apple-watch-vrouw

Huidproblemen met de Apple Watch: zo voorkom je het

Jeuk terwijl je de Apple Watch draagt? Of heb je last van andere huidproblemen? iCulture legt uit wat je er tegen kunt doen.

apple-watch-vrouwDe Apple Watch zorgt bij een aantal gebruikers voor huidirritaties, wat kan leiden tot jeuk of uitslag op de pols. Dit blijkt uit klachten van verschillende Apple Watch-bezitters. Het lijkt in sommige gevallen te gaan om een allergische reacties, maar je kunt er wellicht iets aan doen.

Op onder andere Reddit wordt geklaagd over allergische reacties met de Apple Watch. Hoeveel mensen hier precies last van hebben is nog niet duidelijk. In veel gevallen lijkt allergie voor nikkel over andere materialen een rol te spelen bij de huidreactie.

Er zijn gelukkig een aantal manieren om huidproblemen te voorkomen. Een aantal hiervan benoemt Apple zelf in een supportdocument. Je kunt het volgende doen om huidklachten bij de Apple Watch te beperken tot een minimum.

Uitkijken met zweet en vocht

Apple Watch waterEerder hebben we al uitgebreid verteld hoe waterdicht de Apple Watch precies is. Er is echter nog een reden om uit te kijken met vocht: het kan ervoor zorgen dat je huid geïrriteerd raakt. Zweet van het sporten of zeep van het handenwassen kan zich aan de Apple Watch-horlogeband hechten, waardoor de onderliggende huid wordt geprikkeld. Probeer daarom de horlogeband zo droog mogelijk te houden.

Lees ook: Hoe waterdicht is de Apple Watch?

Goed schoonhouden

Niet alleen vocht kan voor huidirritaties zorgen: je Apple Watch kan mettertijd ook vuil vasthouden, waar je huid mogelijk last van krijgt. Het is daarom verstandig om eens in de zoveel tijd de Apple Watch-horlogeband goed schoon te maken.

Horlogeband goed bevestigen

Om de Apple Watch goed te gebruiken, moet je hem strak om je pols bevestigen. Anders kan de ingebouwde sensor immers je hartslag niet goed aflezen. Apple benadrukt echter dat je de Apple Watch-horlogeband wel comfortabel moet bevestigen. Voelt het horloge oncomfortabel aan terwijl je hem draagt? Zet hem dan een gaatje losser. Een te strakke horlogeband kan slecht voor je huid zijn – maar een erg losse band kan ook problemen veroorzaken. Zit de band te losjes, dan schuift hij over je huid heen. Zorg ervoor dat het horloge goed op zijn plek zit, maar dat hij nergens heen kan.

Apple Watch band bevestigen

Kies de juiste Apple Watch en horlogeband

Mogelijk ben je allergisch voor de materialen gebruikt in één van de Apple Watches. Het is daarom verstandig om alle materialen in de horloges en bijbehorende bandjes langs te lopen. Je vindt in iedere Apple Watch het volgende:

Materialen in Apple Watch

  • Stalen Apple Watch: roestvast staal, saffierkristal (voorkant), keramiek
  • Apple Watch Sport: aluminium, Ion-X glass (voorkant), composiet
  • Apple Watch Edition: 18-karaats goud, saffierkristal (voorkant), keramiek

Materialen in horlogebanden

Apple Watch horlogeband

  • Sport: Fluoroelastomer met roestvast staal over 18-karaats goud
  • Milanese Loop: Roestvast staal
  • Link Bracelet: Roestvast staal
  • Leather Loop: Leer met roestvast staal
  • Modern Buckle: Leer met roestvast staal of 18-karaats goud
  • Classic Buckle: Leer met roestvast staal of 18-karaats goud

De stalen Apple Watch, spacegrijze Apple Watch Sport en sommige delen van Apple Watch-horlogebandjes bevatten nikkel, een materiaal dat kan leiden tot allergische reacties. Apple zegt zelf dat dit echter niet zomaar voor allergische reacties kan zorgen: de hoeveelheid nikkel is namelijk beperkt door de Europese REACh-regulering. Nikkel zou wellicht wel voor problemen kunnen zorgen als je zeer gevoelig bent voor dit materiaal.

De Apple Watch, milanese loop, modern buckle en leather loop bevatten allemaal ook methylmethacrylaat, een stof afkomstig van lijm. Ook deze stof kan voor een allergische reactie zorgen, maar volgens Apple is dit bij de Apple Watch geen probleem. Het materiaal maakt nooit contact met de huid.

Alsnog last? Praat met de dokter

Heb je ondanks alles last van huidirritaties? Dan is het verstandig om met een dokter te praten voor je de Apple Watch weer omdoet. De dokter kan je vervolgens adviseren wat je het beste tegen de huidproblemen kunt doen en wanneer je wellicht de Apple Watch zonder klachten mag omdoen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 mei 2015, 14:29
Categorie Achtergrond
Onderwerp apple watch

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.