HomePod zwart close-up

Opinie: Waarom ik erg uitkijk naar de HomePod

De HomePod komt er bijna aan en ik kijk er meer naar uit dan ooit. Het is vooral de samenwerking met andere Apple-producten en -diensten die mij zo aanspreekt.

2018 gaat een spannend jaar worden voor Apple, want het bedrijf gaat voor het eerst sinds jaren een compleet nieuw product uitbrengen. De laatste nieuwe productcategorie dateert alweer uit 2015 (de Apple Watch) en is inmiddels een behoorlijk succes te noemen. In 2018 is de beurt aan de HomePod, waarmee Apple markt van de slimme speakers op scherp wil zetten. Ik kijk er erg naar uit, vooral vanwege de samenwerking met al mijn andere Apple-producten en -diensten.

Uitkijken naar de HomePod

Bij de aankondiging van de HomePod zette Apple het nieuwe product niet alleen neer als een Siri-speaker, maar vooral ook als een alternatief voor kwalitatief hoogwaardige speakers zoals die van Sonos. Sonos bestaat al heel wat jaren, maar vanwege de hoge prijs heb ik nooit eentje gekocht. Ik luisterde thuis te weinig naar muziek om zo’n dure aanschaf te rechtvaardigen. Ook waren mijn ervaringen met de Sonos-speakers op de iCulture-redactie wat minder, omdat er vaak geen verbinding gemaakt kon worden. De Sonos-app op de Mac is bovendien één van de lelijkste apps die ik ooit gezien heb, terwijl ik het ook onhandig vind dat Sonos geen AirPlay ondersteunt (hoewel daar dit jaar wel verandering in komt). Genoeg redenen voor mij dus om tot op heden geen Sonos in huis te halen.

Maar naar de HomePod kijk ik wel uit.

Vooral de speakerfuncties van de HomePod spreken mij erg aan. Met een abonnement op Apple Music kan ik makkelijk een muziekje starten vanaf mijn iPhone, terwijl de HomePod ook meteen met AirPlay 2 werkt en ik elke andere audio kan afspelen vanaf mijn iPhone naar de HomePod. Gecombineerd met de slimme functies van Siri en het feit dat de HomePod naar verwachting perfect samenwerkt met al mijn andere Apple-apparaten, lijkt mij dit een perfecte oplossing.

Apple HomePod sensoren

Samenwerking grote aantrekkingskracht
Als ik één ding geleerd heb van de Apple Watch, is dat Apple als geen ander weet hoe de verschillende producten met elkaar samenwerken. De iPhone en Apple Watch gaan hand in hand (en kunnen vaak ook niet zonder elkaar), terwijl ook de Mac en iPad goed met elkaar en alle andere Apple-producten samenwerken. Als je al veel van Apple hebt, zal dat ongetwijfeld een groot voordeel zijn van de HomePod ten opzichte van andere slimme speakers, zoals die van Google en Amazon. Volgens marktcijfers hebben Google en Amazon in de VS al een behoorlijke voorsprong qua marktaandeel, maar dat geldt niet voor Nederland, waar de verkoop van Alexa-speakers nog maar net is gestart en de Google Home-speakers nog steeds niet officieel verkrijgbaar zijn.

Een andere reden dat ik naar de HomePod uitkijk, is dat Siri een groot voordeel heeft ten opzichte van andere assistenten. Siri is al sinds 2015 beschikbaar in het Nederlands, terwijl de assistenten van andere slimme speakers nog geen Nederlands begrijpen. Hoewel ik lang niet altijd te spreken ben over de kwaliteit van de Nederlandse Siri-stem (vooral sinds iOS 11), vind ik het veel makkelijker om alle vragen en opdrachten gewoon in het Nederlands te stellen dan dat ik alles in het Engels moet doen. Nederland zit echter niet bij de eerste groep landen die met de HomePod aan de slag kan, maar ik ga er stiekem wel vanuit dat Nederlands snel toegevoegd wordt. We hoeven hopelijk niet maanden of jaren op de Nederlandse ondersteuning te wachten.

HomePod zwart close-up

Toch nog veel onduidelijkheid
Over de exacte samenwerking en mogelijkheden tussen de HomePod en je andere Apple-producten, is echter nog lang niet alles bekend. We weten in ieder geval dat de HomePod dienst kan doen als woninghub voor HomeKit en dat je Siri gebruikt voor allerlei commando’s, maar hoe werkt de HomePod precies samen met meerdere accounts en gebruikers? Aangezien je de HomePod in huis zet, moet je deze ook gewoon met meerdere mensen in huis kunnen gebruiken. Er zijn gelukkig aanwijzingen gevonden dat de HomePod stemmen kan herkennen, al hoop ik wel dat dat beter werkt dan Hé Siri. Betekent dit dat iemand anders zijn persoonlijke afspeellijst in Apple Music kan oproepen met alleen zijn stem? Als dat inderdaad zo is, zal dat een groot pluspunt van de HomePod zijn.

Een groot nadeel van de samenwerking met andere Apple-producten, is dat diensten van andere partijen daardoor vaak buitenspel staan. Het lijkt erop dat Apple Music de enige muziekdienst is die samenwerkt met de HomePod en dat is voor Spotify-abonnees een groot minpunt. Bovendien is het nog maar de vraag in hoeverre ontwikkelaars van andere apps gebruik kunnen maken van de Siri-functies op de HomePod. Een punt van zorg is dat ontwikkelaars sneller geneigd zullen zijn om voor Alexa of Google Assistant te ontwikkelen, omdat daar momenteel de meerderheid van de gebruikers zit.

Als we de keuring van de FCC mogen geloven, is de HomePod klaar voor de verkoop. Toch lijkt het mij geen slecht plan als Apple in een nieuwe keynote de HomePod onder de aandacht brengt, meer functies uit de doeken doet en uitleg geeft hoe alles werkt. Ik kijk er in ieder geval naar uit en kan niet wachten om met Apple’s slimme speaker aan de slag te gaan, ook al moet ik ‘m daarvoor uit het buitenland halen?

Kijk jij ook erg uit naar de HomePod, of is het een product waarvan je liever eerst afwacht hoe het anderen bevalt? Of heb je je zinnen gezet op een


Vul de poll in via deze link

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 januari 2018, 15:04
Categorie iDevices
Onderwerpen homepod, opinie
Device HomePod

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.