Normalize: strip kleurenfilters van Instagram-foto’s af

De iPhone-app Normalize beweert de kleurenfilter van een foto ongedaan te maken tot de originele foto. Onze tests wijzen uit dat de filters van Instagram geenszins ongedaan gemaakt worden door de applicatie.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Normalize iPhone iPod touch de-Instagram foto'sAls Instagram-gebruiker heb je het wel ervaren: een kleurenfilter kan ongelooflijk veel met een foto doen. Een lucht wordt krachtiger, een uitzicht contrastrijker en door die donkere randen, komt het midden van een foto veel prominenter naar voren. De iPhone-app Normalize vindt het wel mooi geweest met al die poespas. Normalize is gemaakt om foto’s van hun kleurenfilters te ontdoen, zodat je kan zien of het origineel eigenlijk wel een goede foto was.


Normalize belofte iPhone screenshotDe werking van Normalize kan niet eenvoudiger. Je geeft aan of je een foto uit je camerarol wilt ophalen, of dat je hem plakt omdat je hem in een andere app hebt gekopieerd. Daarna laadt de app de foto in en berekent hij hoe de plaat eruit zag voor het toepassen van het kleurenfilter.

Dat hebben we natuurlijk geprobeerd op eigen foto’s waarvan we zowel het origineel, als de Instagram-bewerking nog op onze camerarol van de iPhone hebben opgeslagen. Het meest treffende voorbeeld van de zes testen die we doen, is een gitzwarte festivalfoto met enkele lampjes als origineel. Met behulp van de helderheidsfunctie van Instagram en het kleurenfilter Kevin, is het nog allerminst een dijk van een foto, maar komen de lampjes boven en weerspiegelend in het water aardig naar voren. In plaats van de foto opnieuw donker te maken om hem in de originele staat weer te geven, doet Normalize iets heel anders: hij vervangt de roodtinten voor een groene waas. Daarnaast voegt de app allerlei horizontale balken in beeld.

Met de Edit-functie kan je een ‘ontfilterde’ foto met behulp van een slider bijschaven. De slider staat standaard in het midden tussen origineel (dat wil zeggen: de foto met kleurenfilter) en aggresive, de meest overdreven ontfiltering die Normalize kan uitvoeren. In drie van de zes testen, wordt het origineel van de foto het meest benaderd als we de slider bijna helemaal naar links schuiven, maar foto’s lijken daarmee nog altijd véél meer op hun kleurenfilter-bewerking dan het origineel. Het is dus niet zo dat de app ontcijfert welk Instagram-filter op een foto zit en dat simpelweg ongedaan maakt. Foto’s waarbij de helderheidsfunctie van Instagram is geactiveerd, worden zelfs in de verste verte niet herleid tot het origineel. Daarnaast is de afbeeldingskwaliteit die Normalize levert, een stuk lager dan het origineel of de Instagram-bewerking. We kunnen er kort over zijn: Normalize benadert in geen van de gevallen de originele foto en doet niet wat het belooft.

Downloaden: Normalize (€0,79)

Reacties: 3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.