desktop-yosemite

‘Release OS X Yosemite eind oktober, Apple werkt aan 4K-schermen’

Apple wil OS X Yosemite eind oktober gratis beschikbaar stellen, beweren bronnen. Ook wordt gewerkt aan een 12-inch MacBook met retinascherm en een iMac of los scherm met 4K-resolutie.

desktop-yosemiteApple is van plan om OS X Yosemite eind oktober voor het grote publiek te gaan lanceren. Dat beweren bronnen tegenover Apple-website 9to5Mac. Morgen start Apple met de publieke beta van het nieuwe besturingssysteem. Dit betreft dezelfde versie als Developer Preview 4 die afgelopen maandag onder ontwikkelaars werd verspreid. Eerder vandaag werd al duidelijk dat iOS 8 waarschijnlijk een maand eerder, in september, zal verschijnen.

In de aanloop naar de release van het nieuwe Mac-besturingssysteem zullen nog meerdere Developer Previews beschikbaar komen. Elke twee weken een nieuwe, zo is op dit moment de planning. Een definitieve Developer Preview zou dan op 29 september beschikbaar komen, gevolgd door een Golden Master rond 10 oktober. Tenzij er nog grote problemen aan het licht komen, is dit doorgaans dezelfde versie die op een later moment voor het grote publiek beschikbaar komt. Zoals gezegd start Apple morgen voor het eerst in de geschiedenis met een publieke beta van het nieuwe besturingssysteem. De eerste 1 miljoen gebruikers die zich via een speciale website hebben aangemeld, kunnen hieraan deelnemen. OS X Yosemite zal gratis te downloaden zijn in de Mac App Store.

12-inch Retina MacBook en 4K-scherm

Voor oktober wordt een tweede evenement van Apple verwacht, waar de introductie van de langverwachte iWatch zou moeten plaatsvinden. Aangenomen wordt dat Apple hier ook meer details over de officiële release van OS X Yosemite bekend zal maken. Tegelijkertijd legt Apple ook de laatste hand aan nieuwe Mac-hardware. Er wordt al langere tijd gehoopt op een 4K-scherm en het lijkt erop dat we die komend najaar kunnen verwachten. Het is nog niet helemaal duidelijk of dat een iMac met 4K-scherm betreft of een losse monitor. Dit laatste zou logisch klinken. De Apple Thunderbolt Displays zijn al geruime tijd niet meer van een upgrade voorzien. Ook staat er naar verluidt een nieuwe 12-inch MacBook met retinascherm op de planning, al is nog onduidelijk onder welke productlijn die gaat vallen en wanneer die precies te koop zal zijn. Beide producten, zo stellen de bronnen, worden gezien als een selling point voor OS X Yosemite.

Naast Yosemite heeft Apple ook updates voor videobewerkingsprogramma’s iMovie en Final Cut Pro op de planning staan. Die moeten ondersteuning voor het bewerken, exporteren en importeren van videomateriaal in een 4K-resolutie gaan brengen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 20:02
Categorie Mac & macOS
Onderwerp yosemite

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.