Google belooft ‘geweldige Google Maps-ervaring’ op iOS

Google belooft 'amazing' ervaringen voor Google Maps op de iPhone. Nu Apple een eigen kaartendienst heeft ontwikkelt, zoekt Google naar mogelijkheden om relevant te blijven.

maps google iphoneGoogle geeft niet zomaar op, nu Apple heeft besloten om een eigen kaartendienst uit te brengen. Een Google-topman belooft dat er ‘amazing experiences’ aankomen op het iPhone-platform. Het blijft onduidelijk of het hierbij gaat om een losstaande Google Maps-app die je via de App Store kunt installeren, of een ervaring van Google Maps zoals al op Android beschikbaar is, werd niet duidelijk. Er is bij iOS ook nog wel ruimte voor verbetering: op Android-toestellen is het bijvoorbeeld al mogelijk om via Google Maps te navigeren, op de iPhone nog niet. Als Apple straks de eigen kaartendienst Maps in iOS 6 invoert, zal daar ook navigatie mogelijk zijn, plus nog een hoop andere functies zoals FlyOver.

Tegelijk zitten er in de Google Maps-app ook functies die Apple nog niet voor elkaar heeft. Zo kun je via Google OV-routes plannen en via Street View kijken hoe een straat er in werkelijkheid uit ziet. Bij Apple kan dat nog niet. Een losstaande Google Maps-app voor de iPhone en iPad kan daarom voor gebruikers nog steeds interessant zijn. Voor Google is een aparte iOS-app ook interessant. Zoals we eerder schreven raakt Google – althans in de VS – bijna de helft van de mobiele gebruikers kwijt, als ze allemaal overstappen naar Apple Maps. Zo’n vaart zal het niet meteen lopen, want een hoop mensen met oudere iPhones en iPads zullen de overstap naar iOS 6 niet maken. Maar voor Google valt daarmee wel een inkomstenbron weg, waarbij ze de locatie van gebruikers kunnen inzetten om gerichte reclame aan te bieden.

Tijdens een persbijeenkomst eerder deze maand kondigde Google aan dat er 3D-kaarten van stedelijke gebieden komen in Google Earth. Het bedrijf beloofde ook dat dit op iOS en Android beschikbaar zal komen. Op Android wordt het bovendien mogelijk om offline kaarten te bekijken. Wat een losstaande Google Maps-app betreft zou Google ook kunnen kiezen voor een HTML5-webapp, mocht Apple een toekomstige Google Maps-app niet willen goedkeuren. Dat is minder aantrekkelijk, want er is geen centrale plaats om webapps te vinden (vergelijkbaar met de App Store) en veel mensen weten niet dat ze bij een webapp ook een icoontje op het startscherm kunnen zetten, zodat er nauwelijks verschil is met een native app.

Nog een andere ontwikkeling: Google heeft de prijs van de Maps API verlaagd, nadat Apple een eigen kaartendienst aankondigde. Mogelijk komt dit omdat ontwikkelaars gingen uitkijken naar alternatieven, omdat gebruik van de API te duur was.

De reactie van Google Senior Vice President Jeff Huber is te lezen op Google+.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 juni 2012, 18:32
Categorie Navigatie
Onderwerpen google, google maps, wenskaarten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.