Sportkledingbedrijf Nike heeft Tim Cook benoemd tot ‘lead independent director’. Het gaat om aanvullende taken voor zijn rol als bestuurslid van Nike, die hij al sinds 2005 vervult.

Cook trad ruim tien jaar geleden tot tot het bestuur van Nike, toen hij nog werkzaam was als COO van Apple. Hij speelde al een actieve rol bij het sportkledingmerk, als voorzitter van de commissie die de salarissen bepaalt en als lid van de corporate governance-commissie.
Daar komt nu een extra titel bij: hij wordt ‘lead independent director’. Op het zelfde moment maakte Nike’s oprichter en bestuursvoorzitter Phil Knight (78) bekend dat hij een stapje terugdoet. Zijn rol in het bestuur zal worden overgenomen door de huidige president en CEO Mark Parker.
Wat is een lead independent director?
Op de investeerderspagina’s van Nike is te lezen:
Mr. Cook, 55, a director since 2005, is the Lead Independent Director of the Board of Directors of NIKE. He is the Chief Executive Officer of Apple, Inc.
Cook’s nieuwe rol heeft te maken met corporate governance, oftewel de regels voor behoorlijk bestuur. Eigenlijk zou de rol van CEO en bestuursvoorzitter niet door dezelfde persoon vervuld moeten worden, maar moet de voorzitter een onafhankelijke persoon zijn, die in het dagelijks leven bij een ander bedrijf werkt. Anders zouden er al snel conflicten kunnen ontstaan als bijvoorbeeld de beloning van de CEO ter sprake komt. Nike heeft genoeg bestuursleden die elders fulltime werkzaam zijn, zoals topmannen van PayPal en FedEx en een topvrouw van General Electric.
Als een bedrijf ervoor kiest om toch één persoon tot CEO en bestuursvoorzitter te benoemen, dan kan er een ‘lead independent director’ worden aangewezen. Deze vertegenwoordigt de onafhankelijke bestuursleden en adviseert het bestuur in gevallen waarbij een conflict kan ontstaan. Zoiets kan gebeuren als de CEO slecht presteert en hij als bestuursvoorzitter over zichzelf moet oordelen.
Nike en Apple kennen elkaar goed: ze werkten bijvoorbeeld samen bij de Nike+ schoensensor en de bijbehorende app is een van de weinige iPod-apps die Apple meelevert op de iPod nano en eerdere modellen.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Apple komt met Apple Snapshot-pagina: dit kan je ermee (30-04)
- Apple viert vandaag 10 jaar Activiteit-app met speciale uitdaging (en zo krijg jij een exclusieve fysieke pin) (24-04)
- Gesloten Apple Store Amsterdam blijkt toch open: bewaker vergeet deur op slot te doen (22-04)
- Apple geeft je 10% korting op accessoires bij inlevering van je oude apparaat (van welk merk dan ook) (16-04)
- Apple werkt aan verbeteringen voor Apple Intelligence: zo gaat Apple dat doen (15-04)
De verkopen van de iPhone, het grote verkoopsucces van , lopen voor het eerst ooit terug en Tim krijgt promotie (?) bij zijn nevenfunctie elders… waarom doet me dit toch denken aan dat gezegde van die ratten en dat schip? 😉
(Red.) (Reden) Deze reactie is door een moderator verwijderd omdat deze niet aan onze reactierichtlijnen voldoet. Antwoorden op deze reactie zijn mogelijk ook verwijderd.
Je hebt duidelijk het artikel niet goed gelezen.
Jullie reacties maken in ieder geval wel duidelijk dat Tim Cook op maar weinig sympathie kan rekenen (bij sommige mensen dan).
Hij krijgt in feite alleen maar een extra taak/vertrouwensrol erbij, terwijl het wordt gezien alsof Cook al met één been is overgestapt naar Nike.
Ik geloof daar niet zo in. Cook heeft al zoveel miljoenen verdiend bij Apple dat hij kan doen wat hij wil. Hij hoeft niet vanwege zijn hypotheek of zo over te stappen naar Nike, omdat de iPhone-verkopen nu wat tegenvallen.
Ik zie eerder dat hij tot zijn pensionering blijft zitten bij Apple. Misschien niet tot het einde toe als CEO, maar eventueel in een adviserende rol of bestuursrol, en op termijn nog wat meer bestuursfuncties gaat oppakken.
Nike en Apple kennen elkaar goed + ‘lead independent director’
Zo onafhankelijk lijkt Tim Cook toch niet.
Hoe beslist hij als bestuurslid bij Nike als het over Apple gerelateerde zaken gaat. En hetzefde in zijn functie als CEO van Apple als hij over Nike gerelateerde zaken moet beslissen.
Als Cook moet oordelen over president en CEO Mark Parker “als die slecht presteert” – dan moet hij ook echt onafhankelijk zijn.
Dat was zo ware als hij belangeloos was en buiten de Nike organisatie had gestaan.
Maar met zijn 5 miljoen Nike aandelen en vaste compensatie is Cook onderdeel van de Nike organisatie die door Parker voorgezeten wordt en dus afhankelijk van Nike en deze man.
Daarbij kan je je afvragen of Cook überhaupt de man is die ingrijpt als dat nodig is.
Zijn organisatie laat hij wegkomen met verouderde produktlijnen, een ontwerpafdeling die jarenlang weinig of niets nieuws presteert.
Na kostenverslindende mislukkingen scheept hij een half miljard klanten met gebarsten glas op.
Los van SW-terugroepakties en haperende cloudservices waar nooit verantwoordelijkheid voor genomen wordt.
Ik vind dat Cook veel te veel erebaantjes meepakt die ik hem gun als het huiswerk maar in orde is.
Als Apple klanten dragen wij honderden miljarden bij die olv. Cook gewoon verloren gaan of aan randzaken besteed worden.
Ik zie liever dat een Nike-executive de ruif bij Apple eens flink gaat opschonen en een aantal executives daar eens flink de maat neemt…en als Cook tot zijn pensioen bij Apple blijft, blijft alles zoals het is…
Hij moet de CEO controleren. Hij moet doen wat in the best interest of Nike is.
Dat is heel normaal op dit niveau. Je kunt niet een CEO controleren of adviseren als het enige wat je hebt gedaan is wat reageren op iCulture. 😉 helaas ook voor mij.
En zo ontzettend innig is de relatie tussen Nike en Apple nou ook weer niet. Weinig mogelijkheden om echt een conflict of interest te krijgen.