Moves-app gaat toch data delen met Facebook

De bewegingsapp Moves heeft de privacyvoorwaarden aangepast na overname door Facebook. Dat is tegen eerdere beloften.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

movesDe fitnessapp Moves heeft afgelopen weekend het privacybeleid stilletjes aangepast. Aanvankelijk beloofden de ontwikkelaars van Moves dat alles bij hetzelfde zou blijven, na de overname door Facebook. Maar er is afgelopen weekend toch een wijziging doorgevoerd in de privacyvoorwaarden, waardoor persoonlijke data op een bredere schaal mogen worden gedeeld. Niet alleen met moederbedrijf Facebook, maar ook met andere bedrijven binnen de Facebook-groep. Afgelopen vrijdag stond nog in de privacyvoorwaarden dat Moves “geen data van individuele gebruikers met derde partijen deelt”.


Op maandag was die tekst veranderd in: “We kunnen informatie delen, waaronder persoonlijke informatie, met gelieerde bedrijven (bedrijven die onderdeel zijn van ons bedrijvencluster, inclusief maar niet beperkt tot Facebook), voor het aanbieden, begrijpen en verbeteren van onze diensten”. Als gebruiker krijg je bij het opstarten van de app bovenin het scherm een pop-up te zien, om de nieuwe gebruiksvoorwaarden en het nieuwe privacybeleid te accepteren. Doe je dat niet, dan kun je de app niet meer gebruiken. Via een linkje kun je de privacyvoorwaarden raadplegen, voordat je ze accepteert.

moves-updated-privacy-policy

Het houdt dus in dat data van Moves-gebruikers door de hele Facebook-groep kan worden gebruikt, waarbij die data ook tot individuele personen te herleiden is. Die informatie kan interessant zijn voor Facebook, omdat het op een nog gedetailleerder niveau weet wat je aan het doen bent: Moves legt vast op elke locaties je bent, hoeveel tijd je daar doorbrengt en hoe je je van A naar B verplaatst.

Moves is een fitnessapp, maar is tegelijk een spionage-app voor je dagelijks leven. Facebook kan uit de data afleiden met welke Facebook-vrienden je langere tijd doorbrengt en bijvoorbeeld aan de hand van tijdstippen (kantoortijden, weekend) afleiden of twee mensen collega’s of vrienden zijn. Ook kan Facebook afleiden of je graag naar de bioscoop of naar het zwembad gaat, of je vakanties het liefst doorbrengt in hotels of in vakantieparken en of je wel eens naar de sportschool gaat. Of Facebook dat gaat doen, is nog maar de vraag. Maar de informatie die Moves verzamelt is gedetailleerd genoeg om het te doen.

Moves werd eind april overgenomen door Facebook, voor een onbekend bedrag. Moves meet de verschillende soorten beweging (zitten, wandelen, hardlopen, fietsen, verplaatsing met een gemotoriseerd vervoermiddel) en legt dat vast in grafieken. Ook laat de app zien op welke locaties op de kaart je de verschillende activiteiten hebt uitgevoerd. Je ziet ook hoeveel stappen je hebt gezet. Het mooie daarbij is dat de app gewoon doortelt als Moves op de achtergrond draait.

moves-activiteiten moves-stop-tracking

In een reactie herhaalt een woordvoerder van Facebook de eerdere belofte dat de gegevens van Moves niet worden samengevoegd met die van Facebook. Maar beide bedrijven zijn nu wel van plan om gegevens te delen. Bij de eerdere overname van Instagram paste Facebook ook de gegevens aan. De enige uitzondering lijkt voorlopig WhatsApp, dat na de overname door Facebook nog steeds dezelfde privacyvoorwaarden hanteert en erop blijft hameren dat de gegevens van gebruikers veilig zijn.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juli 2014, 22:16
Categorie Apple
Onderwerpen facebook, moves
19 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.