Eerste indruk: boekenlezer loopt met Kindle for iPhone tegen geografische beperkingen aan

Eerste test van Kindle for iPhone, de applicatie waarmee je ebooks vanuit de Amazon Kindle Store op de iPhone kunt lezen. Belangrijkste vraag: kun je ook boeken kopen als je in Nederland woont?
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

kindle iconKindle for iPhone is een nieuwe applicatie van Amazon, waarmee je boeken die eigenlijk voor de Kindle ebookreader zijn bedoeld, ook op je iPhone kunt lezen. Het leuke is: je kunt van elk boek het eerste hoofdstuk gratis lezen en je kunt ook vanuit Nederland/België gewoon boeken bestellen. Het enige wat je wel nodig hebt is een Amerikaans iTunes-account. We probeerden het uit om te kijken of het mogelijk is boeken te lezen, zonder dat je een Amerikaans adres of een Amerikaanse creditcard nodig hebt (en ja, dat blijkt inderdaad een probleem). Als je op de desktop naar www.amazon.com gaat en naar de Kindle Store gaat, zie je rechtsboven de mogelijkheid om boeken met 1-click naar Kindle for iPhone te sturen, of het eerste hoofdstuk van een boek te downloaden naar Kindle for iPhone.

Kindle for iPhone 1-Click

Via deze knoppen kun je boeken en hoofdstukken voor Kindle for iPhone downloaden.

Je zult echter eerst Kindle for iPhone moeten installeren waarna je je accountgegevens in de iPhone-applicatie invoert. Je iPhone is daarna op je account geregistreerd als Kindle-apparaat. Alleen dan is het mogelijk om boeken te downloaden. Vervolgens ga je terug naar de desktop, waar je een interessant boek uitkiest. Het is slim om eerst te beginnen met een gratis hoofdstuk. Mocht het toch tegenvallen, dan ben je in ieder geval geen $10 kwijt (de gemiddelde prijs van een boek). Er zijn vanzelfsprekend alleen Engelstalige boeken voor de Kindle te vinden, geen Nederlandse. Kies een interessant boek, schaf een hoofdstuk aan en geef aan dat je deze op de iPhone wilt lezen:

Kindle boeken lezen

Je krijgt vervolgens een melding als: “Your free sample will be sent to iPhone van Gonny [iPhoneclub.nl], and will be available when you open the Kindle for iPhone application.”

Gratis hoofdstukken downloaden

Ga nu terug naar de iPhone, druk op het verversknopje linksonder in het homescherm en je sample-hoofdstuk wordt binnengehaald. Je kunt nu met je vingers door de pagina’s bladeren (een flick van rechts naar links slaat een bladzijde om). Je kunt ook op het scherm tikken om een voortgangsbalk zichtbaar te maken. Bij het boek dat ik gekozen heb, Outliers van Malcolm Gladwell, krijg je 206 pagina’s gratis, ik schat zo’n 30 gedrukte pagina’s. Daarmee krijg je al een behoorlijke indruk van het boek (sterker nog: veel mensen komen in een gedrukt boek misschien niet eens verder dan de eerste 20 pagina’s…). Aan het eind van het fragment is een linkje te zien, waarmee je meer informatie over het boek in de Kindle Store kunt opvragen, of het boek meteen kunt aanschaffen.

Je kunt je iPhone ook de-registreren, als je niet langer van plan bent om boeken erop te lezen. Dit doe je via het infoscherm (rechtsonder), die verder geen nuttige informatie bevat, behalve dan de gebruikelijke feedback, juridische informatie en gebruiksvoorwaarden. Boeken kun je op drie manieren sorteren: op recent, titel en auteur. Heb je een sample gelezen en valt het tegen, dan kun je op de Edit-knop tikken om het boekfragment te wissen.

Boeken lezen met Kindle for iPhone

Als je op het scherm tikt om de voortgangsbalk zichtbaar te maken zie je ook nog een soort werkbalk onderin het scherm. Hiermee kun je bookmarks toevoegen (helaas niet met annotatie), naar de index van het boek gaan of de lettergrootte wijzigen. Er zijn vijf mogelijkheden, van klein-maar-leesbaar tot extra grote letters waardoor er nog maar drie zinnen op een pagina passen.

Rechtsonder zie je ook een verversknop waarmee je de kunt zien hoever je bent. Omdat daarbij een melding “synchronisatiefout” optrad vermoed ik, dat Kindle for iPhone ook onthoudt waar je bent gebleven als je gelijktijdig het boek op de Kindle zelf hebt gelezen.

Heb je via zo’n Kindle een boek aangeschaft, dan verschijnt deze na een druk op de refresh-knop ook in Kindle for iPhone. Het leek me wel leuk om te kijken of je ook op meerdere iPhones een boekfragment kunt installeren. Dat blijkt het geval: je kunt meerdere iPhones op hetzelfde account registreren, maar je moet bij het downloaden van een boekfragment wel handmatig aangeven op welke iPhone je het wilt lezen. Bij twee iPhones betekent dat dus twee handelingen.

kindle test

Kopen van boeken: niet zo makkelijk

Het kopen van een boek kan in theorie vanuit de applicatie, met de link Buy aan het einde van het boekfragment. Dat levert echter een foutmelding op. Kopen op de desktop lukt evenmin: “We could not process your order because of geographical restrictions on the product which you were attempting to purchase. Please refer to the terms of use for this product to determine the geographical restrictions.” Blijkbaar zijn er dus inderdaad uitgeverijen die het verkopen van boeken buiten de VS niet toestaan. Eigenlijk is het vreemd dat je de boeken niet kunt kopen vanuit het buitenland, want bij eReader kan het wel.

De waarschijnlijk enige oplossing om toch te kunnen kopen, is je creditcard registreren op een Amerikaans adres. Dat is niet geheel onmogelijk, maar je moet er wel wat moeite voor doen.

Gekochte boeken kun je trouwens beheren op een persoonlijke pagina, te vinden op www.amazon.com/manageyourkindle. Gebruik je meerdere apparaten, dan helpt de Whispersync-technologie dat je op alle apparaten weet hoever je gebleven bent: het synchroniseert je bookmarks en leeslocatie tussen de verschillende apparaten. Die moeten dan wel allemaal op hetzelfde Amazon-account zijn aangemeld. Whispersync is automatisch ingeschakeld; je kunt het eventueel ook uitschakelen.

Conclusie

Kindle for iPhone is voorlopig een mooie snoepwinkel met boekfragmenten, die je allemaal gratis kunt uitproberen. De boekfragmenten zijn behoorlijk lang en geven een goede indruk van een boek. Maar wil je een boek kopen, dan loop je meteen tegen barrières aan: de boeken zijn alleen te koop voor Amerikanen. De papieren versie bij Amazon bestellen, of je creditcard met wat moeite op een Amerikaans adres registreren, kan natuurlijk wel. Kortom: leuk om nieuwe boeken te ontdekken, geen volwaardige ebooklezer.

Info: Kindle for iPhone

  • Ontwikkelaar: Amazon
  • Applicatie: Kindle for iPhone
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: gratis
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 2,9MB
  • Cijfer: 5,5 (een 8 als ebooklezer en een 3 voor bruikbaarheid in NL)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:29
Categorie Boeken

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.