Uitgelicht
Bestel nu "Zo word je een iPhone Pro"met 5 euro korting
Toon of verberg de lijst met posts

Interview: ‘iOS-apps maken leer je met iTunes U’

Ondernemer Michael Teeuw ondervond hoe nuttig de officiële iTunes U-cursus appontwikkeling is en gebruikt deze kennis in zijn bedrijf.

michael-teeuwEen app maken is voor veel iPhone-liefhebbers iets magisch. Hoewel het door simpele oplossingen als GameSalad en AppMachine voor iedereen bereikbaar is, blijkt een echte app programmeren van een geheel andere orde. Met een Mac en het programma Xcode kom je al een heel eind, maar om de fijne kneepjes te leren volstaan een dik boek en wat websites niet voor iedereen. Ondernemer Michael Teeuw volgde de iTunes U-appontwikkelcursus van Stanford University en bood aan zijn bevindingen met ons te delen. Zijn belangrijkste conclusie? In 20 jaar heeft hij nog nooit in zo’n korte periode zo veel programmeerkennis opgedaan als tijdens deze cursus.


Teeuw ontwikkelt met zijn bedrijf Xonay Media marketingcampagnes voor onder andere Pathé, Disney en RTL. Een goed voorbeeld zijn de schermen in de Red Room waarop tijdens The Voice of Holland Twitter-statistieken voorbijkomen. Als eigenaar van het bedrijf is hij niet alleen zakelijk bedreven. Teeuw begon zijn carrière als vormgever en leerde ook op vroege leeftijd programmeren. Toen zijn vriendin een baan als stewardess kreeg, kon hij in de vrije uurtjes eindelijk een lang gekoesterde wens in vervulling laten gaan: naast fulltime ondernemerschap in de avonduren zijn eigen iPhone-app bouwen. Om de zaken serieus aan te pakken begon Teeuw vastbesloten aan de gratis iTunes U-cursus iPad and iPhone Application Development, waarin je leert hoe een iPhone-app wordt ontwikkeld. Een iTunes U-cursus kan audio- en videomateriaal, teksten, foto’s, presentaties en links bevatten.

Aan de cursus beginnen bleek geen slecht idee. De lessen van docent Paul Hegarty zijn geroemd. De goede lesstof en de manier van onderwijs deden hun werk. Vooral de heldere uitleg van Hegarty in beeld en geluid vielen bij Teeuw in de smaak. “Ik programmeer al 20 jaar, maar heb nog nooit zo snel zo veel geleerd als tijdens deze cursus,” aldus Teeuw. “Ik heb nooit een universitaire opleiding genoten en ben altijd erg praktisch ingesteld. Het is niets voor mij om de boeken in te duiken, dat werkt voor mij echt niet.” Hoewel de lessen van iTunes U duidelijk voor studenten van Stanford zijn gemaakt, is de stof goed te volgen. “Hegarty is een prettige man om naar te luisteren. Het enige lastige is dat je niet zo makkelijk om hulp kunt vragen. Ik kom zelf uit een php-achtergrond, waar iedereen ontzettend vriendelijk en behulpzaam is. Ik heb gemerkt dat het in het wereldje van appdevelopers die Objective C gebruiken voor iOS-apps er anders aan toe gaat. Die kunnen soms nogal elitair overkomen en iedereen vindt zijn eigen oplossing het beste. Toen ik eenmaal meer leerde van de materie, begreep ik dat ze daar alle reden toe hadden. Het bouwen van iOS-apps gaat toch even een stapje verder dan het bouwen van een website. Omwille van de duidelijkheid laten ze de gezelligheid achterwege en beperken ze zich meestal tot de feiten.”

Michael Teeuw“Ik ben een echte Apple-fan, al sinds ik in 2006 mijn eerste Mac aanschafte,” vertelt Teeuw. “Ook op kantoor zijn we echte liefhebbers. Als de WWDC eraan komt, zitten we gezellig met z’n allen laat op kantoor om onder het genot van een stuk appeltaart alles live te volgen.” Hoewel deze voorliefde voor Apple wel een van de redenen was om zich te verdiepen in het bouwen van apps, had de specifieke ontwikkeling van de QuickHue-app een andere reden. “Ik had die lampen van Hue in mijn woonkamer, maar ergerde me aan die omslachtige officiële app. Even snel de lampen op een specifieke kleur zetten was onmogelijk, dus ik wist wat ik moest doen: mijn eigen app maken.”

Ik startte met de cursus in februari 2013 en eindigde in mei 2013. “Het waren zo’n 17 of 18 lessen. Bij elkaar ben je drie, vier uur per les bezig”, laat Teeuw weten. “Het is een pittige cursus, maar heel goed te doen als je alle huiswerkopdrachten netjes uitvoert en geen onderdelen overslaat. Als je de moed erin houdt, leer je zo verschrikkelijk veel. Ik dacht dat ik veel wist van object-oriented programmeren, maar achteraf ben ik een stuk wijzer geworden. De kennis die ik heb opgedaan, gebruik ik inmiddels bij mijn php-werk in mijn bedrijf. Om de cursus goed te kunnen volgen heb je wel enige basiskennis nodig van object-oriented programmeren, anders is het te lastig. Als je dat hebt en je niet laat afschrikken, kun je na deze cursus een echte app bouwen.”

Met QuickHue kun je de officiële Hue-verlichting van Philips regelen. De basiswerking van de officiële app is volgens Teeuw te omslachtig. Daarom heeft hij zijn eigen versie gemaakt die veel intuïtiever moet zijn. Hij gebruikt daarvoor de officiële SDK van Philips, de gereedschappen die het bedrijf zelf beschikbaar stelt voor dit soort doeleinden. De app was in eerste instantie gratis. “Het is mijn eerste app en ik wilde er gewoon voor zorgen dat het echt goed was”, aldus Teeuw. Ik neem klachten en opmerkingen nu serieus in behandeling en heb al veel positieve reacties gekregen. Inmiddels is de app zo’n 1500 keer gedownload en heeft Teeuw besloten de app betaald te maken, om te kijken wat dit voor effect dat heeft op het aantal downloads.

iTunes

Lees alles over iTunes, de voormalige software voor het beheren van je mediacollectie op Mac en de huidige software voor Windows. Wat kun je zoal doen met iTunes en hoe zit het met alternatieven? Sinds 2019 is Apple gestopt met iTunes op de Mac, maar op Windows is het programma nog altijd beschikbaar. Ook bestaat de iTunes Store nog voor het kopen van muzieknummers en albums en het aanschaffen en huren van films.

iTunes

Reacties: 6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.