Facebook voor iOS 6.0 nu met ChatHeads en vernieuwd iPad-design

Facebook voor iOS krijgt later vandaag een update. Daarin zijn nieuwe chatfuncties toegevoegd, zoals Chat Heads en Stickers. Ook is het appdesign op de iPad aangepast aan de nieuwste ontwikkelingen.

facebook news feedFacebook voor iOS versie 6.0 is beschikbaar in de App Store. In deze versie introduceert Facebook een vernieuwd design op de iPad en heeft ook de iPhone-versie nieuwe functies gekregen, zoals de recent geïntroduceerde Chat Heads. Chat Heads maakt het makkelijker om Facebook Messenger-berichten uit te wisselen met specifieke vrienden, waarbij je een pop-up binnenkrijgt. De Facebook Messenger-app voor Android kreeg een paar dagen geleden al een uitbreiding met Chat Heads. Nu zijn ze ook in de iOS-app te vinden, maar er is wel een nadeel: het werkt alleen binnen de iOS-apps en niet tussen platformen onderling. Dit zou te maken hebben met de sandboxing-functie van iOS. Chat Heads maakt ook onderdeel uit van de eigen Android-launcher Facebook Home, die voorlopig nog niet naar iOS lijkt te komen. Wel zijn in de iOS-app wat nieuwe functies toegevoegd, zoals Stickers, een soort emoji-icoontjes. ChatHeads en Stickers worden geleidelijk voor iedereen beschikbaar gemaakt zonder dat daarvoor weer een update nodig is.

Je kunt de gigantische Stickers met één tap naar iemand toesturen. Ze zijn verkrijgbaar in pakketten gegroepeerd rond een bepaald thema en zijn bedoeld om je berichten op te fleuren. Mogelijk moet je er ook voor betalen. Verzenden van Stickers is alleen mogelijk vanaf iOS-apparaten, maar je kunt ze op elk ondersteund apparaat ontvangen (inclusief Android). De nadruk op nieuwe Messaging-functies laat zien hoe belangrijk dit voor Facebook is, wellicht omdat ze de concurrentie vrezen van WhatsApp, iMessage, MessageMe en andere potentiële vervangers van sms.

Links zie je de Chat Heads-functie, rechts de Stickers. Je kunt bij Chat Heads erop tappen om te praten, je kunt ze rondslepen of naar beneden wegvegen om te sluiten.

facebook ios chat heads

De update van de Facebook-app voor iOS brengt de app in lijn met recente designwijzigingen op de site, waarbij de nieuwsfeed meer centraal staat. The Verge kreeg al een preview van de app in handen en heeft een eerste impressie. De iPad-app heeft een gestroomlijnd uiterlijk gekregen dat er eenvoudiger uitziet en meer de nadruk op content en foto’s legt. Daarnaast heeft het app-icoon een subtiele wijziging gekregen. De lichte schaduwbalk onderaan het app-icoon is nu verdwenen. Opvallend is trouwens dat voormalig Apple-medewerker Loren Brichter (bekend van de apps Tweetie en Letterpress) heeft meegeholpen bij de nieuwe ontwikkelingen van Facebook, zo blijkt uit een tweet van Facebook-ontwerper Mike Matas:

mike matas

Downloaden: Facebook voor iOS, v6.0 (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Zo krijg je de ChatHeads: open Facebook Chat via de rechterzijbalk, het Chat-icoon in de statusbalk of via het linkermenu > Chat. Kies een willekeurig contactpersoon om de ChatHead voor die persoon te openen. Een ChatHead verwijder je weer uit beeld door deze naar onderen in beeld te trekken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 april 2013, 20:09
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerp facebook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.