Grote prijsverlaging Nederlandse e-books door Google Play Books

Google Play Books heeft in Nederland een prijzenslag veroorzaakt. Bol.com is al begonnen met het afprijzen van populaire e-books.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

ebook ipadEr is een prijzenslag gestart onder Nederlandse aanbieders van e-books. Aanstichter daarvan is Google Play Books, dat sinds gisteren boeken aanbiedt in Nederland. Je kunt ze op de iPhone en iPad lezen via een al langer bestaande iOS-app. Een interessante ontwikkeling is dat de prijzen van e-books sindsdien flink zijn gedaald. Toen we onlangs over de nieuwe thriller ‘Inferno’ van Dan Brown schreven, constateerden we dat de prijzen van e-books in Nederland vrijwel overal gelijk zijn. Voor de Nederlandse editie betaalde je overal €17,99, ongeacht of je je boek bij Apple, eBook.nl, Bol, Bruna, AKO of Libris kocht. Maar met de komst van Google lijkt er opeens beweging in de markt te komen.

Google bleek fors lagere prijzen te hanteren dan de concurrentie. Voor bestsellers als ‘Het leven van Pi’ of ‘Een goede raad’ van J.K. Rowling betaal je bij Google maar €5,43 en niet de gebruikelijke €10-15. E-books zijn in Nederland relatief duur, omdat ze onder het hoge BTW-tarief van 21% vallen. Gedrukte boeken worden als cultuurgoed gezien en vallen onder het goedkopere tarief van 6%. Google opereert vanuit Luxemburg en kan daar profiteren van het lagere BTW-tarief dat daar geldt. Maar hoe lang nog, is de vraag. De Europese Commissie is sinds 2012 bezig om Frankrijk en Luxemburg ertoe te bewegen om het hoge BTW-tarief toe te passen op boeken. De redenering daarachter is dat het lage tarief op e-books de twee landen concurrentievoordeel oplevert ten opzichte van webwinkels in andere EU-landen. Amazon rekent in Luxemburg maar 3% BTW, maar zou volgens de autoriteiten dit moeten optrekken naar 15%.

De lagere prijzen van Google hebben meteen invloed gehad op de prijsstelling van Nederlandse aanbieders. Bol.com reageerde als eerste door een aantal e-books af te prijzen. ‘Een goede raad’ van J.K. Rowling kost bij Bol.com niet langer €7,99 maar €4,99 en is nu dus lager geprijsd dan bij Google. De prijsverlaging geldt ook voor boeken van Nederlandse auteurs: ‘De Hartsvriendin’ van Heleen van Royen kostte voorheen €9,49 bij Bol.com maar is sinds vanochtend afgeprijsd naar €6,49. Dat is een paar cent duurder dan de prijs van Google: €6,45.

Over het eerder genoemde boek ‘Inferno’ gesproken: die verkoopt Google Play Books wel in meerdere talen (waarbij het overigens erg onhandig is dat je niet op taal kunt filteren), maar de Nederlandstalige versie staat er niet tussen. Overigens is het maar de vraag of je met de goedkope boeken van Google Play beter af bent: Google past Adobe DRM toe op e-books die eigenlijk alleen voorzien hadden moeten zijn van een watermerk.

Downloaden: Google Play Books (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2013, 19:07
Categorie Apps
Onderwerpen ebook, facebook

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.