Zo probeert Facebook foto’s in de iOS-app sneller te laden

Facebook's iOS-app gaat sneller en zuiniger om met afbeeldingen. Maar hoe krijgt Facebook dit voor elkaar? Een nieuw bestandsformaat lijkt een belangrijke rol te spelen.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

facebook like logoIn de vroege dagen van de Facebook-app voor iOS werd vaak geklaagd over lange laadtijden, veel dataverbruik en vastlopers. Daar probeert Facebook inmiddels het nodige aan te doen, zo blijkt uit een nieuwe blogpost van het sociale netwerk. Zo is de iOS-app onlangs geoptimaliseerd, waardoor hij volgens Facebook 15 procent sneller afbeeldingen laadt met 10 procent minder data. Het bericht over de vernieuwingen geeft een kijkje in het ontwikkelproces van de Facebook-app. Er wordt tot in detail uitgelegd hoe Facebook de app sneller probeert te maken.


Facebook voor iOS maakt sinds kort gebruik van een nieuw bestandsformaat voor afbeeldingen: Progressive JPEG (PJPEG). Hierin worden meerdere versies van een foto bewaard, die samengevoegd kunnen worden tot één afbeelding in de hoogste kwaliteit. Facebook beschrijft de voordelen hiervan als volgt:

PJPEG is een afbeeldingsformaat dat meerdere, individuele ‘scans’ van een foto bewaart. Iedere scan bevat meer details op een foto. Als je alle scans met elkaar samenvoegt, krijg je de betreffende afbeelding in originele kwaliteit. De eerste scan geeft een afbeelding van lage kwaliteit, en iedere daarop volgende scan verbetert het detail en de kwaliteit. Als bestanden met behulp van PJPEG worden gedownload, kunnen we de foto tonen zodra de eerste scan binnen is. Naarmate meer scans binnenkomen, updaten we de getoonde afbeelding om de bestandskwaliteit te verhogen.

In het verleden moest de Facebook iOS-app eerst een afbeelding van lage kwaliteit downloaden, waarna er versies met een hogere resolutie werden gedownload. Het gebruik van PJPEG zorgt ervoor dat er één afbeelding wordt binnengehaald, die gaanderweg wordt bijgewerkt. De app gaat hierdoor efficiënter met je data om en kan daarom ook sneller afbeeldingen tonen.

Facebook PJPEG Scans

PJPEG bestaat al langer: webbrowsers maken er al jaren gebruik van. Volgens Facebook was er echter geen makkelijk manier om dit in een mobiele app te doen. Het sociale netwerk moest daarom zelf een manier bedenken om PJPEG in de app te integreren.

Facebook zegt dat de app inmiddels al PJPEG gebruikt. Er hoeft dus niet een nieuwe update te worden geïnstalleerd. Vermoedelijk is de afbeeldingtechniek geïntegreerd in de app-update van 15 januari. Facebook deelt geen update-informatie meer, waardoor we vaak pas veel later weten wat er zoal is veranderd.

Informatie

Laatst bijgewerkt
29 januari 2015 om 14:39
Onderwerp
Categorie
Apps

Reacties: 11 reacties

  1. Dat is echt al zo oud als Rome! Werd tijd dat die fossielen daar bij Facebook eens wat aan de laadtijd gingen doen.

  2. De hand op die jongen met de blauwe shirt zijn schouder heeft 5 vingers -zonder duim. Goeie foto!

  3. Simpel app eraf en fb pagina in safari pinnen op je scherm. Ben je meteen ook van die accu slurper af.

  4. Laat ze eerst hun app maar normaal maken wat een waardeloze app zeg

  5. Facebook gebruikt nog een techniek: al maanden krijg ik de helft van alle foto’s en video’s nooit te zien. Wel een zwart of wit vlak met niets erin. En ik ben niet de enige die hier last van heeft. De app is echt broddelwerk, ondanks de wekelijkse updates.

  6. Volgens mij begrijpen jullie de blogpost niet helemaal, progressive scan is een optie die al sinds begin jaren ’90 mogelijk is met het jpg bestandsformaat

    • @dan the man: Klopt, webbrowsers maken er ook al langer gebruik van. Dat staat ook in ons artikel. Volgens Facebook was er echter nog geen goede manier waarop dit in apps kon met afbeeldingen. Daar hebben ze nu een methode voor ontwikkeld en gebruikt in de huidige versie.

  7. Ik zoek een manier om AL m’n foto’s snel te wissen op Facebook.

  8. @Edwin: Dat komt mij ook heel erg bekend voor. Heeft iemand een tip om zo’n pagina toch in een foto of filmpje om te toveren?

  9. @Bastiaan Vroegop: Ah op die manier, blijkbaar heb ik jullie artikel niet goed geïnterpreteerd 🙂