis navigatiedienst ook op de iPhone gaan aanbieden. Genoeg keuze dus, maar liefhebbers van Telmap zitten nog steeds zonder passende navigatiesoftware. Daar komt verandering in: het bedrijf gaat navigatiesoftware uitbrengen op basis van NAVTEQ-kaarten. Telmap noemt zich in het persbericht dé marktleider in navigatie. Dat klinkt een beetje als een kleine partij met een veel te grote mond, maar ze hebben toch al iets voor elkaar gekregen: de MapQuest Navigator (Verenigde Staten) en Orange Maps (Frankrijk) zijn beide door Telmap gemaakt. De nieuwe Telmap Navigator voor iPhone die nu in ontwikkeling is, zal onder eigen naam worden uitgebracht. Het gaat daarbij om een off-board oplossing: de kaarten zijn niet op je toestel aanwezig, maar worden steeds via mobiel internet binnengehaald.

Bij het plannen van een route zal wel meteen de volledige route-corridor worden binnengehaald (een strook kaartmateriaal rondom de geplande route), zodat je ook bij wegvallen van de internetverbinding kunt blijven navigeren. Dit werkt alleen goed, wanneer je niet te ver van de geplande route afwijkt. Heb je een weggetje binnendoor gevonden, dan kan Telmap de route zonder internetverbinding opnieuw berekenen, bijvoorbeeld wanneer je een parallelweg naast de snelweg wilt pakken.

Voordelen van zo’n off-board oplossing is dat je recenter kaartmateriaal kan binnenhalen. Ook kunnen meteen verkeersinformatie en actuele POI’s worden opgehaald. Je hoeft op de iPhone ook geen applicatie van meer dan een gigabyte te installeren. Telmap biedt MapQuest Navigator met een abonnement aan: na betaling van $3,99 moet je steeds $3,99 per maand betalen (of een jaarabonnement afsluiten voor $29,99). Uiteindelijk ben je op die manier goedkoper uit dan wanneer je elk jaar nieuwe navigatiesoftware met nieuwe kaarten koopt, maar het vereist wel dat je een onbeperkte internetbundel hebt en niet grensoverschrijdend gaat navigeren.

Telmap heeft weliswaar aangekondigd dat ze met een eigen iPhone-applicatie bezig zijn, maar een lanceerdatum is niet bekendgemaakt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 0:16
Categorie Navigatie

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.