REshape HealthTalk: communiceer met de dokter in een andere taal

De iPhone-app REshape HealthTalk van de Radboud Universiteit Nijmegen helpt je een gesprek op te zetten met een dokter die je taal niet spreekt. De applicatie ondersteunt Spaans, Italiaans, Frans, Duits, Russisch en Chinees.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

REshape HealthTalkHet zijn scenario’s waar je liever niet aan denkt. Geblesseerd raken bij de wintersport en aan een dokter uitleggen wat er aan de hand is, terwijl hij geen woord spreekt in de talen die jij onder de knie hebt. De applicatie REshape HealthTalk van de Radboud Universiteit in Nijmegen helpt je te communiceren in zulke situaties. Aan de hand van voorbeeldzinnen in twee zelf te kiezen talen kunnen zowel de huisarts als jij een gesprek voeren over wat je mankeert en welk onderzoek je te wachten staat.


Engels, Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Zweeds, Russisch, Japans en Chinees zijn de talen die HealthTalk naast Nederlands ondersteunt. De truc is dat jij een zin in het Nederlands selecteert en die op het scherm wordt vertaald voor de huisarts. Reshape HealthTalk vertaalde vraagDie kan vervolgens in zijn taal een antwoord kiezen, dat weer op jouw scherm in jouw taal is vertaald. Voor de methode moet je de iPhone wel steeds aan de andere persoon geven, om een antwoord te kiezen of het antwoord te lezen. Maar je komt wel meer te weten dan door gewoon te zwijgen.

REshape HealthTalk laat je niet zomaar een willekeurige zin op elk moment invoeren. Het bouwt het gesprek op, te beginnen met de Nederlandse keuzezinnen ‘Ik heb medische hulp nodig, vanwege de taalbarrière wil ik graag via dit apparaatje met u communiceren’ en ‘Goededag, ik zoek de weg naar een medische voorziening’. Na elke vraag ontwikkelt het gesprek zich anders, met andere antwoorden en vervolgvragen. Zo wordt je na de laatstgenoemde zin voorgeschoteld met vragen waar de eerste hulp, het ziekenhuis, de huisarts of de apotheek is. Als je gesprekspartner dat weet, kan je via de app vragen of diegene het op een briefje wil uittekenen, wil aanwijzen op een kaart of aanwijzen hoe je er komt. REshape Healthtalk optiesMet de knop linksonder in het scherm kan je altijd terug naar de eerste vragen van de app. De knop ernaast zorgt ervoor dat je één vraag teruggaat.

Er is bijzonder goed nagedacht over REshape HealthTalk. Niet alleen omdat de applicatie praktisch toepasbaar is, maar ook in de details. Zo kan je met een knop aangeven dat het iPhone-scherm ook ondersteboven te lezen is, zodat het doorgeven van de iPhone wat makkelijker gaat. Daarnaast kom je bij alternatieven terecht als een vraag op een bepaalde manier niet wordt beantwoord, zodat je het nog eens kan vragen. Als de gesprekspartner geen tijd heeft op een route op een briefje uit te tekenen, kun je hem of haar alsnog vragen de route aan te wijzen.

Met €3,99 is REshape HealthTalk geen weggevertje. Misschien is het handig om eerst te kijken of Hulp op Zak je op weg kan helpen bij een kwaal of kwetsuur in het buitenland. Dan dien je jezelf echter wel weer te redden met handgebaren en eventueel gestuntel.

Downloaden: REshape HealthTalk (€3,99)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 januari 2012, 21:51
Categorieën Geneeskunde, Nederlandse apps
Onderwerpen eerste hulp, gezondheid, vertalen
2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.