iPhone SE review iCulture: toestel met doosje

Apple moet van Nederlandse rechter nieuwe iPhone vergoeden

De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat Apple de iPhone 6 Plus van een vrouw compleet moet vergoeden. Haar toestel ging in de garantieperiode kapot en Apple wilde haar een refurbished model aanbieden.

De rechtbank in Amsterdam heeft bepaald dat Apple de iPhone van een vrouwelijke klant moet vergoeden. Apple moet haar een compleet nieuw toestel van 799 euro aanbieden. Apple wilde de vrouw wiens iPhone 6 Plus binnen de garantieperiode niet meer aan ging, een refurbished toestel geven. De vrouw was het hier niet mee eens en liet de zaak voor de rechter komen. Apple moet haar iPhone nu compleet vergoeden.


iPhone SE review iCulture: toestel met doosje

Sommige mensen vervangen hun iPhone elk jaar door een nieuw model, anderen doen langer met hun toestel. Je gaat er bij de aankoop van een dure iPhone zeker van uit dat deze wel een paar jaar meegaat. Als dat niet het geval blijkt te zijn, zou je in ieder geval binnen de garantieperiode een nieuw toestel verwachten. Apple werkt in dit geval echter vaak met refurbished modellen. Deze iPhones zijn deels nieuw, maar kunnen ook hergebruikte materialen uit defecte modellen bevatten.

Bij deze zaak ging het om een vrouw die haar iPhone 6 Plus 16 GB in december 2014 kocht. Na 8 maanden wilde de iPhone in augustus 2015 niet meer opstarten en bood zij haar toestel bij Apple aan om te kijken wat er mis was. Apple onderzocht het toestel en kwam tot de conclusie dat deze niet meer te repareren was, waarna de vrouw een refurbished iPhone 6 Plus aangeboden kreeg. De vrouw was het daar niet mee eens en ging niet akkoord.

In de correspondentie die volgde kon de vrouw er met Apple niet uitkomen, waarna de zaak voor de rechter kwam. De kantonrechter stelde de vrouw in het gelijk en heeft bepaald dat Apple wel degelijk een nieuw toestel moet vergoeden. Ook draait Apple voor de proceskosten op.

“Van een iPhone van € 799,00 mag een koper verwachten dat deze niet al na acht maanden onherstelbaar defect is, gelet op haar eigen garantieregeling van een jaar is ook Apple die mening toegedaan”.

Zo zie je maar dat je een refurbished toestel niet altijd hoeft te accepteren als je iPhone binnen de garantieperiode niet meer werkt. Toch kan een refurbished model handig zijn wanneer je garantieperiode is verlopen en jouw iPhone niet meer te repareren is. Je kunt dan vaak met een kleine bijdragen een ‘nieuw’ refurbished toestel krijgen. Een compleet nieuwe iPhone is dan vaak een stuk duurder.

Hoe het zit met garantie op iPhones en iPads lees je ook in ons dossier:

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

35 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.