Latijn oefenen voor het eindexamen met Nederlandse iPad-app

Latijn voor de iPad is een Nederlandse app waarmee scholieren kunnen voorbereiden op het eindexamen Latijn. De app telt 8 categorieën met elk 24 opgaven om je te trainen in de grammatica van de klassieke taal.

Latijn voor de iPad eindexamenHet eindexamen Latijn lijkt nog ver weg voor de leerlingen wiens schooljaar net is begonnen. Hoe dan ook vonden app-ontwikkelaar Paul Diegenbach en oud-lerares oude talen Gerdien Boersma het tijd voor een applicatie die scholieren helpt voor te bereiden op die beproeving. De app Latijn bevat acht grammaticale oefeningen voor het eindexamen. Met die insteek is de app beslist niet geschikt voor mensen die een introductiecursus in de taal zoeken.

Dat blijkt meteen uit de rubriek woordgeslachten. De eerste opgave? Combineer het woordgeslacht dat.mv.vrl. met één van de 24 woorden aan de linkerkant. Dat kan zoals de hele applicatie op twee manieren. In de eenvoudige variant staan 24 opgaven naast 24 antwoorden en moeten de twee met elkaar gecombineerd worden. In de moeilijkere variant geven Marcus en Julia om beurten een opgave en dien je die te zoeken in het rijtje van 24. Foute antwoorden worden afgekeurd met een duimpje omlaag, voor goede antwoorden krijg je een glimlach van Marcus. Opgaven kunnen in volgorde of door elkaar geschud worden en je kan zelf aangeven welke geluidseffecten (juichen, geluid bij goed antwoord) wil afspelen.

De help-sectie van de app, vanzelfsprekend verstopt achter het vraagteken, adviseert te beginnen met een eenvoudige sectie. Dat moet welhaast ‘eenvoudige zinnen’ zijn, een van de acht grammaticacategorieën in de app. Er zijn twee lijsten woordgeslachten, een lijst met naamvallen, eentje met bijwoorden en drie met werkwoorden Latijn – NL.

In de applicatie zit een woordenlijst die je altijd mag raadplegen. Die is te bereiken in de zoekbalk bovenin. Die woordenlijst kan echter alleen zoekopdrachten aannemen in het Latijn. Een NL – Latijn vertaling is niet voorhanden. Als je bijvoorbeeld op ‘boer’ zoekt, komt het resultaat ‘agricola’ niet in beeld, terwijl die wel in de lijst staat.

Voor scholieren biedt Latijn het leren van vervoegingen en grammatica aan op een gerichte manier. De app maakt het je beslist niet altijd makkelijk, maar is leuker dan het doornemen van statische stamprijtjes op papier.

Downloaden: Latijn (€4,99)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 september 2011, 14:19
Categorieën Nederlandse apps, Onderwijs

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.