Nieuwe informatie en beelden van Facebook’s Project Spartan

Facebook's Project Spartan voor de iPhone en iPod touch lijkt inmiddels om meer te gaan dan een App Store in HTML5. Het lijkt het Facebook te worden zoals het altijd had moeten zijn op de mobiele telefoon.

Facebook thumbs up voor project spartanFacebook staat aan de vooravond van een grote onthulling. Vanavond om 19.00 uur Nederlandse tijd start het sociale netwerk een presentatie voor genodigden op haar hoofdkwartier in Palo Alto, Californië. Volgens oprichter Mark Zuckerberg wordt het ‘awesome’, maar het is nog niet bekend wat er uit de doeken wordt gedaan. Volgens Techcrunch is het waarschijnlijk niet Project Spartan. De website kreeg zelf wél nieuwe informatie en beelden doorgespeeld van Facebook’s eigen HTML5 App Store.

Volgens de Facebook-medewerkers die Techcrunch sprak, wordt Project Spartan niet zozeer een aanval op de alleenheerschappij van Apple op het gebied van app-verkopen op de iPhone en iPad. Dat veronderstelden ook wij al eerder. Nee, Project Spartan wordt een verzamelplaats voor HTML5-applicaties die wellicht op dit moment al voor de iPhone verkrijgbaar zijn maar ‘niks te maken hebben met Apple en alles te maken hebben met Facebook’.

Facebook Project Spartan in beeld

De eerste beelden die zijn gelekt naar de website, laten op het oog een onder handen genomen webapplicatie van Facebook zien. Maar er is meer: er staan opeens links naar de pagina’s Games en Apps. Tot nu toe allebei onbekend terrein voor de mobiele variant van het sociale netwerk. Een grotere rol speelt echter de blauwe balk bovenin het beeld. Die noemt Facebook ‘Chrome’ en moet alle websites en uitlatingen die dadelijk onder de Spartan-vlag vallen bij elkaar brengen. Het is een balk met de overkoepelende functies Quick Launch, Vriendverzoeken, Berichten en Notificaties. Het ziet er naar uit dat Project Spartan geen simpele website of zelfs App Shop wordt, maar een omvangrijk netwerk wordt waar alle applicaties en games die eronder vallen, direct gebruik van gaan maken. Net als de desktopversie van Facebook dus en misschien wel eigenlijk zoals het sociale netwerk bedoeld is op een mobiele telefoon.

Naar verluidt zou onder andere Zynga, de ontwikkelaar van de razend populaire boerderijmanagementgame Farmville, al druk werken aan een of meer toepassingen voor Project Spartan. Facebook-medewerkers vertelden Techcrunch opnieuw zeer onder de indruk te zijn van de eerste vingeroefeningen die op het mobiele netwerk plaatsvinden.

Het is inmiddels ook bekend wanneer Project Spartan aan het grote publiek wordt gepresenteerd: nog deze maand, tussen 15 juli en augustus.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 juli 2011, 12:26
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen app store, facebook, ios 3, project

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.