De App Store staat vol met e-mailapps voor de iPhone en iPad, mocht de standaard Mail-app voor jou niet voldoende zijn. Sommige apps zijn betaald, maar het overgrote deel is gratis (met eventuele in-app aankopen). Motherboard deed onderzoek naar gratis e-mailapps en ontdekte dat er in sommige gevallen privacygevoelige gegevens geanalyseerd en verkocht worden.
‘Gratis e-mailapps verkopen persoonlijke gegevens’
Edison is verreweg de populairste app die door Motherboard onderzocht is. De app staat in Nederland op de 175e plek in de toplijsten van productiviteitsapps in de App Store. De app adverteert met een Privacy first-beleid, maar blijkt niet helemaal duidelijk te zijn in hoe ze geld verdienen met jouw gegevens. Edison analyseert je e-mails en verkoopt onder andere aankoopinformatie aan marketingbedrijven. Het gaat dan bijvoorbeeld om welke producten je bij webwinkels gekocht hebt. Dit analyseren van de gegevens valt onder het Edison Trends-model.
In een reactie geeft Edison aan hoe de vork in de steel zit. Allereerst hebben ze dit systeem bedacht om ervoor te zorgen dat de app gratis kan zijn, zonder dat je advertenties in beeld krijgt. Daarnaast stelt het bedrijf dat het alleen anonieme gegevens verzamelt en doorverkoopt, die niet tot jou te herleiden zijn. Bovendien herkent het systeem alleen commerciële e-mails, waardoor persoonlijke en werkgerelateerde e-mails genegeerd worden. Via de instellingen van de e-mailapp kun je je afmelden voor het delen van gegevens.
De volledige reactie van Edison vind je in deze Medium-post.
Naast Edison zijn er nog twee andere apps die soortgelijke gegevens doorverkopen. Het gaat om Cleanfox en Slice. Slice is een app waarmee je pakketjes kan volgen die de informatie uit je e-mails haalt. Slice is sinds de invoering van de privacywet niet in Europa beschikbaar. Cleanbox is een app die helpt bij het opruimen van je e-mail. In een reactie geeft de baas van het moederbedrijf van Cleanfox aan dat de methoden die zij gebruiken ook voordelen heeft voor gebruikers. Onder andere PayPal was een klant van Foxintelligence, het moederbedrijf van Cleanfox.
Advies: lees de privacyvoorwaarden
In een reactie geven gebruikers van de apps tegenover Motherboard aan dat ze vaak niet op de hoogte zijn dat gegevens op deze manier gebruikt worden. Hoewel het niet gaat om e-mailadressen, naam of andere gegevens die direct tot jou te herleiden zijn, vindt niet iedereen het fijn als aankoopgegevens zoals producten zomaar gedeeld worden. Het is daarom altijd belangrijk om de privacyvoorwaarden te lezen en je af te melden voor dergelijke diensten, mocht dat in de apps beschikbaar zijn.
Taalfout gezien of andere suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!
Het laatste nieuws over Apple van iCulture
- Meta brengt losstaande app voor Meta AI uit (maar wij kunnen er nog niet zo veel mee) (30-04)
- Bellen via de browser: 'Webversie WhatsApp krijgt optie voor (video)bellen' (29-04)
- WhatsApp gaat spraakberichten vernieuwen: dit verandert er (28-04)
- WhatsApp vanaf nu met extra beveiligde chats: zo krijg je meer privacy (23-04)
- Betalen om je account te delen? Ook bij HBO Max zul je eraan moeten geloven (en zoveel betaal je in de VS) (23-04)
Doen ze allemaal. Spark ook. Airmail ook. Alle agenda-apps enz. ook. Gratis bestaat niet.
Wie niet wil dat z’n gegevens verkocht worden, gebruikt enkel Apple apps.
Lees eens de privacy-voorwaarden van bv. buienradar en nog vele duizenden andere apps. Ook die onschuldige apps die je kinderen gebruiken
@Christophe: Protonmail volgens mij niet. Maar dat kan ik mis hebben!
Ik ben dus ook wel benieuwd wat de makers van de betaalde apps doen mey je gegevens. Omdat een app betaald is hoeft deze natuurlijk vrij te zijn van deze activiteiten. Naast inkomsten van de app hebben ze ook via deze weg inkomsten. Ik kijk er tenminste niet raar van op als het wel zo is
Het is wel vreemd. Koop je een dure iphone met mailapp. Gaan mensen gratis mailapps erop zetten die gratis zijn. Dan weet je dat je data verkocht word.
@Leo van Der Meer: Als Apple de Mail app dan eens een keer onder handen zou nemen.. 😉
@Leo van Der Meer: Dit dus 😂
Vind persoonlijk de standaard Mail app perfect. Lekker basic zonder toeters en bellen 😉
+1
Klopt! Protonmail is Zwitsers. In Zwitserland in privacy-wetgeving bijzonder streng. Een voorbeeld voor andere landen.
Ik vertrouw Apple Mail ook niet. Geen idee hoe het komt, maar onlangs een abbo afgesloten van betaalde software. Het gaat om een plug-in voor FCP X. De software is aangeschaft in Safari, Duckduckgo is mijn zoekmachine. En de abbo is afgesloten via mijn iCloud mail account. Enkel Apple Mail heeft toegang tot mijn iCloud Mail. Een uur later start ik Facebook op via een anoniem tabblad in Safari. Krijg ik toch geen reclame te zien van die plug-in zeker?!
@Angelus230: Anoniem na gebruik van gewone safari of plug in, dan info in anoniem beschikbaar. Andersom niet.
@Christophe: Ik heb net de privacy voorwaarden doorgelezen van Spark.
Ze zijn heel duidelijk in wat ze wel en niet gebruiken/opslaan. Sowieso wordt het niet gebruikt voor marketingdoeleinden.
Dat Spark de iOS app gratis kan houden komt mede door hun stevig geprijsde Mac versie en de andere betaalde Readdle apps.
Ik heb niet de mogelijkheden om het te onderzoeken, maar mocht iemand met feiten komen dan lees ik dat graag.
@Angelus230: Safari zeg je, dus cookies en andere ondoorzichtige praktijken van Facebook op website leverancier. Apple of haar mailprogramma hebben hier niets mee van doen.
@Artorius: volgens mijn instellingen zijn cookies uitgeschakeld en de volg me niet functie staat ook aan.