FDA wil gezondheidsapps gaan controleren

De Amerikaanse Food and Drug Administration is in de VS verantwoordelijk voor het goedkeuren van geneesmiddelen en andere medische producten. iPhone-apps vielen tot vandaag buiten het aandachtsgebied van de FDA, maar ze hebben nu aangekondigd dat ze zich toch ermee gaan bemoeien. De FDA gaat apps die medische informatie of gezondheidstips geven controleren. Denk daarbij […]
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

health-appDe Amerikaanse Food and Drug Administration is in de VS verantwoordelijk voor het goedkeuren van geneesmiddelen en andere medische producten. iPhone-apps vielen tot vandaag buiten het aandachtsgebied van de FDA, maar ze hebben nu aangekondigd dat ze zich toch ermee gaan bemoeien. De FDA gaat apps die medische informatie of gezondheidstips geven controleren. Denk daarbij aan de app Fooducate, die probeert om je gezonder te leren eten. Of denk aan Google’s app Human Body, waarmee je op Android-tablets het menselijk lichaam kunt ontdekken. Apps zoals die van de Withings bloeddrukmeter zullen zeker ook de belangstelling van de FDA hebben.


De FDA zegt dat ze ontwikkelaars niet willen afschrikken, maar het ontwikkelen van nieuwe apps juist aanmoedigen. Maar ze willen wel wat meer toezicht uitoefenen op smartphone-apps en apps voor andere mobiele apparaten, waarin gezondheidszorg of medische informatie aan bod komt. Ontwikkelaars die dat willen kunnen alvast contact opnemen met de FDA. De FDA wil aanvankelijk alleen toezicht uitoefenen op twee soorten apps:

  • Apps die horen bij een accessoire dat door de FDA moet worden goedgekeurd, zoals de genoemde bloeddrukmeter.
  • Apps die ervoor zorgen dat de smartphone een medisch apparaat wordt. Bijvoorbeeld een app die van je smartphone een ECG-machine maakt waarmee je hartritmes kunt aflezen.

Het voorstel van de FDA is te lezen op de site van de organisatie. Consumenten hebben 90 dagen de tijd om commentaar te leveren.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 april 2012, 14:25
Categorie Gezondheid en fitness
Onderwerpen gezondheid, quantified self
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.