Waar is de iCloud Drive-app in iOS 8?

iCloud Drive biedt je een cloudmap die je kunt benaderen vanaf ieder apparaat, maar waarom is er geen centrale iCloud Drive-app voor iOS?

iCloud DriveMet de komst van iOS 8 heeft Apple ook de nieuwe clouddienst iCloud Drive geïntroduceerd. Hoe iCloud Drive gebruikt moet worden, is alleen nogal wat verwarrend. Zo is het bijvoorbeeld niet verstandig om te upgraden naar Drive als je Mac-apps met iCloud synchroniseert. Maar er is nog een probleem: er is geen iCloud Drive app in iOS 8. Er is dus geen centrale plek op je iPhone om je cloudbestanden te bekijken.


iCloud Drive geeft je een map met bestanden in de cloud. Deze map is online toegankelijk, zodat je nooit meer je data kwijtraakt als bijvoorbeeld je computer kapotgaat. In de beta van OS X Yosemite is deze map te vinden in de Finder. Op oudere Macs kun je gewoon inloggen op iCloud.com om je map te bekijken. Heb je een Windows-computer? Dan kun je iCloud voor Windows installeren.

En op de iPhone, iPad en iPod touch? Daar is geen centrale plek waarin je al je iCloud Drive-bestanden kunt bekijken. Apple wil graag dat je iCloud-ondersteunende apps gebruikt om bestanden in iCloud Drive te openen, zo blijkt uit een tekst op de Apple-website:

Je upload bestanden naar iCloud simpelweg door ze in iCloud Drive te slepen op een Mac met OS X Yosemite, of een pc met Windows 7 of nieuwer. Of begin een nieuw document in een iCloud-ondersteunende app op je iOS-apparaat.

Met Pages mag je bijvoorbeeld door de tekstdocumenten in je iCloud Drive-map neuzen. Dit is vergelijkbaar met hoe iCloud voor de komst van iOS 8 werkte. Ergens ook logisch, omdat Apple je heel bewust niet met bestandssystemen laat knoeien op de iPhone en iPad. Maar het zorgt er wel voor dat je met iOS op heel andere manieren met je iCloud Drive-bestanden moet omgaan dan op de computer. Dat terwijl concurrenten zoals Dropbox en Google Drive wel centrale cloud-apps hebben voor iOS.

Inloggen op de iCloud-website vanaf je iPhone is ook geen oplossing: de site geeft standaard een mobiele pagina, waarop wordt uitgelegd hoe je iCloud op je iDevice instelt. Je kunt de desktopsite opvragen, maar deze werkt in Safari voor iOS 8 niet correct. Hierdoor mag je enkel een deel van de pagina bekijken. Swipen werkt niet.

iCloud Drive

iCloud Drive is de online opslag voor je iPhone, iPad en Mac. Apple's eigen apps zoals Pages, Numbers en Keynote werken met iCloud Drive, maar ook apps van derden. Dankzij iCloud Drive zijn alle bestanden op al je apparaten beschikbaar. Op de iPhone en iPad vind je iCloud Drive in de Bestanden-app, terwijl je dit op de Mac in de Finder vindt. Lees alles over het bewaren van bestanden op iCloud Drive en het gebruik van de Bestanden-app.

iCloud Drive

Reacties: 26 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.