Apple TV Plus Steven Spielberg

Opinie: Waarom Apple’s TV+ (nog) geen volledige line-up nodig heeft

Apple's videodienst TV+ gaat later dit jaar van start. Apple belooft vooral kwaliteit en legt minder de focus op een enorm aanbod. Ben je bang dat je nu moet kiezen tussen Netflix of Apple's eigen dienst? Geen nood, want het moment dat je voor het eerst moet betalen volgt waarschijnlijk pas veel later.

Apple’s aankondiging van de videodienst TV+ werd dit voorjaar met gemengde gevoelens ontvangen. Aan de ene kant zagen we grote namen zoals Oprah Winfrey en Steven Spielberg, die allemaal bezig zijn met hun eigen exclusieve content. Aan de andere kant is er nog maar weinig beeldmateriaal, iets wat nogal vreemd is voor een dienst die volledig draait om videocontent. Toch maak ik me nog niet zo veel zorgen over het beperkte aanbod dat Apple voor haar dienst in de pijplijn heeft.

Waarom Apple nog geen volledige line-up nodig heeft voor TV+

Om te beginnen is het goed om te weten dat er nog veel onduidelijkheid is rondom Apple TV Plus. Er is nog geen compleet overzicht van wat er bij de start beschikbaar is en we weten nog niet hoeveel we ervoor moeten betalen. Wel heeft Eddy Cue al gezegd dat Apple mikt op kwaliteit en niet zoveel mogelijk shows erop zet. Als we naar de eerste selectie kijken van shows die Apple aangekondigd heeft, loop je misschien niet meteen warm. Zeker niet als je dit vergelijkt met de grote hoeveelheid aan content die Disney+ aan gaat bieden.

Disney heeft een rijke bibliotheek van klassiekers en oude films, die binnenkort allemaal bij Disney+ te vinden zijn. Je weet daarom meteen wat je aan Disney hebt. In Amerika komt er zelfs een bundel van Disney+ en de Amerikaanse diensten ESPN+ en Hulu, voor ‘slechts’ $12,99. Dat voordeel heeft Apple niet, want Apple TV+ moet het nog helemaal op eigen kracht doen. Dat maakt het echter ook meteen aantrekkelijk, omdat Apple extra zijn best moet gaan doen om kijkers te overtuigen.

Tim Cook en Oprah

Als je kijkt naar Apple’s andere diensten (Apple Music en Apple News+), kun je er wel vanuit gaan dat TV Plus een proefperiode krijgt. Bij Apple News+ is dit één maand, terwijl je Apple Music drie maanden lang onbeperkt kan gebruiken. Het zou mij niets verbazen als Apple voor TV+ eveneens een proefperiode van drie maanden aanbiedt. Dit geeft je als kijker genoeg tijd om het complete aanbod te bekijken, terwijl Apple de tijd heeft om nieuwe shows af te ronden en geleidelijk uit te brengen.

Het voordeel is dan ook meteen dat je niet direct al hoeft te beslissen of je de dienst zijn geld waard vindt. Apple’s Luca Maestri hintte er onlangs al naar dat we op een gegeven moment voor de dienst moeten betalen. Hoeveel dat gaat zijn is nog de vraag, maar ik verwacht niet dat Apple hier de hoofdprijs voor vraagt.

Bekijk ook

Snoopy gaat de ruimte in voor Apple TV+

Snoopy vindt ook zijn weg naar TV+, de aankomende videodienst van Apple. Het is één van de eerste tekenfilmseries die bij Apple's streamingdienst te zien is en de eerste trailer toont een glimp van de avonturen.

Geen Netflix-concurrent
Persoonlijk zit ik ook niet te wachten op een directe concurrent voor Netflix. Netflix hebben we al voor het grote aanbod van aangekochte en eigen films en series. Apple kan zich wat mij betreft daarom beter onderscheiden met eigen unieke content, zonder een tweede Netflix te willen zijn. Als we kijken naar de vooraankondiging, lijkt Apple dat zelf ook in te zien.

Op den duur hopen we natuurlijk wel dat Apple een stevige catalogus opgebouwd heeft, zeker op het moment dat je echt voor de dienst moet gaan betalen. Met eigen unieke content kan Apple zich goed onderscheiden van bijvoorbeeld Netflix en Disney+, maar bij de start neem ik ook genoegen met een wat beperkter aanbod.

Meer details over TV Plus verwachten we tijdens Apple’s september evenement. Tijdens dit evenement onthult Apple ook de volgende generatie iPhones. Er is nog geen datum voor het iPhone-event van 2019 aangekondigd. Op basis van voorgaande jaren denken we dat dit op 10 september is.

Wat vind jij? Ben jij van plan om een proefperiode van TV+ te proberen? Of lijkt het je helemaal niets op basis van wat we nu gezien hebben? Laat het ons weten in de reacties.

Bekijk ook

Apple TV+: alles over de films en series van Apple's videodienst

Apple's tv-dienst Apple TV+ is sinds het najaar van 2019 beschikbaar, ook in Nederland en België. Het kost 4,99 euro per maand, maar er zijn ook mogelijkheden om gratis toegang te krijgen. Wat is zoal het aanbod van Apple TV Plus en welke films en series komen eraan? Lees hier alles over Apple TV+, de streamingdienst van Apple.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.