iPhone 8 Plus review: toestel testen aan bureau

Zo weet je of een iPhone vervangen of opgeknapt is

Het modelnummer van jouw iPhone verklapt of het model hagelnieuw is gekocht, is vervangen of gereviseerd. Zo weet je wat je krijgt als je een gebruikte iPhone overneemt van iemand anders.

Als je een tweedehands iPhone van iemand overneemt, weet je vaak niet wat ermee is gebeurd. Gelukkig kun je aan het modelnummer zien of het om een refurbished iPhone gaat, of dat het toestel een keer is vervangen vanwege een defect. In deze tip leggen we uit hoe het werkt en dat geldt zowel voor iPhones als voor iPads.


Eerste eigenaar, of een opknappertje?
Bij auto’s vinden mensen het belangrijk als hij van de eerste eigenaar is, liefst van een oud vrouwtje die er nauwelijks in heeft gereden. Soms zitten er boekjes bij met stempels van alle servicebeurten. Bij iPhones is het lastiger te achterhalen wat ermee is gebeurd. Je kunt net als bij een Mac kijken hoe vaak de batterij is opgeladen en checken of de iPhone-batterij is vervangen. Maar je weet niet of het toestel nog uit originele onderdelen bestaat.

Toch valt er aan de hand van het modelnummer wel iets meer af te leiden, zo blijkt uit een discussie op het Apple-supportforum. Het gaat hier om een algemene nummering. Er kunnen natuurlijk altijd speciale gevallen en uitzonderingen zijn, maar als je iPhone een F vertoont kan het zin hebben om eens wat nader onderzoek te doen naar de herkomst.

iPhone vervangen of opgeknapt
Bovenstaande iPhones hebben we nieuw gekocht en ze hebben dan ook allemaal een modelnummer met een M.

Nieuw, vervangen of gereviseerd?

Het iPhone modelnummer laat zien of je met een nieuwe iPhone of een refurbished iPhone te maken hebt. Dit geldt natuurlijk ook voor refurbished iPads. Je kunt het modelnummer achterhalen via Instellingen > Algemeen > Info > Model en het zal eruit zien als MQ8R2ZD/A of iets dergelijks.

De eerste letter geeft aan om wat voor type het gaat:

  • M – Gloednieuw toestel, nieuw gekocht
  • N – Vervangend toestel, het originele toestel is omgewisseld vanwege een defect
  • P – Gepersonaliseerd toestel met inscriptie of gravering (die wil je waarschijnlijk niet hebben)

Er zijn bronnen op internet die erop wijzen dat de letter F staat voor een refurbished iPhone, gereviseerd door Apple of een erkende Apple serviceprovider. Maar we hebben ook berichten gekregen van lezers die navraag hebben gedaan bij de provider of bij Apple en daar te horen hebben gekregen dat hun F-model toch echt nieuw uit de fabriek komt.

Het kan handig zijn om te weten bij een gebruikt toestel, al is het belangrijk om te weten dat dit alleen geldt voor het officiële circuit via de Apple Store en de Apple Premium Resellers. Onafhankelijke reparatiebedrijfjes kunnen een iPhone helemaal voorzien van nieuwe onderdelen, zonder dat er een nieuw modelnummer is toegewezen.

Het modelnummer (dus zoiets als MQ8R2ZD/A) is iets anders dan het algemene modelnummer (zoals A1822) dat voor alle modellen uit dezelfde serie geldt, ongeacht de opslagcapaciteit en kleur. Deze modelnummers gelden per regio. Zo zul je in Europa het modelnummer A2403 van de iPhone 12 aantreffen, maar dit toestel is er ook in de variant A2172 (o.a. Verenigde Staten) en A2402 (Japan). Je vindt de exacte modelnummers op de pagina met LTE-info bij Apple.

Wist je dat je uit het serienummer ook allerlei info kunt afleiden? Zo kun je kijken in welk jaar een iPhone is geproduceerd. Sinds het voorjaar van 2021 gebruikt Apple willekeurige serienummers, waardoor je minder informatie kunt achterhalen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!