Tim Cook en Luca Maestri

Vijf belangrijke punten uit de kwartaalcijfers FQ4 2017

De vijf belangrijkste punten uit de kwartaalcijfers op een rijtje. Hoe zag Apple's meest recente kwartaal FQ4 2017 eruit en wat zeggen de cijfers over de toekomst?

Tim Cook en Luca Maestri

Apple heeft haar laatste financiële kwartaal van 2017 afgesloten en de cijfers vielen voor alle productgroepen positief uit. Maar wat zijn nou de meest interessante feitjes uit de presentatie van de kwartaalcijfers? Wij hebben ze op een rij gezet.

#1 – Meer iPhones, iPads en Macs

Apple geeft alleen exacte cijfers voor de iPhones, iPads en Macs en dat pakte voor het afgelopen kwartaal goed uit. Van alle productcategorieën heeft Apple het afgelopen kwartaal meer toestellen verkocht dan een jaar geleden. Bij de iPhone ging het om ruim 1 miljoen meer exemplaren, waarbij de iPhone 8 volgens Apple de populairste iPhone was. Dit spreekt geruchten tegen dat de verkoopcijfers van de iPhone zouden tegenvallen. Ook bij de iPad zijn de cijfers ruim 1 miljoen hoger dan een jaar geleden en bij de Mac gaat het om zo’n half miljoen stuks. Als je de cijfers vergelijkt met een kwartaal eerder, dan zijn alleen de iPhone en Mac erop vooruit gegaan met respectievelijk ruim 6 miljoen en ruim 1 miljoen.

#2 – Meer dan duizend ARKit-apps

Afgelopen september kwam ARKit beschikbaar met de komst van iOS 11 en ontwikkelaars hebben hier volop gebruik van gemaakt. Na de presentatie van de cijfers liet Tim Cook weten dat er inmiddels meer dan duizend ARKit-apps beschikbaar zijn voor mensen met iOS 11. In ons ARKit-overzicht vind je enkele voorbeelden van apps die zijn voorzien van enkele ARKit-functies.

#3 – Hoogste kwartaalomzet voor de Mac ooit

De Mac heeft het het afgelopen jaar niet alleen goed gedaan qua aantallen, maar ook qua opbrengst. De kwartaalomzet voor de Mac was zelfs nooit zo hoog. Apple bracht afgelopen zomer onder andere een vernieuwde MacBook Pro en iMac op de markt en dat heeft ze geen windeieren gelegd. Apple verklaart de hoge omzet onder andere door de Back to School-actie, waardoor je een gratis Beats-koptelefoon bij een nieuwe Mac.

#4 – 50% meer Apple Watches verkocht

De Apple Watch groeit en is volgens Tim Cook de “bestverkochte en meest geliefde smartwach ter wereld”. Cook gaf geen verkoopcijfers, maar beweerde wel dat de verkopen met 50% zijn gestegen ten opzichte van vorig jaar. Dat is onder andere te danken aan de 4G Apple Watch.

Apple verkoopt nog meer wearables, zoals de AirPods en Beats-producten. Ook daarmee ging het goed: het steeg 75 procent in vergelijking met vorig jaar. Apple bracht onder andere een nieuwe Beats Studio3 Wireless uit. Dit bedrijfsonderdeel is een Fortune 400-bedrijf op zich, vertelde Tim Cook. Ook andere producten zoals Apple TV en iPod toch deden het goed met 36 procent groei in vergelijking met vorig jaar.

#5 – Het feestdagenseizoen wordt een record

We waren positief verrast door de recordcijfers die Apple in het septemberkwartaal boekte. Maar voor het volgende kwartaal kunnen we helemaal een klapper verwachten. Apple gaf namelijk de volgende vooruitzichten af:

Apple verwacht voor het volgende kwartaal namelijk een omzet tussen de $84 miljard en $87 miljard. Dat ligt behoorlijk hoger dan de $75,9 miljard die ze vorig jaar tijdens het feestdagenkwartaal binnensleepten. Het zou wel eens het beste kwartaal in de geschiedenis van Apple kunnen worden. Nu denk je misschien: dat heb ik eerder gehoord, maar Apple slaagt er daadwerkelijk in om eerdere verkooprecords te verslaan.

Die hogere verkopen zijn niet alleen te danken aan de immens populaire iPhone X, maar ook aan de iMac Pro en HomePod, die dit kwartaal nog in de verkoop gaan. Cook vertelde:

We expect it to be our biggest quarter ever.

Bonus: #6 – Geen Apple Pay
We hadden in dit rijtje graag de aankondiging van Apple Pay opgenomen, maar helaas: Apple heeft het niet aangekondigd en het lijkt voorlopig ook niet in de startblokken te staan.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 3 november 2017, 10:29
Categorie Apple
Onderwerp kwartaalcijfers

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.