‘Facebook schakelt iPhone-technici in om eigen smartphone te ontwikkelen’

Facebook zou bezig zijn met de ontwikkeling van een eigen smartphone. Daarvoor zijn Apple-engineers ingeschakeld. Dit meldt The New York Times op basis van bronnen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

htc-chacha-facebook-buttonOpnieuw duiken er geruchten op, dat Facebook bezig is met het ontwikkelen van een eigen smartphone. Facebook zou iPhone-engineers van Apple hebben ingehuurd om de telefoon te ontwikkelen, zo meldt The New York Times. De technici zouden door recruiters zijn benaderd om te gaan werken aan de hardwarekant van de Facebook-smartphone. Al meer dan zes voormalige software- en hardware-engineers van Apple zijn aan de slag gegaan, plus een voormalige iPad-engineer.

Het zou gaan om de derde poging van Facebook om een smartphone te ontwikkelen. In 2010 was Facebook voor het eerst bezig met het ontwikkelen van een smartphone. Het project stopte toen, omdat er complicaties in het ontwikkeltraject optraden. Daarna kwam de Facebook-telefoon in november 2011 opnieuw in het nieuws: Facebook zou samenwerken met de Taiwanese toestelmaker HTC om een eigen smartphone te maken. De naam was volgens AllThingsD ook al bekend: Buffy, genoemd naar de tv-serie. Het toestel zou op een aangepaste versie van Android draaien, maar met veel geïntegreerde Facebook-dientsen en ondersteuning voor HTML5 voor applicaties. Mogelijk is Buffy nog steeds in ontwikkeling en is Facebook ondertussen bezig om andere opties te evalueren. HTC bracht in de zomer van 2011 wel de HTC ChaCha in Nederland uit, met speciale Facebook-knoppen en de aanduiding ‘Facebook-telefoon’. Volgens HTC zouden er nog veel meer Facebook-telefoons volgen, maar die belofte is nog niet ingelost.

facebook iphoneVan de drie grote Amerikaanse technologiebedrijven Apple, Google en Facebook is Facebook de enige die nog geen telefoontoestellen maakt. Google kreeg afgelopen week Motorola Mobility in handen, waarmee ze zelf telefoons kunnen maken. Dat de geruchten over een Facebook-telefoon nu weer opduiken, kan te maken hebben met het feit dat Facebook wil laten weten dat ze niet achter willen blijven. Overigens schreven we al in september 2010 een soortgelijk bericht: een voormalige iPhone-ontwikkelaar zou bezig zijn gegaan met het maken van een Facebook-telefoon. Facebook was er destijds snel bij om het gerucht te ontkennen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 28 mei 2013, 17:00
Categorieën Geruchten, iDevices
Onderwerpen facebook, smartphone

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.