whatsapp-facebook-vingers

Waarom WhatsApp geen app-platform zoals Messenger wordt

Facebook heeft van Messenger een platform voor apps gemaakt, maar WhatsApp blijft onveranderd. Waarom heeft WhatsApp deze nieuwe functies niet gekregen? WhatsApp-medeoprichter Brian Acton legt het uit.
Bastiaan Vroegop - · Laatst bijgewerkt:

whatsapp-facebook-vingersFacebook heeft eerder deze week een app-platform van Messenger gemaakt. Ontwikkelaars kunnen applicaties maken die nauw worden verbonden met de Messenger-app, zodat je bijvoorbeeld GIF-afbeeldingen en muziek in de chat kunt delen via speciale apps. In de tussentijd verandert er echter weinig aan WhatsApp, die andere chatapp van Facebook. Waarom zijn al deze nieuwe functies hier niet aan toegevoegd? WhatsApp-medeoprichter Brian Acton probeerde het uit te leggen tijdens Facebook’s ontwikkelaarsconferentie F8.

Brian Acton sprak samen met David Marcus van het Messenger-team en Mike Krieger van Instagram over alle aanpassingen en vernieuwingen. Daarbij ging het al snel over de aanpak van WhatsApp en waarom die app niet de nieuwe functies heeft gekregen. Een samenvatting van Readwrite beschrijft zijn reactie als volgt:

Stel je eens voor hoe het is om alle robuuste, dynamische mobiele apps van het moment te gebruiken. Inclusief met afbeeldingen, geanimeerde gif’s, muziek en video’s zoals mogelijk is in de Messenger-app. En probeer je nu eens voor te stellen hoe dit zou zijn op een langzaam Edge-netwerk uit 1995.

Dat is het geduld vereisende scenario dat Acton zich continu voorstelt, en het is één van de principes achter zijn werk bij WhatsApp.

Geen reclame, games en gimmicks

WhatsApp richt zich niet op snelle nieuwe functies, maar wil juist langzaam de basisfunctionaliteit uitbouwen. Deze aanpak zorgt ervoor dat WhatsApp niet vol komt te zitten met datavretende extra’s waardoor de app langzaam en onhandig kan worden op oude telefoons en langzame datanetwerken. Een filosofie die al langere tijd achter WhatsApp schuilt. Vorig jaar lazen we dat WhatsApp-CEO Jan Koum een briefje aan zijn bureau heeft hangen, met daarop de tekst “no ads, no games, no gimmicks”.

Concurrentie

Het is deze gerichte aanpak van WhatsApp die bij gebruikers soms wel voor frustratie zorgt. De app had lange tijd bijvoorbeeld geen desktopversie, die inmiddels wel voor Android- en Windows Phone-gebruikers te downloaden is. In de tussentijd proberen apps zoals Telegram gebruikers bij WhatsApp weg te snoepen door iets sneller functies beschikbaar te stellen. Dat heeft WhatsApp’s ijzersterke positie op de markt echter niet gewijzigd. Volgens een onderzoek uit maart 2015 heeft WhatsApp op het moment 9,5 miljoen Nederlands gebruikers.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 maart 2015, 10:54
Categorie Apps
Onderwerpen messenger, whatsapp

WhatsApp

WhatsApp is de populaire berichtendienst, die bijna iedere Nederlander op zijn of haar smartphone heeft staan. Hier vind je alles over WhatsApp op een rijtje: van gesprekken archiveren, je privacy goed instellen en op de desktop gebruiken tot de betekenis van de gekleurde vinkjes.

WhatsApp

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.