Apple Watch ontgrendelt een Mac.

Zo kan Apple wachtwoorden overbodig maken dankzij de Apple Watch

Je Apple Watch zou als vervanger van wachtwoorden dienst kunnen doen. Dankzij een nieuwe vorm van authenticatie hoef je alleen nog maar een Apple Watch om je pols te doen en inloggen gaat vanzelf. Nok Nok heeft daarvoor een SDK voor watchOS uitgebracht.

Je kunt met de Apple Watch al je Mac ontgrendelen. Met ingang van macOS Catalina komen daar nog meer mogelijkheden bij. Je kunt bijvoorbeeld wachtwoorden bekijken en betalingen met Apple Pay goedkeuren. Maar de nieuwe Nok Nok App SDK for Smart Watch is er nog meer mogelijk. Met deze software development kit kun je inloggen op allerlei accounts, zonder dat je een wachtwoord nodig hebt. De oplossing is gebaseerd op FIDO, een wachtwoordvrije authenicatiemethode. Het werkt voor mobiele apps, mobiele website en desktopwebsites.


Nok Nok Labs is een van de oprichters van de FIDO (Fast IDentity Online)-alliantie, een organisatie die sinds 2013 bestaat en standaarden wil neerzetten voor beveiligd inloggen. Liefst zonder daarbij afhankelijk te zijn van wachtwoorden. Nok Nok biedt al een app met de naam Passport die je al kunt gebruiken voor authenticatie op andere platformen. Met deze SDK komt de Apple Watch erbij. Wil je inloggen bij een app of dienst, dan controleert deze oplossing meteen je identiteit zonder dat je tweefactorauthenticatie nodig hebt. Uiteraard moet de dienst dan wel zijn aangepast voor Nok Nok’s authenticatie-oplossing, dus het werkt niet onmiddellijk met alles.

Nok Nok inloggen met Apple Watch

Met de nieuwste watchOS-update is de Apple Watch zelfstandiger geworden. Je kunt apps installeren vanuit een eigen App Store en je bent ook niet meer afhankelijk van de internetverbinding van de iPhone. Het is al langer mogelijk om via vertrouwde Wi-Fi-netwerken verbinding te maken en als je een Apple Watch met 4G hebt ben je helemaal autonoom.

Hoe kan zo’n oplossing nou nuttig zijn? Nou, als je apps installeert op je Apple Watch wil je daarop ook veilig kunnen inloggen, zonder op een schermpje een hele reeks tekens in te voeren. Tegelijk zou je de Apple Watch kunnen gebruiken om in te loggen op apps die op andere apparaten staan, zoals op je iPhone. In plaats van een veld waarin je je wachtwoord moet invullen krijg j op de Apple Watch dan een simpele ja/nee vraag en hoef je alleen maar goedkeuring te geven. Met apps zoals Duo Mobile is dat nu al mogelijk.

Duo Mobile authenticatie

Wachtwoorden veroorzaken een groot deel van de datalekken en veel mensen hergebruiken hetzelfde wachtwoord bij meerdere diensten. Een betere oplossing zou dus welkom zijn. Een mogelijk alternatief zijn hardwaresleutels zoals YubiKey, waar we eerder over hebben geschreven. FIDO richt zich vooral op zakelijke gebruikers, maar zal op termijn ook invloed hebben op gewone gebruikers. Zeker als het een standaard wordt.

Bekijk ook

In macOS Catalina kun je nog meer goedkeuren met je Apple Watch

Je kent waarschijnlijk al de mogelijkheid om je Mac te ontgrendelen met je Apple Watch. Op dezelfde manier kun je ook Apple Pay-betalingen goedkeuren. In macOS Catalina krijg je er nog meer mogelijkheden bij.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.