Accessoiremakers gebruiken vaker Bluetooth om Lightning en AirPlay te omzeilen

Accessoiremakers kiezen steeds vaker voor Bluetooth, in plaats van AirPlay of een Lightning-aansluiting. Licenties afsluiten met Apple is duur en Bluetooth is veel breder toepasbaar.

lightning aansluitingAccessoiremakers kiezen steeds vaker voor Bluetooth om hun spullen te koppelen met een iPhone of iPad. Ze omzeilen daarmee licentiekwesties met Apple en aansluitproblemen door verschillende connectors. Bovendien maken ze door gebruik van Bluetooth hun accessoires aantrekkelijker voor smartphones van andere merken. Vroeger waren speakers standaard voorzien van een 30-pins connector. Maar sinds Apple is overgestapt naar de Lightning-connector liggen opeens alle opties open.

Een licentie afsluiten bij Apple is duur. En bovendien is het accessoire dan niet geschikt voor de grote groep mensen die nog een iPhone 4 en iPhone 4S gebruikt. Een topman van Logitech legde dit weekend aan de New York Times uit dat de markt al vóór de invoering van de Lightning-connector aan het overstappen was naar andere aansluitingen.

De invoering van de Lightning-connector heeft dat proces alleen maar versneld. Het komt deels door de groei van Samsung en andere iPhone- en iPad-concurrenten. Maar ook omdat Apple de nieuwe Lightning-connector lange tijd geheim hield voor accessoiremakers en vervolgens een duur licentieprogramma invoerde. Alleen tegen betaling mag je gebruik maken van goedgekeurde authenticatiechips, die voor elke fabrikant een ander nummer hebben. Accessoiremakers willen zich niet opnieuw laten verrassen door Apple en willen niet vastzitten aan een gesloten standaard. Zo is Voxx Accessoires, die onder de merken RCA en Acoustic Research producten op de markt brengt, helemaal gestopt met accessoires met Apple-aansluiting.

Dat geldt overigens ook voor AirPlay, een technologie waarvoor je als fabrikant ook een contract met Apple moet afsluiten. Het maakt een speaker al snel zo’n $30 duurder. Bluetooth is veel goedkoper, met als gevolg dat er nog weinig speakers met AirPlay-ondersteuning zijn.

airplay apple

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 mei 2013, 19:15
Categorieën Accessoires, Achtergrond
Onderwerpen accessoire, airplay, bluetooth, lightning

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.