Apple Music op een Apple TV met tvOS 10.

Dit is Apple Music op de Apple TV met tvOS 10

Apple Music krijgt niet alleen op iOS en macOS een nieuwe vormgeving, want ook de Apple TV kan rekenen op een nieuwe interface voor de Muziek-app. Zo is het uiterlijk aangepast en is het nieuwe Browse de vervanger van de Nieuw-pagina.

Apple Music op een Apple TV met tvOS 10.
Behalve op de iPhone, iPad en Mac is Apple Music ook beschikbaar op de vierde generatie Apple TV. Apple Music krijgt in iOS 10 en in macOS Sierra via een nieuwe versie van iTunes een redesign, maar ook in tvOS 10 op de Apple TV krijgt Apple Music een andere look. In de tweede beta van tvOS 10 is deze vernieuwde Apple Music toegevoegd, zodat de stijl en functies meer overeenkomen met die van iOS 10. Hieronder lees je wat er gaat veranderen.

Nieuwe indeling voor Voor jou, Browse en Radio

Wat direct opvalt bij het vernieuwde Apple Music is het dikkere en grotere lettertype voor de vier belangrijkste onderdelen: Library (Bibliotheek), Voor jou, Browse (Ontdekken) en Radio. Ook de tussenkopjes worden weergegeven met dit nieuwe lettertype. In het Voor jou-tabblad vind je verder de gebruikelijke content: afspeellijsten, albums en nummers die je onlangs hebt afgespeeld. Net zoals in de iOS 10-versie zie je nu bovenaan bij Voor jou de datum van vandaag.

Apple Music op tvOS 10 op Apple TV met Voor Jou.

Browse met vier pijlers

De Browse-functie (in het Nederlands Ontdekken) vervangt de Nieuw-sectie en hierbinnen is een onderverdeling gemaakt tussen vier belangrijke pijlers: Nieuwe muziek, Afspeellijsten, Hitlijsten en Genres. Bij het kopje Nieuwe muziek vind je allerlei nieuwe muziek binnen Apple Music. Deze muziek is niet gebaseerd op je eigen muziekstijl en is dus voor iedereen hetzelfde.

Nieuwe muziek ontdekken in Browse in Apple Music op tvOS 10 op Apple TV.

Bij Afspeellijsten vind je allerlei afspeellijsten die gemaakt zijn door de staff van Apple Music, maar je kunt hier ook lijsten bekijken afkomstig van curatoren zoals Sonos en Shazam. Zoek je een leuke afspeellijst op basis van genre, dan vind je die onderaan op deze pagina

Afspeellijsten ontdekken in Apple Music op tvOS 10 op Apple TV.

Hitlijsten laat zien wat er allemaal populair is binnen Apple Music. Zo vind je hier de top vijftig van populairste nummers (al dan niet binnen een bepaald genre), maar ook de vijftig populairste albums van dit moment. De Muziek-app op de Apple TV geeft hier ook de populairste muziek binnen Apple Music Connect weer. Dat zijn dus liedjes en video’s die gepost zijn door artiesten in Apple Music Connect. Je kunt echter nog steeds niet zelf door deze posts bladeren op de Apple TV.

Hitlijsten bekijken in Apple Music op tvOS 10 op Apple TV.

Als je op zoek bent naar muziek binnen een bepaald genre, dan doe je dat bij de laatste optie in het Browse-gedeelte. Je kunt in totaal uit elf verschillende genre’s kiezen: van alternatief tot rock. Zodra je een genre gekozen hebt, vind je hier afspeellijsten, nieuwe nummers, populaire nummers en muziekvideo’s die bij dit genre horen.

Genres bekijken in Apple Music op tvOS 10 op Apple TV.

Radio voor Beats 1 en andere stations

De Radio-sectie van Apple Music op de Apple TV bestaat uit vier onderdelen: Uitgelicht, Beats 1 en Stations. Bij Uitgelicht vind je bovenaan een koppeling naar Beats 1, Apple’s eigen online radiostation. Daaronder vind je momenteel alleen de stations die je onlangs hebt afgespeeld. Het aparte kopje Beats 1 is een stuk uitgebreider. Je ziet niet alleen de komende programma’s, maar je kunt ook selecteren op host en programma. Bij Stations vind je alle overige radiozenders, zoals Trending en Hier en nu, maar ook stations gebaseerd op genres.

Beats 1 in Apple Music op tvOS 10 op Apple TV.

Library en huidige nummer

Onder het kopje Library (Bibliotheek) is weinig veranderd. Wel vind je hier nu een knop om naar al jouw eigen gemaakte afspeellijsten te gaan en er is een nieuwe manier om door nummers te bladeren. Aan de rechterkant vind je een alfabetische lijst en door op de rechterkant van het touchpad van de Siri Remote te bewegen, scroll je eenvoudig langs alle alfabetische nummers.

Nummers kiezen in tvOS 10 op Apple TV in Apple Music.

De Artiesten-pagina is een overzicht van al jouw artiesten met bijbehorende foto’s. Je kunt hier alleen nog niet snel naar een bepaalde artiesten springen die bijvoorbeeld met de Z begint. Mogelijk voegt Apple later nog een mogelijkheid toe om snel te bladeren naar een bepaalde letter. Voor albums geldt hetzelfde: alle albums worden in een rasterweergave weergegeven, zonder dat je direct kunt navigeren naar een specifieke letter.

Huidige nummer in Apple Music op tvOS 10 op Apple TV.

Tot slot is er bij het huidige afgespeelde nummer een wijziging te vinden. Behalve een knopje met de drie puntjes om uit verdere opties te kiezen zoals het leuk vinden van een nummer, is er ook een aparte knop met een plusje te zien bij nummers die nog niet in je bibliotheek staan. Als je hierop klikt, voeg je het nummer meteen toe aan je muziekbibliotheek. Dit scheelt een stap met hoe het eerst was, want toen was het noodzakelijk om eerst het andere knopje te selecteren en te kiezen voor Zet in Mijn muziek. Bij sommige nummers vind je hier ook een knop om de songteksten te bekijken, maar die zijn in veel gevallen nog niet beschikbaar.

tvOS 10 voor Apple TV met nieuwe Apple Music in september

tvOS 10 voor de Apple TV met onder andere de vernieuwde Apple Music en de Nederlandse Siri komt vermoedelijk in september beschikbaar, tegelijkertijd met iOS 10, macOS Sierra en watchOS 3. Momenteel wordt de tweede beta van tvOS 10 getest en een publieke beta staat niet gepland.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 11 juli 2016, 19:25
Categorieën Diensten, iOS
Onderwerpen apple music, apple tv, tvOS 10

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.