Gerucht: ‘Apple zet Intel vanaf 2020 aan de kant met eigen chips’

Intel verliest hiermee een van haar grootste klanten
Apple wil volgens berichten vanaf 2020 de Intel-chips gaan vervangen door chips van eigen fabrikaat. Het gerucht sloeg zodanig in als een bom dat de aandelen van Intel meer dan 10% omlaag zakten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Geen Intel maar Apple-chips

Het lijkt afgelopen met ‘Intel inside’ bij Apple. Volgens Bloomberg wil Apple toeleverancier Intel en de bijbehorende x86-architectuur aan de kant zetten en volledig overstappen op eigen processoren. In het project ‘Kalamata’ wordt gewerkt aan eigen chips voor de Mac. Bloomberg meldt dat project ‘Kalamata’ zich nog in een vroeg stadium bevindt. Het zou onderdeel zijn van een bredere strategie om betere integratie van hard- en software voor elkaar te krijgen. De overgang zal in meerdere stappen plaatsvinden.


Apple maakte in de nieuwe iMac Pro voor het eerst gebruik van eigen chips, al was het nog op kleine schaal. De eigen T2-chip is bedoeld als aansturing van de Touch Bar. Nu Apple ook eigen GPU’s aan het ontwikkelen is, is het een kwestie van tijd totdat Intel helemaal is verdwenen uit de Mac. Het einde van Intel-Macs lijkt in ieder geval in zicht.

Intel Kaby Lake processors

Minder afhankelijk
Apple wordt hiermee minder afhankelijk van Intel. Nu is het nog vaak zo dat nieuw aangekondigde Intel-processoren pas één tot anderhalf jaar later in iMacs en MacBooks verschijnen, omdat Apple moet wachten op speciale configuraties.

Intel-beurskoers

Apple’s activiteiten houden rechtstreeks verband met de plannen om cross-platform software te gaan aanbieden, waarbij ontwikkelaars apps kunnen maken die zowel op macOS als op iOS werken. Met eigen processoren kan Apple dit beter op elkaar afstemmen. Later dit jaar zouden we hier al de eerste concrete toepassingen voor kunnen zien.

Bekijk ook

App Store logo.

‘Apple wil iOS- en macOS-apps samenvoegen tot een platform’

Apple is van plan om de apps van iOS en macOS samen te voegen tot één gezamenlijk app-platform. Je kunt daardoor een app zowel op iPhone, iPad als Mac installeren. Dit moet de hoeveelheid werk voor ontwikkelaars verminderen.

Bekijk ook

Apple-processors: wegwijs in Apple’s zelfontwikkelde chips

Welke eigen chips en processors heeft Apple in eigen huis ontwikkeld? Van A-serie tot T-serie, we lopen ze in deze uitleg allemaal langs.

Reacties: 18 reacties

  1. Hmm, dat zou ook betekenen zeker dat Bootcamp en dus Windows draaien op een Mac niet meer kan zeker…?

  2. @Jarno: Ik denk dat ze daarvoor wel een soort emulator gaan maken…

  3. Ik zou me daar niet te druk over maken. Apple gaat dan waarschijnlijk over naar ARM architectuur, Windows is daar al verder in.

  4. Dit deden ze vroeger ook en het resultaat viel niet zo mee. Dus ben ik benieuwd met de apps etc.

  5. @Cboukens: een emulator zal het wss niet worden. Hooguit een VM, maar dat kan al en zou erg ruk zijn voor de performance!

  6. Origineel geplaatst door Jarno
    Hmm, dat zou ook betekenen zeker dat Bootcamp en dus Windows draaien op een Mac niet meer kan zeker…?

    Tenzij Microsoft een Windows versie voor de A-series processoren ontwikkelt.

  7. Power pc Era 2. Ik hoop het eigenlijk niet. Er zijn voldoende apps, ook oudjes. Dan zal er ook een Rosetta 2 moeten komen…

  8. En wanneer dit niet waar blijkt te zijn stijgen de aandelen Intel weer omhoog? 🙂

  9. Origineel geplaatst door Jarno
    Hmm, dat zou ook betekenen zeker dat Bootcamp en dus Windows draaien op een Mac niet meer kan zeker…?

    Windows draaien op een Mac?? In geen 1000000 jaar…ben je eindelijk van die troep verlost…

  10. Origineel geplaatst door Jarno
    Hmm, dat zou ook betekenen zeker dat Bootcamp en dus Windows draaien op een Mac niet meer kan zeker…?

    Origineel geplaatst door Patrik
    Windows draaien op een Mac?? In geen 1000000 jaar…ben je eindelijk van die troep verlost…

    Soms zal ik toch echt moeten. Niet alle apps draaien op Apple. Helaas dan gedwongen tot Windhoos.

  11. Origineel geplaatst door Jarno
    Hmm, dat zou ook betekenen zeker dat Bootcamp en dus Windows draaien op een Mac niet meer kan zeker…?

    Origineel geplaatst door Patrik
    Windows draaien op een Mac?? In geen 1000000 jaar…ben je eindelijk van die troep verlost…

    Ik zal wel moeten want mijn werk programma’s zijn er niet voor Mac.

  12. @Patrik: maar wel iets om twijfelend windows gebruikers over streep te trekken die afhankelijk zijn van bepaalde PC-software waar ze niet onderuit kunnen (werk of studie). Voor specifiek doelgroep zou Parallel wel goed moeten blijven werken.

  13. Dus Apple stapte in 2005(?) over naar de intel CPU’s onder de noemer: performance vs watt. Deze beweging heeft ze zeker geen windeieren gelegd. Al waren de nodige old-time-Apple gebruikers hier zwaar over teleurgesteld. En nu het gerucht dat ze CPU ontwikkeling in eigen huis wil houden om de onafhankelijkheid op te lossen? Pfff eerst zien, daarna geloven. Ik weet niet of het ’t beste idee is voor Apple om over te stappen, maar de tijd zal het leren.

  14. Ach, terug naar de tijd van de Power Mac. Dat lijkt me niet zonder meer een vooruitgang, maar we gaan het zien.

  15. Hmmmm, ik ben voornemens om binnenkort mijn Mid 2010 15″ Macbook Pro binnenkort te vervangen voor een nieuwe Macbook Pro. Verstandig of toch even uitzingen tot 2020?

  16. @Braggus: Lol, binnenkort en uitzingen tot 2020 in 1 zin 🤣

  17. Dat wordt wel een dingetje qua draaien van VMs. Niet even zo gedaan, een x86 OS laten draaien op een ARM host. Virtual Box kan het niet. En emuleren of iets alla WINE … daar wordt niemand gelukkig van.

    Geloof wel dat Apple de stap gaat zetten, ben er niet blij mee. Wordt het net als vroeger weer 2 pc’s inzetten. 1 voor Mac Os en 1 voor Windows + GNU Linux. Stapje terug dus. En voor iedereen die gelijk weer aan het blèren is dat Windows toch niet nodig is…. geldt misschien voor je zelf, maar de professionele gebruiker draait vaak meerdere OSen, moet verschillende bedrijfsmatige applicaties draaien. De gamers onder ons zullen al helemaal niet vrolijk worden. Een port voor ARM Apple …

    Ben benieuwd.

  18. Origineel geplaatst door Gany
    Dus Apple stapte in 2005(?) over naar de intel CPU’s onder de noemer: performance vs watt. Deze beweging heeft ze zeker geen windeieren gelegd. Al waren de nodige old-time-Apple gebruikers hier zwaar over teleurgesteld. En nu het gerucht dat ze CPU ontwikkeling in eigen huis wil houden om de onafhankelijkheid op te lossen? Pfff eerst zien, daarna geloven. Ik weet niet of het ‘t beste idee is voor Apple om over te stappen, maar de tijd zal het leren.

    Ik snap m wel: Destijds was IBM de chipontwerper die achterliep op Intel. Nu loopt Apple achter doordat Intel chips laat beschikbaar komen voor Apple. Tegenwoordig heeft Apple genoeg geld en kennis om zelf chips te ontwerpen en maken en zo niet meer te hoeven wachten op Intel.