Mijlpaal bouw Apple Store Haarlem bij melding ‘brandveilig gebruik’

Een melding brandveilig gebruik wijst er op dat Apple goede voortgang maakt met de Apple Store in Haarlem.
Redactie - · Laatst bijgewerkt:

detail-Apple-Store-Haarlem-applehaarlemDe gebouweigenaar van de toekomstige Apple Store Haarlem heeft op 15 oktober melding gedaan van brandveilig gebruik. Dit is vereist om een gebouw in gebruik te mogen nemen, waar meer dan 50 personen tegelijk verblijven. De melding toont aan dat de basis van het gebouw klaar is en al is voorzien van brandmelders, brandblussers en andere veiligheidsvoorzieningen. Ook ontdekten we dat Apple al sinds 2011 (!) bezig is met plannen om een Apple Store in Haarlem te vestigen.

De melding brandveilig blijkt uit de Stadskrant Haarlem die ook digitaal beschikbaar is (zie pagina 3 onder ‘Ingekomen aanvragen/meldingen’). Het gaat om de melding voor het adres Grote Houtstraat 99. Ook op de Vergunningen-pagina van de Gemeente Haarlem is de melding te vinden. Apple’s huisvestingspartner hoeft overigens alleen een melding brandveilig gebruik te doen; een aparte vergunning voor brandveilig gebruik is niet nodig.

In de voorwaarden van het Bouwbesluit 2012 lezen we:

De gebruiksmelding moet ten minste vier weken voor aanvang van het gebruik van het bouwwerk worden gedaan.

De melding brandveilig gebruik garandeert overigens niet dat de brandveiligheidsvoorzieningen goed zijn geregeld. Dat is te achterhalen in de volgende informatie:

Na een melding kan de gemeente of de brandweer komen controleren of het gebruik van het bouwwerk aan de algemene eisen van het Bouwbesluit 2012 en de eventuele opgelegde nadere eisen voldoet. Die controle kan plaatsvinden voordat het bouwwerk in gebruik wordt genomen maar ook daarna. Een gebruiksmelding kan ook via het Omgevingsloket online worden ingediend. Voor het in behandeling nemen van een gebruiksmelding mag door de gemeente geen leges in rekening worden gebracht.

apple-store-haarlemBij een melding brandveilig gebruik moet een gebruiksruimte aan meerdere voorwaarden voldoen. Zo moet er een brandmeldinstallatie aanwezig zijn en moeten er rookmelders in de winkel hangen. Er moet bovendien minstens één brandslanghaspel aanwezig zijn en de gebruikte aankleding mag geen brandgevaar opleveren. Opgestelde “stands, kramen en schappen” moeten tevens brandveilig zijn.

De melding voor brandveilig gebruik lijkt er op te wijzen dat het meeste werk voor de Apple Store in Haarlem inmiddels is geklaard. Voor het aansluiten van brandmelders en andere preventieve middelen moet de basis van het gebouw immers klaar zijn. Foto’s van de verbouwing hieronder dateren nog uit een eerder stadium. Dat betekent overigens niet dat de Apple Store op zeer korte termijn zal openen: het kan prima zijn de huidige lege ruimte aan de juiste voorwaarden voldoet, maar dat de afwerking van de winkel nog niet is afgerond. Uit informatie van een lokale verslaggever blijkt dat de Apple Store Haarlem al in juni zou worden geopend, maar dat dit niet is gehaald.

Apple Store Haarlem al sinds 2011 in overweging

Het blijkt dat Apple al lange tijd rondloopt met de plannen. In de notulen van een vergadering van de Adviescommissie Ruimtelijke Kwaliteit op 7 juni 2011 is te lezen dat de heren Dam (architect) en Vellekoop (ontwerper) aanwezig waren. We lezen daarin onder andere:

De commissie constateert dat het plan voldoet aan de welstandscriteria voort gebiedsdeel Binnenstad maar verzoekt de architect de open zinken kap af te dekken met een stalen raster, zodat vanaf rondom gelegen hogere woonbebouwing geen zicht geboden wordt op de installatietechniek.

apple store haarlem 2

apple store haarlem 3

apple store haarlem 4

Opdrachtgever en ontwerper van Apple Store Haarlem

Informatie van het bouwbedrijf bevestigt verder de volgende informatie:

  • Opdrachtgever van de bouwwerkzaamheden is ColtaVast B.V.
  • Architect is Dam & Partners Architecten (bekend van het NRC-gebouw in Amsterdam)
  • Uitvoerder is Burgland Bouw uit Dodewaard

Coltex Retail is eigenaar van de modewinkelformules Didi, Superstar en Steps. Een woordvoerder wilde tegenover de website Vastgoedmarkt niet vertellen voor wie Coltex werkt, maar erkende dat het niet om een van de eigen winkelfomules ging. De omschrijving van de uitvoerder luidt ‘Winkelpand en twee appartementen Haarlem’, dus het is mogelijk dat Apple ook de ruimtes op de eerste verdieping in gebruik neemt. De twee appartementen bevinden zich dan op de bovenverdieping.

De winkel zal een totaaloppervlakte krijgen van 750 m2 en wellicht toch uit twee verdiepingen bestaan, ook al vermoedden we eerder dat de bovenliggende woonhuizen intact zouden blijven.

Op een foto van veraf dachten we laatst ook al te zien dat Apple druk bezig is met de afwerking van de winkel. Het is op het moment zeer moeilijk om te zien hoe ver Apple is met de winkel, omdat de verbouwing wordt afgeschermd met een zwart schot.

De Apple Store in Haarlem zal worden gevestigd aan de Grote Houtstraat 99. Hoewel de komst van de winkel lange tijd een gerucht was, bevestigde Apple de plannen uiteindelijk op de vacaturepagina. Op het moment heeft Nederland maar één Apple Store in Amsterdam. Er wordt ook druk gewerkt aan een Apple Store in Den Haag.

apple store haarlem 1

Meer over Apple Store Haarlem

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 december 2013, 13:28
Categorieën Apple, Geruchten, iDevices
Onderwerpen apple store, apple store haarlem

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.