25 miljoen iPhones in 2009, wie biedt meer?

Volgens analist Caris & Co worden er in 2008 17 miljoen iPhones verkocht en in 2009 zelfs 25 miljoen, veel meer dan Steve Jobs eerder geschat had.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

iphone groeiAnalisten proberen ons met indrukwekkende cijfers om de oren te staan. Shebly Seyrafi van Caris & Co verwacht dat de schattingen voor de iPhone veel te voorzichtig zijn: in 2008 zullen er 17 miljoen en in 2009 zelfs 25 miljoen verkocht worden. Da’s een heel verschil met de 10 miljoen die Steve Jobs voor het eerste jaar inschatte.

Kopen maar, die aandelen Apple (AAPL)! Want Seyrafi denkt ook dat de koers gaat stijgen van $110 naar $115, er vanuit gaande dat de verkoop van de iPod gestaag doorgroeit. Het tweede kwartaal zullen er 13% meer verkocht worden, in totaal 11,9 miljoen stuks.

Seyrafi baseert zich op informatie uit de harddisk-markt, waar een grote vraag blijft voor de video iPod, ook al is er voortdurend speculatie dat Apple van plan is om voor sommige video iPod-modellen op NAND-flash over te stappen.

Wat de iPhone betreft, geeft Seyrafi toe dat smartphones maar een klein marktaandeel hebben, maar de iPhone zal zorgen dat dit verandert. De hoge prijs zal veel mensen afschrikken, maar die prijs zal later dalen naar ongeveer $300. Dat de iPhone technisch gezien achterloopt op de concurrentie (Samsung Upstage en Motorola Q) is waar, maar de telefoon van Apple wordt toch een succesnummer, dankzij de enorme hoeveelheid publiciteit en het halo-effect van de iPod. Bovendien zal er redelijk snel een 3G-versie volgen.

Maar er zijn ook risico’s waardoor al deze voorspellingen niet zullen uitkomen: een lage acceptatie van de iPhone, toegenomen concurrentie van Dell en een kannibalisatie van de iPod door de iPhone. Grappig is dat er vorig jaar september een gerucht was dat Apple dit jaar al 25 miljoen iPhones zou gaan verkopen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 februari 2013, 16:05
Categorie Achtergrond

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.