Facebook 5.0 voor iOS: vernieuwd, native en eindelijk snel

Facebook heeft de totaal nieuwe versie 5.0 uitgebracht van de app voor de iPhone, iPod touch en iPad. De update maakt de applicatie vele malen sneller dan voorheen en laat pushberichten meteen goed uitkomen.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Facebook 5.0 nieuw icoon iPhone iPod touchFacebook heeft zojuist een compleet vernieuwde versie van de iOS-applicatie voor iPhone en iPad uitgebracht. De grote update is het resultaat van ruim een half jaar werk, wat resulteert in een native applicatie die twee keer sneller is dan de huidige iOS-applicatie. Tot dusver was de officiële applicatie niet meer dan een schil voor een HTML-weergave, wat de belangrijkste oorzaak was dat de app traag reageerde. Versie 5.0 van de Facebook-app is echter helemaal herschreven met behulp van de iOS SDK. Het resultaat is meer dan welkom: de app start sneller op en scrollt veel sneller door je nieuwsfeed. Ook is de app op visueel vlak aangepakt.

De app is strakker getrokken. Zowel de knoppen als de nieuwsfeed zelf zien er vierkanter en ook strakker uit, en foto’s worden geladen in een totaal herontworpen weergave. Je ziet foto’s fullscreen in beeld verschijnen als je erop drukt, waarna je in een transparante balk het aantal likes en reacties ziet. Erop drukken resulteert in een pop-up venster met die laatste reacties. Met een simpele veeg naar beneden, sluit je het venster.

De visuele veranderingen vallen in het niet bij de snelheidssprong die is gemaakt. De app start snel op en laadt dan meteen de nieuwsberichten uit je nieuwsfeed. De foto’s staan er dan nog niet in: die hebben even nodig om geladen te worden. Ook laden ze aanvankelijk in lage kwaliteit in, om even later scherp in beeld te komen. Een andere nieuwigheid is dat nieuwe meldingen van vrienden op Facebook worden vermeld in een aparte balk die bovenin het scherm opduikt. Zo kan je razendsnel naar de nieuwste verhalen toe.

Een aantal dingen zijn nog altijd niet verbeterd aan Facebook. Het duurt even voordat je ook kleine, maar kritieke verbeterpunten aan de 5.0-update ziet. Zo kan je nu berichten verwijderen door een veeg op je eigen bericht en dan het kruisje te drukken. Ook kan je eindelijk reacties liken. En als je incheckt, zie je nu miniatuurfoto’s bij de locaties en een kaartweergave. Een optie die is weggevallen, is het kunnen bekijken van de nieuwsfeed in landschapweergave. Dat lijkt nergens meer mogelijk.

Facebook heeft zelf een uitgebreid verhaal gepubliceerd met de technische achtergrond achter de totale verandering. Die behelst vooral de overstap van HTML5, een code die wordt getipt als de programmeertaal van de toekomst, naar het veel snellere Objective-C. Toch schrijft Facebook HTML5 niet helemaal af. De webcode heeft het volgens het sociale netwerk mogelijk gemaakt om het platform breed toegankelijk te maken voor allerlei systemen. Overigens is @JonathanDann, afkomstig van het Amsterdamse Made by Sofa, een van de of de hoofdontwikkelaar van de vernieuwde Facebook-app. Made by Sofa is vorig jaar overgenomen door Facebook en was eerder ook al verantwoordelijk voor Facebook Camera.

Downloaden: Facebook (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 augustus 2012, 16:53
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen facebook, ios 3

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.