iPad Air 2 doos

Nederlandse rechter bepaalt: Apple moet bij vervanging volledig nieuw product leveren

De rechter heeft Apple bevolen om een splinternieuwe iPad te leveren aan een klant met een kapotte iPad. Een remanufactured exemplaar is niet toegestaan.

Apple moet bij defecten een gloednieuw product leveren en mag klanten niet afschepen met een remanufacured product. Dat heeft de kantonrechter bepaald in een zaak die was aangespannen door een Nederlandse iPad Air 2-bezitter.


iPad Air 2 doos

Geen remanufacured producten bij vervanging

De vrouw kocht in 2015 een iPad Air 2 en sloot er Apple Care bij af. Al na vier maanden kreeg de iPad last van problemen met Wi-Fi. Apple kon het probleem niet verhelpen en leverde de vrouw een
remanufactured exemplaar. Daar nam de vrouw geen genoegen mee en ze stapte naar de rechter.

De rechter stelde de vrouw in het gelijk:

Als de consument, zoals in dit geval, een nieuwe iPad heeft gekocht, heeft zij recht op een nieuwe iPad als vervanging.

ICT-jurist Arnoud Engelfriet vergelijkt de zaak met een pak hagelslag: als daar iets mis mee is krijg je in de supermarkt ook een nieuw pak hagelslag mee, niet een gebruikte. De rechter legde Apple een dwangsom van €100 op, voor elke dag dat ze de nieuwe iPad niet aan de vrouw leveren.

‘Remanufactured is geen refurbished’

Vorig jaar bepaalde de rechter al dat Apple geen producten met gebruikte onderdelen mag leveren, maar Apple vond dat de remanufactured producten goed genoeg waren. Volgens Apple gaat het namelijk om een functioneel gelijkwaardig product, waarin eventueel eerder gebruikte onderdelen zijn verwerkt. Als Apple de iPad Air 2 had gerepareerd, had de vrouw ook geen gloednieuw product gekregen, vond het bedrijf.

Volgens Apple kan een remanufactured product gebruikte onderdelen bevatten, maar dat hoeft niet. Omdat dezelfde productie- en inspectieprocedures worden gehanteerd en de remanufactured producten niet los worden verkocht, vindt Apple dat er een verschil is met refurbished producten. Maar de rechter denkt daar dus duidelijk anders over.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

40 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.