Facebook Local app review

Review: Facebook Local-app zoekt evenementen rond jouw locatie

Nu in Nederland en België
Met Facebook Local kun je zien wat er bij jou in de buurt te doen is. Wat kun je ermee en bevalt deze app, die voor het eerst ook in Nederland en België te downloaden is? Dat lees je in deze review!

Facebook Local

Facebook Local lijkt misschien een nieuwe app, maar dat is het niet. De app was eerder al te downloaden onder de naam Facebook Events. Die app sloeg niet aan en kwam niet erg hoog in de ranglijsten voor populaire apps. In november vorig jaar besloot Facebook daarom het roer om te gooien met een nieuwe naam: Facebook Local. Eerder kwam de app in de VS uit en nu zijn ook Nederland en België aan de beurt, zodat je wat makkelijker evenementen, café’s en restaurants in de buurt vinden. Het kan dus dienen als alternatief voor Foursquare, de uitagenda of welke evenementenkalender of uitgaansapp je eerder ook gebruikte. Het moment is misschien niet helemaal handig gekozen, nu Facebook in zoveel schandalen verwikkeld is. Maar van de andere kant: dit kan weer even de aandacht afleiden van alle problemen.


Na het installeren van de app lopen we meteen tegen een mooi voorbeeld van ‘dark patterns’ aan. Huhwat? “Dark Patterns zijn trucs die websites en apps gebruiken om te zorgen dat je iets koopt of je aanmeldt voor dingen, zonder dat je het wilde”, is te lezen op de website darkpatterns.org, dé plek om je hierover te informeren.

Facebook Local

Bij Facebook Local word je verleid om op grote gekleurde knoppen Doorgaan te klikken, waarbij je gedachteloos toestemming geeft voor notificaties ontvangen en locatie delen. Wil je dit niet, dan moet je op een minuscuul Nu niet-linkje onderin het scherm tikken. Drie keer raden waar mensen het snelst op zullen klikken?

Mocht je het Nu niet-linkje hebben aangetikt, dan krijg je later alsnog pop-ups om je over te halen je locatie te delen. Dat zal niemand verbazen, want dit is Facebook. Data is hun businessmodel.

Alleen met Facebook-account
Facebook Local is alleen te gebruiken als je een Facebook-account hebt. De app maakt het je daarbij erg makkelijk: meteen bij het opstarten kun je je account aantikken en na wat schermen met Doorgaan te hebben doorgewerkt kom je uiteindelijk terecht bij het overzicht waar het eigenlijk om gaat: de evenementen. Er is keuze genoeg. Op het hoofdscherm kun je restaurants, cafés, drankjes en beziensdaardigheden aantikken om met vrienden af te spreken. Je kunt ook kijken naar welke events je vrienden gaan, zodat je met ze kunt afspreken. Of je zoekt op de kaart om te zien wat er vandaag, morgen, volgend weekend of op een ander moment in jouw favoriete stad te doen is.

Facebook Local: evenementen van vrienden

Als je je stad hebt gekozen (dit is overigens verplicht) krijg je alle evenementen in die betreffende stad te zien. Ga je liever met familie of real-life vrienden iets doen, dan kan dat ook. Je kunt kiezen uit muziek, kunst en cultuur, films en dergelijke. Stel je bij films overigens niet te veel voor: je krijgt niet de bioscoopagenda of het actuele filmaanbod te zien, maar vooral alternatieve film- en arthouse-events die wat kunstzinniger van insteek zijn.

Facebook Local event zoeken

Juist omdat Facebook zoveel van jou en je vrienden weet, werkt de app eigenlijk heel goed. Je krijgt een duidelijk overzicht waar anderen naartoe gaan, voorzien van plaatjes. Het is leuk om er doorheen te bladeren. Een dergelijk overzicht bieden andere uitagenda-apps eigenlijk niet: je krijgt wel lange lijsten met events te zien, maar het is wel zo leuk om te weten wie er ook naartoe gaan. Op de screenshots hierboven zie je bijvoorbeeld een optreden van La Pegatina, een Catalaanse band. Ik zou daar zelf niet zo snel naartoe gaan, maar nu ik weet dat Esther (die er verstand van heeft) er ook is, zou ik wat eerder geneigd zijn om eens naar een optreden te gaan. Helaas is dit optreden uitverkocht, maar er volgen vast nog wel andere.

De afweging is of je dit wil: altijd maar aan Facebook laten weten waar je heen gaat, in ruil voor een ‘persoonlijke’ evenementenkalender. Toch kon ik voor mezelf nog niet helemaal iets vinden wat in mijn straatje past. Als je op zoek bent naar de party-agenda en optredens van dj’s, dan is er genoeg om te kiezen. Maar het vinden van een leuke foodmarkt, stads- of dorpsfeest of ander event in een wat grotere regio bleek een wat moeilijker klus. Ik ben vaak op zoek naar plekken om tijdens het weekend naartoe te gaan en het maakt dan niet uit of het in Zeeland of Overijssel is. Facebook Local (tja, de naam zegt het al) kan je daar niet echt mee helpen.

Conclusie Facebook Local review

Facebook Local is eigenlijk een prima app als je op zoek bent naar lokale evenementen in één bepaalde plaats. Als je vrienden rijkelijk delen waar ze naartoe gaan, krijg je al een voorselectie van events die jij mogelijk ook interessant vindt. Voor een uitje tijdens het weekend is de app wat minder geschikt, omdat je alleen lokaal en niet in een groter gebied kunt zoeken. Bovendien ligt de nadruk sterk op optredens en uitgaan, minder op stadsfeesten of grotere evenementen. Verder ben je sterk afhankelijk van het deelgedrag van je vrienden. Ik merk dat een bepaalde groep Facebook-vrienden erg geneigd is om alles waar ze naartoe gaan met Facebook te delen, maar heb je vooral vrienden die geneigd zijn om winacties en meldingen over weggelopen katten op Facebook te delen, dan schiet het natuurlijk niet op.

Score

7.5

Facebook Local

Facebook Local

Voordelen +

  • Persoonlijker dan normale event-agenda
  • Meteen zien waar je vrienden naartoe gaan
  • Leuke overzichten met veel plaatjes

Nadelen -

  • Zoek alleen per plaats, geen grotere regio
  • Geniepige trucs om te zorgen dat je data deelt

Reacties: 1 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.