iculture-populaire-apps
Populaire Apps De meest gedownloade apps van de afgelopen week

Review: iPhone App Gids 2009

Review van de iPhone App Gids 2009, een tijdschrift waarin 200 iPhone-applicaties worden besproken. De gids is een bewerking van een Engelstalige versie, maar is toch goed op de Nederlandse situatie aangepast.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

iphone app gidsUitgeverij F&L heeft een tijdschrift uitgebracht waarin 200 iPhone-applicaties worden besproken (we schreven er al eerder over). Het gaat om een speciale uitgave van het blad iCreate Magazine, waarbij de indeling van de App Store wordt gevolgd. Bij elke categorie (Medisch, Muziek, Productiviteit) lees je besprekingen van iPhone-applicaties, waarbij ook steeds één gratis applicatie en één betaalde applicatie als ‘Keuze van de redactie’ worden besproken. Inmiddels hebben we het blad ontvangen en doorgespit, zodat we eens kunnen kijken of het toegevoegde waarde biedt ten opzichte van de app-overzichten op internet. Daarom een review.


Er komen 20 categorieën aan de orde, van ‘Boek’ tot en met ‘Het weer’. Het aantal besproken applicaties varieert: zo zijn er bij sport slechts vijf terwijl games ruim is voorzien met besprekingen van 23 iPhone-games. Ik heb even nageteld hoeveel reviews het nu precies zijn, omdat er meer dan 200 reviews worden beloofd. In de gids staan precies 200 reviews en op de meegeleverde cd staan nog een aantal extra.

De inhoud van het tijdschrift blijkt voor een groot deel onder licentie gekocht van een Britse uitgeverij. Dat gebeurt wel vaker: dezelfde uitgever brengt bijvoorbeeld ook Nederlandse versies van de bladen C’T en CHIP op de markt, waarvan de artikelen grotendeels zijn vertaald uit het Duits. Dat het om vertaalde content gaat is hier en daar nog wel terug te zien aan kleine foutjes: zo begint de bespreking van eBay Mobile enthousiast in het Engels, om vervolgens in het Nederlands verder te gaan.

iphone app gids

Nederlandse apps

Toch kun je zien, dat er veel moeite is gedaan om de content voor de lokale situatie aan te passen: in de categorie Nieuws komt BBC World News Live aan de orde, maar ook de Nederlandse apps NOS Journaal, NOS Teletekst, Volkskrant, Telegraaf en NU.nl. In de categorie Financieel zie je niet alleen de onvermijdelijke fooiencalculators, maar ook de lokale apps CashMS, BankSaldo, PIn! en Beurs.nl.

Gelukkig zijn de screenshots bij de applicaties ook zoveel mogelijk aangepast: bij de Facebook-applicatie zie je Nederlandse teksten staan, bij de navigatiesoftware Navigon zie je screenshots van een Nederlandse stad (Navigon is trouwens het enige navigatiepakket dat wordt besproken) en de bespreking van iNap begint met een voorval over damkampioen Jannes van der Wal, die in de trein in slaap viel en daardoor het NK Dammen in Utrecht miste.
Bij elke applicatie staat een sterrenwaardering (1 t/m 5) en wat achtergrondinformatie, zoals naam van de ontwikkelaar en prijs van de applicatie. Voorin het blad zijn drie interviews opgenomen, die eerder in het blad iCreate zijn verschenen: interviews met de Nederlandse ontwikkelaars Supportware (bekend van Buienradar), Rough Cookie (van Star Defense) en Robota Software (met de opmerkelijke uitspraak: ‘Als ze niet uitkijken, wordt de iPhone de ondergang van Apple’). Op de meegeleverde cd staan nog wat extra’s, zoals workshops, reviews van iPhone-accessoires en antwoorden op lezersvragen die eerder in het blad iCreate zijn verschenen. Ook staan er Engelstalige videoworkshops en een eveneens Engelstalig verslag van WWDC op de cd.

Opmaak

Maar liefst 10 vormgevers hebben zich op dit project gestort en dat is te zien: het tijdschrift is mooi uitgevoerd, met een glimmende cover en gedrukt op dik aanvoelend papier. Niet alles is even mooi uitgevoerd: zo bevat elke categorie op de eerste pagina een buitensporig opgeblazen screenshot. Bij games ziet dat er nog wel acceptabel uit, maar een applicatie als Abs Workout – iSitups (een wit scherm met alleen een logo en een vakje waarin je het aantal situps moet invullen). is het niet zo mooi gedaan.

Aanrader om te kopen? Voor mensen die van tijdschriften houden en graag op de bank kruipen met een blad, vind ik het wel de moeite waard. Het probleem bij gedrukte overzichten is dat het redelijk snel verouderd kan raken en een aantal zaken (zoals prijzen van de applicaties) zullen inmiddels niet meer kloppen. Toch heeft de redactie wel een poging gedaan om enigszins tijdloze applicaties op te nemen: Van Dale’s woordenboek blijft altijd interessant en NOS Teletekst is over een jaar nog steeds actueel. Het gevaar is daarbij dat er uiteindelijk toch veel applicaties in staan die de meeste mensen wel kennen: op een bespreking van NU, Buienradar en Belstatus zit waarschijnlijk niemand meer te wachten: die installeer je gewoon waarna je vanzelf wel ontdekt of het wat is. Andere applicaties zoals de eerder genoemde Abs Workout of het ebook van de Origin of Species zijn leuk voor de variatie, maar het zijn niet altijd applicaties die ik als de toppers uit de App Store zou beschouwen.

Conclusie

De iPhone App Gids 2009 is een prima kado voor iemand, die net een iPhone heeft gekocht en wil weten wat er zoal te krijgen is. Je krijgt in elke categorie een overzicht van de geijkte toppers, aangevuld met favorieten van de redactie. Heb je geen moeite met Engels, dan ben je online waarschijnlijk net zo goed af met de app-reviews van AppVee of Macworld. Wat me verder opviel is dat de gids wel een feature-overzicht van de iPhone 3G S (nog geschreven met spatie) bevat maar niet op een pagina even uitlegt hoe je de apps moet installeren en liefst ook nog beheren.

De iPhone App Gids 2009 is online en in de boekhandel te koop. Ik betaalde er €9,95 online voor, maar in de boekhandel betaal je €12,95.

Deze lijsten zijn gebaseerd op afgelopen week. Een aantal van de toen gratis apps heeft inmiddels weer een prijskaartje.

Reacties: 40 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.