Jildy voor iPhone filtert Facebook-berichten op trefwoord of persoonseigenschappen

Jildy is een nieuwe iPhone-app waarmee je berichten op Facebook kunt filteren op trefwoord, personen of eigenschappen van personen. Zo word je meteen gewaarschuwd als er interessante meldingen zijn.

jildy-iphoneFacebook is een website waar heel wat mensen dagelijks even langsgaan. Het is leuk om je vrienden te volgen en te zien wat ze meemaken. Maar het kan ook overweldigend zijn: met een netwerk van tientallen vrienden en honderden statusupdates, foto’s en gedeelde linkjes per dag kun je lang niet alles volgen. Jildy heeft daar een oplossing voor. Deze dienst heeft een paar dagen geleden een iPhone-app uitgebracht, die belooft dat je de Facebook-updates op een slimmere manier kunt filteren. Zo blijf je op de hoogte van ontwikkelingen rond mensen die jij belangrijk vindt en lees je over onderwerpen die jou echt interesseren. Alle overbodige ballast (clutter) blijft buiten beeld.

Jildy is niet zomaar de zoveelste sociale netwerkdienst. De dienst heeft een wat vreemde voorgeschiedenis, die teruggaat naar de sociale zoekmachine Wowd. Toen deze werd opgedoekt raakten de patenten in handen van Google, kwamen zeven belangrijke technische mensenbij Facebook terecht en werd een nieuw bedrijf opgericht met geld van voormalig Wowd-investeerders. Facebook blijkt de patenten te licenseren, terwijl ze nu dus in handen zijn van Google.

Voor wie inmiddels de weg kwijt is in dit patenten- en eigendommendoolhof kunnen we het ook gemakkelijker maken: Jildy is gewoon heel handig. Je kunt er lijstjes mee maken, zodat je gemakkelijk allerlei onderwerpen kunt volgen. Er zijn vier soorten lijsten mogelijk, op basis van:

  • trefwoorden
  • vrienden van vrienden
  • eigenschappen van vrienden (bijvoorbeeld geslacht of woonplaats)
  • Facebook-lijstjes

Heb je al een Facebook-lijst gemaakt met alleen familieleden, dan vind je die ook in Jildy terug. Daarnaast kun je bijvoorbeeld een maatwerklijstje maken over onderwerpen als wintersport, verjaardagen, muziek, Apple-nieuws of wat je verder ook interessant vindt. Standaard is in de app al een Happy Feed aanwezig, met trefwoorden als ‘birthday’, ‘fun’ en ‘holiday’. Je eerste bezigheid is het aanpassen van die trefwoorden, want als je veel Nederlandse vrienden hebt zal ‘verjaardag’, ‘gefeliciteerd’ en ‘hoera’ betere resultaten opleveren. Jildy geeft ook suggesties voor nieuwe lijstjes, op basis van topics of op basis van namen. De laatste optie (namen) is vergelijkbaar met hoe Facebook-lijstjes nu al werken. Je kan in de app ook een aantal statistieken over je Facebook-netwerk zien, zoals het aantal mannen en vrouwen.

Jildy importeert je Facebook-lijstjes, maar doet dat op een niet zo mooie manier: je krijgt de achternamen van de personen in de lijst te zien, niet de naam van de lijstjes. Daardoor moet ik aan de hand van de namen ‘Prins’, ‘IJzermans’ en ‘Osseweijer’ zelf maar uitzoeken dat het om een lijst met Apple-gerelateerde personen gaat. Heb je veel lijstjes of veel vrienden, dan ben je wel even bezig. Wel handig is dat Jildy binnen elk lijstje een handjevol best scorende mensen of topics uitkiest, zodat je meteen het belangrijkste nieuws te zien krijgt. Notificaties zitten nog niet in de app, maar die komen in een toekomstige update wel beschikbaar. Zodra iemand van je vrienden op Facebook het woord ‘wintersport’ noemt, krijg je dan een waarschuwing. Verder is Jildy nu nog beperkt tot Facebook, maar uitbreiding met Twitter en LinkedIn zou handig zijn.

Opvallend is trouwens de band die Jildy met Google heeft, want recent kocht Google het bedrijf Katango, dat soortgelijke functionaliteit aanbiedt om vinden te filteren en te ordenen. Jildy heeft 7 medewerkers en een zak geld ter grootte van 650.000 dollar om er een succes van te maken.

Downloaden: Jildy (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 december 2011, 23:04
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen facebook, google, sociale netwerken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.