App Vergelijk: de 5 beste YouTube-apps op de iPhone

Apple gaat vanaf iOS 6 niet langer door meer met de standaard YouTube-speler voor de iPhone en iPod touch, maar er zijn alternatieven. iPhoneclub.nl zet de vijf beste YouTube-apps op een rij en wijst een winnaar aan.

YouTube vergelijkende test opvolgerMet de introductie van iOS 6 op de iPhone, iPod touch en iPad is de standaard YouTube-applicatie die Apple aanvankelijk op iOS-apparaten installeerde, verdwenen. YouTube-eigenaar Google was zo slim genoeg net daarvoor een eigen officiële YouTube-app uit te brengen, maar is dat ook de beste toepassing die je voor de videosite kan downloaden uit de App Store? iPhoneclub graaft in de App Store en zet vijf noemenswaardige YouTube-applicaties op een rij.

Apps die niks op je iPhone te zoeken hebben, laten we op voorhand weg. Het gaat daarbij om applicaties die zich op één aspect van de videosite richten, zoals bijvoorbeeld apps die alleen een overzicht bieden van populaire video’s op YouTube. Ook hebben we applicaties met een lage gemiddelde beoordeling gefilterd in de test, waardoor TubeBox (€1,59) bijvoorbeeld is gesneuveld. Die app kampt sinds kort met een probleem dat video’s niet meer afspelen en is dus niet het vergelijken waard. We zetten de volledige YouTube-applicaties op een rij en beschrijven wat ze kunnen en waar ze punten laten liggen. In een tabel kan je jouw favoriet op punten aanwijzen. We roepen zelf ook een winnaar uit.

3rd Client for YouTube

YouTube iPhone-apps 3rd Client for YouTubeWat is het? Een straight-forward YouTube-applicatie met een eenvoudige interface. De grote toegevoegde waarde ten opzichte van de officiële app is dat je nummers kan cachen en zodoende gereed hebt voor offline gebruik. In de bovenbalk van het hoofdscherm kan je kiezen uit alle bekende YouTube-categorieën en met het tabblad Account benader je simpel je favorieten, abonnementen en afspeellijsten. Het tabblad Local geeft toegang tot opgeslagen video’s en je kan eenvoudig vanuit de app reageren en reacties lezen, alsmede video’s delen.
Is het wat? Je hebt luttele seconden nodig om aan 3rd Client gewend te raken. Alle knoppen zitten op de plaats waar je ze verwacht. Het gebruiksgemak is geweldig. Helaas speelt audio niet door als je de app afsluit; een gemiste makkelijke toegevoegde waarde op de officiële app. De downloadfunctie is lekker overzichtelijk gehouden. Helaas zit er wel reclame in de app die af en toe in beeld verschijnt. De Pro-versie ontbeert die.
3rd Client for YouTube is net uit en heeft nog geen App Store-beoordelingen.
Downloaden: 3rd Client for YouTube (gratis)
Downloaden: 3rd Client for YouTube Pro (€1,59, zonder reclame)

FoxTube

YouTube iPhone-apps FoxTubeWat is het? Een YouTube-applicatie met een focus op het aanmaken van afspeellijsten die offline worden opgeslagen op je iPhone. Basisfuncties als video’s delen en de videopagina bekijken, tonen zich enkel als je de titel van een video lang ingedrukt houdt. Je wordt voor het laatste doorverwezen naar de mobiele YouTube-pagina waarop je kan inloggen om ook zelf te reageren. De mogelijkheden omtrent video’s zelf zijn enorm: je kan bookmarks inzetten en er tussen navigeren, video’s versneld afspelen en je kan zelfs een mediaserver aanleggen om je video(playlists) op de computer verder af te spelen. Oh ja: AirPlay werkt eveneens probleemloos.
Is het wat? De beste app voor YouTube power-users, maar met 2,39 euro de duurste van het stel. De app floreert in geweldig uitgebreide opties als afspeelpositie opslaan, een slaapstand timer en de videokwaliteit kiezen, maar je kan je afvragen hoe vaak je die allemaal gebruikt. De vele korte videotips in de app zijn behulpzaam om de app onder de knie te krijgen.
FoxTube heeft 235 App Store-recensies met een gemiddelde beoordeling van 4,5 ster.
Downloaden: FoxTube (€2,39)

iTube

YouTube iPhone-apps iTubeWat is het? Een doorsnee YouTube-applicatie met afspeellijsten en favorieten, waar je echter geen account voor nodig hebt en zelfs niet kan gebruiken. De keuze van je video’s en afspeellijsten wordt op het toestel opgeslagen en dat geldt ook voor de video’s zelf, die je kan cachen. Ze blijven doorspelen terwijl je verder gaat in de app of de app afsluit. Video’s delen kan alleen naar Facebook.
Is het wat? Het afsnijden van het YouTube-account in iTube, betekent ook dat je geen toegang hebt tot reacties, zelf een reactie geven, aanverwante video’s bekijken of meer van de auteur zien. Samen met de beperkte deelmogelijkheden houdt iTube daarom niet echt over, al is het de snelste app om even snel een videootje voor later offline gebruik op te slaan. Ook aardig is dat je van allerlei muziekgenres een actuele top 100 kan opvragen.
iTube heeft 6 App Store-recensies met een gemiddelde beoordeling van 4,5 ster.
Downloaden: iTube (gratis)

Jasmine

YouTube iPhone-apps JasmineWat is het? Een YouTube-speler met een strak, minimalistisch uiterlijk. Nu al geoptimaliseerd voor de iPhone 5 en een baken van rust met enkel de opties zoeken, bladeren, favorieten, afspeellijsten, abonnementen en recent afgespeeld. De videopagina in Jasmine somt alle opties handig onder elkaar: gerelateerde video’s, meer van de auteur, reacties, als favoriet toevoegen, toevoegen aan afspeellijst en delen. Met een Pro in-app aankoop van 1,59 euro, kan je ouderlijk toezicht instellen.
Is het wat? Ronduit de mooist vormgegeven applicatie van het stel, maar in zoekfuncties helaas de karigste. Er is geen mogelijkheid om filters in te schakelen bij het zoeken – zoals zoeken op recente uploads – en in de resultaatlijsten wordt eveneens geen indicatie van wanneer een video is geüpload, gegeven. De grootste toevoegingen ten opzichte van de standaardspeler zijn de iPad-ondersteuning, volledige AirPlay-ondersteuning en audio doorspelen als je de app sluit.
Jasmine heeft 24 App Store-recensies met een gemiddelde beoordeling van 4,5 ster.
Downloaden: Jasmine – client for YouTube (gratis, universele app)

YouTube

YouTube iPhone-apps YouTubeWat is het? De officiële YouTube-applicatie die door Google voor de iPhone is uitgebracht, hecht veel waarde aan je startpagina zoals je die ook op de website ziet. Met je laatste abonnementen en persoonlijke aanbevelingen op één plek dus. In een menu links kan je zoeken in alle categorieën en op je abonnementen. Zoekfilters komen met een instellingenknop in beeld zodra je een zoekterm hebt ingevuld en zijn uitgebreid: je kan bijvoorbeeld ook op lengte van de video selecteren. Ook kan je makkelijk kanalen van anderen bekijken.
Is het wat? Niet zo overzichtelijk als Jasmine of 3rd Client, maar eenvoudig genoeg om snel onder de knie te krijgen. De YouTube-app laat je bij elke zoekopdracht, of het nou naar een filmpje of persoon is, zoeken op video’s, afspeellijsten en kanalen. Daarnaast is het kinderlijk eenvoudig relevante video’s en reacties te bekijken en kan je video’s net zo eenvoudig onder één knop delen en toevoegen aan een playlist, favorieten en later bekijken. Functies als video weergeven via AirPlay en op de achtergrond doorspelen schitteren door afwezigheid.
YouTube heeft 283 App Store-recensies met een gemiddelde beoordeling van 3 sterren.
Downloaden: YouTube (gratis)

Specificaties per app

De tabel behorende bij dit artikel is helaas verouderd en daarom niet meer beschikbaar. Onze excuses voor het ongemak.

Winnaar: FoxTube

FoxTube iPhone iPod touch beste YouTube-app iPhoneHet is moeilijk om de beste YouTube-app aan te wijzen voor de iPhone en iPod touch, en dat is simpelweg omdat de apps steeds op andere, reële wensen inspelen. Hecht je waarde aan AirPlay, dan vallen naast de officiële app ook de heerlijk eenvoudig te bedienen apps iTube en 3rd Client af. Jasmine is een prachtig uitziende applicatie, maar laat steken vallen op de zo belangrijke zoekfunctie. Met dat in het achterhoofd, staan de meeste vinkjes bij FoxTube. Wie op zoek is naar de beste YouTube-app voor de iPhone, kan eigenlijk niet om die app heen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 september 2012, 21:00
Categorieën Fotografie en video, Uncategorized
Onderwerpen foxtube, youtube

YouTube

YouTube is het grootste online videoplatform met miljoenen video's waar iedereen zelf zijn eigen filmpjes kan uploaden. Lees hieronder de beste tips om alles uit YouTube te halen op je iPhone, iPad en Apple TV.

YouTube

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.