iFixit Mac mini teardown: openmaken

Mac mini 2018 teardown: RAM is makkelijk te vervangen, CPU niet

iFixit heeft de Mac mini 2018 uit elkaar gehaald. Het reparatiebedrijf geeft Apple's kleinste Mac een reparatiescore van 6 uit 10. De componenten zijn redelijk makkelijk te bereiken en je hebt er gangbare gereedschappen voor nodig. Maar echt modulair is de Mac mini niet.

Mac mini 2018: teardown

De plastic afsluiting aan de onderkant van de Mac mini 2018 haal je weg met simpele tools. Daarna heb je een TR6 Torx-schroevendraaier nodig om de antenneplaat te verwijderen en de behuizing te openen. De fan blokkeert toegang tot de interne componenten, dus die zul je er eerst uit moeten halen. Maar ook dat is een simpel klusje.


Je kunt het moederbord eruit halen door met je duimen te drukken. Daarna is meteen al het eerste pluspunt te zien: RAM is nu te upgraden en zit niet meer vastgesoldeerd, zoals bij de vorige Mac mini uit 2014. Het is wel afgeschermd, dus deze bescherming tegen interferentie zul je er eerst vanaf moeten schroeven. Ook hiervoor heb je Torx-schroevendraaiers nodig.

iFixit Mac mini teardown: openmaken

Wat de CPU en SSD betreft is er minder goed nieuws. Dit zit net als veel andere onderdelen vastgesoldeerd op het moederbord, waardoor deze Mac mini niet echt modulair is.

Mac mini iFixit onderdelen

iFixit ontdekte ook de Apple T2 beveiligingschip, de 3,6GHz quad-core Intel Core i3 processor, Intel UHD Graphics 630, 128GB flashgeheugen van Toshiba, een Intel JHL7540 Thunderbolt 3 controller en een Gigabit Ethernet controller van Broadcom.

iFixit Mac mini teardown

Al met al geeft iFixit de Mac mini een reparatiescore van 6 uit 10. Dat lijkt weinig maar daarmee scoort de mini beter dan de nieuwste MacBooks en iMacs. Alleen de Mac Pro 2013 is makkelijker aan te passen. Vroeger kon je de pro-modellen van de Mac upgraden en configureren, maar dat is tegenwoordig niet meer zo. Wel is de mini makkelijk uit elkaar te halen en zitten er geen klodders lijm of andere lastige bevestigingsmaterialen. Apple gebruikte ook geen afwijkende schroefjes. Maar een perfecte score krijgt de mini niet, vanwege vastgesoldeerde CPU, SSD en poorten.

Bekijk de volledige teardown bij iFixit.

In onderstaand filmpje kun je zien hoe het vervangen van RAM in z’n werk gaat:

Wil je zelf een Mac mini 2018? Je vindt het nieuwste model in de Apple Store en bij andere winkels. Of kijk even in ons overzicht Mac kopen zodat je weet welke opties er zijn en welke het beste bij jou past!

Bekijk ook

Een desktop Mac kopen? Dit is ons koopadvies met prijzen en aanbiedingen

Wil je een Mac kopen? Bekijk in dit artikel alle informatie over de desktopmodellen van Apple, met actuele prijzen voor de iMac, Mac Studio, Mac Pro en Mac mini. We helpen je in dit artikel met koopadvies voor een Mac-desktopcomputer die bij jou past.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Mac mini

De Mac mini is Apple's kleinste en voordeligste Mac. Het is een desktopcomputer waar je zelf nog een scherm, toetsenbord en muis op aan moet sluiten. De Mac mini is een klein vierkant kastje en wordt ook vaak als server gebruikt. Het meest recente model is de Mac mini met M1-chip (eind 2020) en is beschikbaar in zilver. Ook de Mac mini met Intel-chip (voorjaar 2020) is nog steeds verkrijgbaar. Lees alles over de Mac mini, een desktop Mac kopen en Mac-desktops vergelijken.

Mac mini
8 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.