Tim Cook met strakke blik

Nike benoemt Tim Cook tot ‘lead independent director’, maar wat is het?

Tim Cook heeft een nieuwe rol erbij: hij is 'lead independent director' bij Nike geworden. Wat houdt het in?

Sportkledingbedrijf Nike heeft Tim Cook benoemd tot ‘lead independent director’. Het gaat om aanvullende taken voor zijn rol als bestuurslid van Nike, die hij al sinds 2005 vervult.

Tim Cook met strakke blik

Cook trad ruim tien jaar geleden tot tot het bestuur van Nike, toen hij nog werkzaam was als COO van Apple. Hij speelde al een actieve rol bij het sportkledingmerk, als voorzitter van de commissie die de salarissen bepaalt en als lid van de corporate governance-commissie.

Daar komt nu een extra titel bij: hij wordt ‘lead independent director’. Op het zelfde moment maakte Nike’s oprichter en bestuursvoorzitter Phil Knight (78) bekend dat hij een stapje terugdoet. Zijn rol in het bestuur zal worden overgenomen door de huidige president en CEO Mark Parker.

Wat is een lead independent director?

Op de investeerderspagina’s van Nike is te lezen:

Mr. Cook, 55, a director since 2005, is the Lead Independent Director of the Board of Directors of NIKE. He is the Chief Executive Officer of Apple, Inc.

Cook’s nieuwe rol heeft te maken met corporate governance, oftewel de regels voor behoorlijk bestuur. Eigenlijk zou de rol van CEO en bestuursvoorzitter niet door dezelfde persoon vervuld moeten worden, maar moet de voorzitter een onafhankelijke persoon zijn, die in het dagelijks leven bij een ander bedrijf werkt. Anders zouden er al snel conflicten kunnen ontstaan als bijvoorbeeld de beloning van de CEO ter sprake komt. Nike heeft genoeg bestuursleden die elders fulltime werkzaam zijn, zoals topmannen van PayPal en FedEx en een topvrouw van General Electric.

Als een bedrijf ervoor kiest om toch één persoon tot CEO en bestuursvoorzitter te benoemen, dan kan er een ‘lead independent director’ worden aangewezen. Deze vertegenwoordigt de onafhankelijke bestuursleden en adviseert het bestuur in gevallen waarbij een conflict kan ontstaan. Zoiets kan gebeuren als de CEO slecht presteert en hij als bestuursvoorzitter over zichzelf moet oordelen.

Nike en Apple kennen elkaar goed: ze werkten bijvoorbeeld samen bij de Nike+ schoensensor en de bijbehorende app is een van de weinige iPod-apps die Apple meelevert op de iPod nano en eerdere modellen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juli 2016, 8:43
Categorie Apple
Onderwerpen nike, tim cook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.